Adli Tıp Kurumu, Avrupa’dan Hindistan’a kadar farklı ülkelerin önemli dosyalarını çözüme kavuşturuyor.
Mahkemelerin birçok davayı çözmek için başvurduğu kurum, yılda ortalama 100 bin dosyayı inceliyor. Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt, bu rakamın tüm Türkiye’de 700 bini bulduğunu söylüyor. Avrupa’ya entegre için iki yılda 60 çalışanı yurtdışına eğitim için gönderdiklerini ifade eden Kurt, Avrupa’daki meslektaşlarının da Türkiye’ye geldiğini aktarıyor. Kurt, “Karşılıklı eğitim faaliyetlerinin güzel tarafı şu; arkadaşlar ‘biz nerdeyiz’i sorguladı. Kendilerine güvenleri arttı. Şimdi hepsi kendilerine güvenli bir şekilde çalışıyor.” diyor.
Kurt, Almanya’dan gelen bir kafatasına şekil verdiklerini ve Alman yetkililerin kendilerinden de izin alarak bu kafatasını müzede sergilediklerini söylüyor. Modern birimlerin açılması ve personel sayısının artması ile çalışmaların hız kazandığını dile getiren başkan, adli mekanizmaya hız kazandırdıklarını belirtiyor. Başkan Kurt, 12 milyon YTL’ye mal olan 370 bin metrekarelik Adli Tıp Kurumu’nda Yunanistan, Almanya ve Hindistan gibi ülkelerden gönderilen dosyaları inceleyip çözdüklerini kaydediyor.
Bilirkişiliğin önemli olduğunun altını çizen Kurt, mahkemelerin her konuda bilirkişiye başvurmasını ise yanlış buluyor. Mahkemelerin hukuki konuları bile kendilerine sormasından yakınan Kurt, “Yasa gereği burası her ne kadar resmî bilirkişi kurum ise de bizim verdiğimiz raporlar bağlayıcı değildir. Mahkeme takdir hakkını kullanmalı.” ifadelerini kulalnıyor. Tıbbî konular dışında bilirkişi raporu incelemesi yapmadıklarını aktaran başkan Kurt, “Hakim, ‘bu olay kasıtlı mı değil mi’ diye soruyor mesela. Kastın tıbben tayini yoktur. Bunu hakim çözecek ‘kasıtlı mı değil mi’. Biz hiçbir zaman kendimizi hakim ya da savcı yerine koymadık koymayız da, biz bilirkişiyiz.” şeklinde konuşuyor. Eskiden kusur oranlarını da tespit ettiklerini bildiren Kurt, yeni kanunla bu durumun ortadan kalktığını kaydediyor.
Kurumun, yeni binaya taşınmasından sonra modern bir yapıya kavuştuğunu anlatan Kurt, iki önemli birim daha kurduklarını belirtiyor. Bu birimlerden Entimoloji, herhangi bir şekilde bir yerde ölmüş kişinin ölüm zamanını, ölünün vücudunda oluşan böceklerden tespit edilmesini sağlayan bilim dalı. Vücutta üreyen organizmaya göre cesedin kaç saat, kaç gün ve kaç hafta önce öldüğüne dair bilgi edinilebiliyor.
Zaman