Medimagazin logo

Aile hekiminin nöbet tutmasının Acil Servise faydası olur mu?

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldıray Çete, aile hekimliklerinde cumartesi günü nöbet tutulmasıyla ilgili, "Acil servisteki iş yükünü çok azaltmayacağını düşünüyorum. Kısmen etki olacaktır ama büyük bir etki beklemiyorum" dedi.
Kaynak: HÜRRİYET
Aile hekiminin nöbet tutmasının Acil Servise faydası olur mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Çete, Sağlık Bakanlığının aile hekimliğinde nöbet hizmetiyle ilgili yayınladığı genelgeyle aile sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan hekim ve sağlık personelinin cumartesi günleri 08.00-16.00 veya 09.00-17.00 saatlerinde nöbet tutacağını belirtti.

ACİL SERVİSE FAYDASI OLMAZ

Uygulamanın ilk başta aile hekimlerine hafta içi ek mesai şeklinde olduğunu ancak gelen tepkileri dikkate alan bakanlığın bunu değiştirdiğini düşündüğünü ifade eden Çete, "Bu uygulamanın acil servislerin derdine merhem olacağını düşünmüyorum. Çünkü sadece cumartesi günleri bir destek var. Ayrıca meslektaşlarımız nöbet günlerinde çok yüksek oranda yardımcı sağlık kaynaklarının kullanımına ihtiyaç duyacak" dedi. Bazen görüntüleme, idrar veya kan tahlili yaptırmak gerektiğini anlatan Çete, birçok yerde bunlara erişimde sorun yaşandığını kaydetti.

AİLE HEKİMLERİNE DE CİDDİ İŞ YÜKÜ OLUR

Böyle hasta gruplarının cumartesi günleri ilk değerlendirmeleri aile hekimliklerinde yapıldıktan sonra yine acil servislere yönlendirileceğini ifade eden Çete, "Bu nedenle acil servisteki iş yükünü çok azaltmayacağını düşünüyorum. Kısmen etki olacaktır ama büyük bir etki beklemiyorum" diye konuştu.

Çete, 1-2 aile hekiminin çalıştığı aile sağlığı merkezlerinde nöbet günleri ciddi iş yükünün oluşabileceğini sözlerine ekledi.

