ANKARA-Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, son dönemin en büyük ilaç dolandırıcılığı operasyonlarından birini gerçekleştirdi.
Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan basın açıklamasına göre, bir ihbarı değerlendiren polis, Irak uyruklu K.A.B, K.J.A. ile Türk vatandaşı C.A'nın yönettiği öne sürülen bir suç örgütünü takibe aldı. Sağlık Bakanlığı, SGK ve Gümrük Müsteşarlığı müfettişleriyle hareket eden polis, yaklaşık 11 ay süren teknik takip ve istihbarat çalışmalarının ardından Ankara, İstanbul, Antalya, Şırnak, Mardin ve Muş'ta önceden belirlenen ev ve iş yerlerine eş zamanlı operasyon düzenledi.
Güvenlik güçleri, ''Kare Barkod'' adı verilen operasyonda, örgütün yöneticileri ile eczacı, eczacı kalfası, eczane ve ihracat şirketi sahibi kişilerin de aralarında bulunduğu 34 kişiyi gözaltına aldı. Olayla ilgili yabancı uyruklu 3 kişinin daha arandığı bildirildi.
Zanlıların kaldıkları yerler ile İstanbul'da suç örgütüyle bağlantılı bir matbaada yapılan aramada, çok sayıda sahte reçete, ilaç kullanım raporu, sahte ilaç kutuları, kanser ve diyabet hastalıklarının tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar ve 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi.
-10 milyon lira haksız kazanç-
Zanlıların, bazı resmi kurumlardan düzenli ilaç kullanan vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirdikleri, sahte reçete ve ilaç kullanım raporları ile bu vatandaşlar adına aldıkları ilaçları piyasaya sürdükleri belirlendi.
Örgütün daha çok pahalı ilaçlar kullanan kanser ve diyabet hastalarının adına ilaç aldıkları, bu ilaçların bir bölümünü Türkiye'de piyasaya sürdükleri, bir kısmını ise Silopi ve Cizre'den TIR'larla yük arasında Irak ve bazı Afrika ülkelerine gönderdikleri tespit edildi.
Zanlıların ayrıca hastanelerdeki artık ilaçları da topladıkları, bir bölümünün son kullanma tarihi geçmiş bu ilaçları yeniden paketleyerek piyasaya sürdükleri belirlendi. Yarısı kullanılmış şurup şişelerinin ise su ile doldurularak piyasaya sürüldüğü tespit edildi.
Ayrıca yaşama umudu kalmayan kanser hastaları ile irtibata geçilerek, bu kişilerden satın aldıkları ilaçları da piyasaya sürdükleri belirlendi.
Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından, ''Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak, suç örgütüne bilerek yardım etmek, resmi ve özel evrakta sahtecilik, bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ve ilaçların ticareti, kişisel verileri hukuka aykırı verme veya ele geçirme, nitelikli dolandırıcılık ve gümrük kanununa muhalefet'' suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi.