Deva'nın yüzde 47,39 oranındaki hissesinin Advent'e satış anlaşması, kreditör firmanın teklifini geri çekmesi nedeniyle feshedildi. GEM'in Deva için yeni bir teklif sunması bekleniyor.
Deva Holding'in sermayesinin yüzde 47,39'una denk gelen hisse alımında
Advent Pharma Holding'in kullanacağı krediyi finanse edecek olan ana kredi kaynağı bankanın, önceki haftalarda Türk ekonomisindeki gelişmeler ve Türk ilaç sanayinde yaşanan belirsizlikler nedeniyle teklifini geri çekmesinin ardından, Advent'in isteğiyle hisse satış anlaşması feshedildi. Deva Holding tarafından dün yapılan açıklamada, kararın 7 Temmuz'da alındığı belirtildi. Advent Pharma adına sözleşmeyi imzalayan Advent International Global Private Equity, 3 Temmuz'da İMKB'ye yaptığı açıklamada, hisse devir sözleşmesinde öngörülen üç aylık süre zarfında finansman temininin güçleştiğini belirtmiş ve Deva Holding istediği taktirde sözleşmeyi feshetmeye hazır olduğunu vurgulamıştı.
Deva Holding'in bağlı ortaklıkları Depa İlaç, Carlo Erba İlaç, Detaş Ambalaj, Sayat Sağlık ve Evma Ev, 22.75 milyon YTL tutarında nominal değerli C grubu Deva hisselerinin yüzde 47,39'una karşılık gelen kısmının 228 milyon YTL'ye Advent Pharma'ya satışına ilişkin devir sözleşmesini 25 Mayıs'ta imzalamıştı. Advent, Deva hisselerinin alımı için 10.01 YTL'lik fiyat teklif etmişti.
İbre yine GEM'e döndü
Bahama merkezli ve sadece gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan bir fon olan Global Equitues Management (GEM), sermayesinin yüzde 24'üne sahip olduğu Deva Holding için 30 Mayıs'ta çağrı yaparak çoğunluk hisseye ulaşmayı hedeflediğini açıklamıştı. Fakat, Deva ile hisse satış anlaşması imzalayan Advent'in borsadan yüzde 3,11 hisse alıp yüzde 50,51'e ulaştığını açıklamasının ardından GEM çağrıdan vazgeçmişti. Deva Holding'de yönetimi ele geçirmek isteyen GEM'in, Advent'in satış anlaşmasını feshetmesinin ardından tekrar devreye girmesi bekleniyor.
Deva Holding'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre şirketin Türkiye ilaç pazarında yüzde 5 civarında pazar payı bulunuyor. Daha önce yapılan açıklamalara göre, kurulduğu 1984 yılından bu yana 500'ün üzerinde şirkete yatırım yapan bir girişim sermayesi şirketi niteliğinde olan Advent International Türkiye münhasır stratejik ortağı Turkven Private
Equity ile faaliyet gösteriyor.
Deva'nın satış süreci
9 Mayıs: GEM Deva için 10 YTL'lik fiyat teklif etti.
25 Mayıs: 16:35: Advent ile hisse satış anlaşması imzalandı.
30 Mayıs: GEM borsada çağrı yapacağını açıkladı.
12 Haziran: Advent borsadaki alımlarla yüzde 50,5'e ulaştığını bildirdi.
15 Haziran: GEM çağrıdan vazgeçti.
3 Temmuz: Advent anlaşmanın finanse edilemeyeceğini bildirdi.
10 Temmuz: Advent, satış sözleşmesini feshetti.
Referans