aile
hekiminin
nöbet
tutmasının
acil
servise
faydası
olur
mu?
Yorum (15)
mehmet akdoğan
vatandaşları ciddi şekilde eğitime tabi tutmak gerek, bütün gün magazin izlemekten insanlar perişan durumda, televizyonlardaki şifacılar sayesinde evde gündüz vakti saçma sapan bitkisel ilaçlarla çaylarla uğraşıp sonra gece acillere saldırıyorlar,bu halkı eğitmeden sorunları düzeltemezsiniz, burada iş elbette devletin yapacağı düzenlemelere bağlı, ana okullarından itibaren sağlık dersleri okutulmalı, aile hekimlikleri güçlendirilmeli ve aile hekimlerimiz yerlerinde çalışmalı. gerekirse acil olmayan başvurular için ciddi ücretler alınmalı ve caydırıcı olmalı.
0
Cevapla
cengiz
sağlık bakanının geldiğinden beri yapacağı ilk icraat olacak.tabi ne kadar gerekli bir icraat tartışılır:)
0
Cevapla
esatb
acile bakan dr sayısını artırdıkça hasta bundan nemalanacak, poliklinikte sıra bekleyeceğine kolay olanı, yani sözüm ona "acile" gitmeyi tercih edecektir. bu bir nevi para bastıkça kıymetinin azalmasına benzemiyor mu? Ya da İstanbulun çözülemeyen trafik sorunu gibi değil mi?- yollar yaptıkça, köprüleri artırdıkça trafiğin daha da tıkanması gibi. Acil olaylara bakan dr sayısını artırdıkça sadece daha fazla dr enflasyonu yaratıp kıymetini azaltacaksınız. Avrupada, Amerikada adamlar aptalmı? acil vakalara önce uzman hemşireler bakıyor-değerlendiriyor ve ilacını yazıp gönderiyor. Acil olmayan yeri geliyor 8-10 saat sıra bekliyor. dahasını da söyleyeyim, orada vatandaş eğer acili yersiz meşgul etmişse arkasından yüklü bir para cezası da evine gönderiliyor.
0
Cevapla
Erşan Kuneri
Kolayı var kardeşim! Hani "Dünya Türk Olsun" diye bir duvar yazısı var ya; işte o hesap, her yer, her şey, her sağlık kurumu acil olsun! Kapatın ASM'leri, kapatın TSM'leri, kapatın KETEM'leri, kapatın AMATEM'leri... Madem millet acil hastalıklardan bu kadar kırılıyor, madem ülke nüfusunun bilmem kaç katı acil başvurusu var, madem bu kadar çakma fakülte açmanıza rağmen acile doktor dayanmıyor, idari kadroları işgal eden doktorlardan başlayarak herkesi acile yığın! Sanırsın memlekette harp var..
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Soru güzeldir. Aile hekiminin nöbet tutmasının Acil Servise faydası olur mu? Peki neden ülkemizde acile bu kadar müracaat var sorusu , iş yükü arkadan geliyor ! Soru güzeldir ! Çünkü ülkemizde iş yükü yapılan işlem son on yılda üç kat arttı.Hizmet sunumuna rağmen şiddette arttı.Ama hizmet sunumu yetmiyor ve daha fazla üniversite ve alt yapısı oluşmamış üniversiteleri oldu bittiye getirip açıyoruz ? Neden açıyoruz ? Neden iş yükü sürekli artıyor ? Oyu biz aldık ve biz hükmedeğiz dışında hiçbir bilimsel ,ahlaki , insani yanı yoktur !Bunu yaşıyoruz.Akıl tutulmasıdır. Türkiyede son on yılda iş yükü %300 yani üç kat arttı mı? Niye arttı sorusunu tekrar soruyoruz !Peki personel daha önce de ,yani on yıl öncede yetersizdi şimdi artan bu iş yükü karşında daha yetersiz hale geldi mi ! Geldi ! Bu sağlık sistemini , gereksiz iş yükü oluşturan "performans sistemini " , mevcut uygulananve mahkemelre sürükleyen defansif malpraktis sistemini" kurgularken , devreye sokarken bunların sonuçları neden düşünülmez? Kimin ahlakına , insafına , siyasetine , öngörüsüne gövenebiliriz? Bu kadar ard arda yanlış yapmanın olasılığı var mı ? Dünyada bir yılda acillere müracatı bir ülke nufusunu aşan Türkiye dışında bir ülke var mı? Neden bu soru sorulmuyor ?Demek soramıyoruz?Soramıyorsak neden sorulamıyor sorusu geliyor ! Devam ediyorum.Peki sağlıkta artan şiddeti kimin hesabına yazacağız ? Anlamı nedir ? Sekiz kat artan sağlık maliyetini kimin hesabına yazacağız ? Bir ülkede sınavlarda %3-5 aralığına girip altı yıl ağrı bir eğitim görüp halen Aile hekimleri nöbet sorunu ve iş yükü nedeniyle iki gün iş bırakma eylemine gidiriyorsa kimin hesabına yazacağız? Sağlıkta "empati" ve "eşgüdümü" bunlarla mı sağlayacağız ?Bu kavramları altüst etmenin maliyeti ve zararı nedir ? Peki bu Medimagazin ortamında haftanın konukları dahil , yazan tüm sağlık elemanlarının bu çalışma koşuları ve morol değrlerindeki sorunları kimin hesabına yazacağız ? Değeri yok mu bunların , yazılanlar bir sağlık sistemini halini göstermektedir.Kayıtlıdır.Kime soracağız nedir bu hal diye ?Empati ve eşgüdüm bu kafayla mümkün mü? Siyasal ,idari , ekonomik ve insani değer kaybını ve sorunları soruşturmayı hak ediyor mu ? Yanlışlar denizinde yüzerken , mücadele ederken bu soru sadece sorunlardan biridir.Kök sebebe soru sorarak varabiliyoruz. Aile hekiminin nöbet tutmasının Acil Servise faydası olur mu ? Sağlıkta eşgüdüm empati "nitelikli zamanda nitelikli iş" sorunu ile yüzleşerek aşılabilir.Gel görki hegoonyann diğer yanlışlarına toslamazsak ve "örgütlü şüphecilik" , "açıklık" gibi kavramları daha benimsersek ! İş kazalarında olduğu gibi sağlıkla ilgilendirmemiz gereken bu sorunları siyasal , kültürel , bireysel , toplumsal tarihsel ve ekonomik açıdan ele alarak ve açık eleştiri ve çoklu kontrol sistemlerini geliştirerek yol alabiliriz. Dönüm dönüm aynı şeyleri yazıyorum.Türkiyenin yeterli aklı , kaynakları , enerjisi ,gençliği var.Doğru fikirleri yürütmemiz gerekiyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir