Medimagazin logo

Eczacılar ‘Bitkisel Ürünler, Vitaminler ve Gıda Takviyeleri’ ni tartıştı

Orta Karadeniz Eczacıları, Samsun Eczacı Odası’nın ev sahipliğinde ‘Bitkisel Ürünler, Vitaminler ve Gıda Takviyeleri’ konulu “Sektörel Buluşmalar - Eğitim Günleri 2” toplantısında bir araya geldi.
Eczacılar ‘Bitkisel Ürünler, Vitaminler ve Gıda Takviyeleri’ ni tartıştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Orta Karadeniz Eczacı Odaları tarafından düzenlenen, ‘Bitkisel Ürünler, Vitaminler ve Gıda Takviyeleri’ konularının ele alındığı, "Sektörel Buluşmalar-Eğitim Günleri 2" toplantısı 16-17 Şubat 2013 tarihlerinde Samsun Büyük Otel’de gerçekleştirildi.

Dünyadaki gelişim ve değişime ayak uydurmak isteyen birçok Karadenizli Eczacı ve Eczane Teknisyeni bu organizasyonla eğitim almaya devam ettiler. Samsun Büyük Otel’de iki gün süren ve “Sektörel Buluşmalar Eğitim Günleri-2” olarak adlandırılan programın birinci gününde; Eczacılar, ikinci gününde ise Eczane Teknisyenlerine yönelik eğitim verildi. İlaç ve medikal sektöründen firmaların temsilcilerinin de yer aldığı eğitim toplantısına Samsun, Ordu ve Sinop illerinden 300 Eczacı ve 600’ün üstünde Eczane Teknisyeni olmak üzere toplam 1000’e yakın davetli katıldı.

             Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan iki gün süren programın açılış konuşmasında; Sektörel Buluşmalar adlı eğitim toplantılarının sağlık sektörü için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Birincisini, 3-4 Kasım 2013 tarihlerinde “Ortopedik Hastalıklar ve Medikal Malzemeler” konulu eğitimi, başarı ile gerçekleştirdiklerini söyledi. Karacan, İkincisinde de tıbbi bitkisel ürünlerin sağlık eğitimi almış uzman kişiler tarafından satılması gerekliliğinden dolayı,  Eczacılara ve Eczane teknisyenlerine bu konuyla ilgili eğitim planlayıp başarıyla tamamladıklarının altını çizdi.

 

Toplantıya katılan Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Arman Üney, tıbbi bitkisel ürünlerin eczanelerde satılması gerektiğini söyleyerek, tıbbi bitkisel ürünler ve gıda takviyeleri alanına ilişkin Türkiye’deki mevcut uygulamalarda gerek alanın tanımlanması, gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntıların yaşandığını belirtti. Üney, Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından “takviye edici gıda ve gıda destek maddesi”  adı altında ruhsat alarak “bitkisel tedavi edici ürün” sıfatıyla piyasaya verilen birçok ürünün bulunduğunu söyledi. Ayrıca, Fitoterapi alanında eğitim vermesi gereken kurumların Eczacılık Fakülteleri olması gerektiğini, ancak ilaç ve sağlıkla ilgili bilimsel yetkinliğe sahip olmayan kimseler tarafından bu eğitimlerin verildiğini belirtti. Bahsi geçen ürünlerin herhangi bir denetime tabi olmayan mercilerden veya radyo, televizyon ve internet gibi iletişim kanallarından tanıtıldığını, reklamlarının yapıldığını ve satışlarının gerçekleşebildiğini açıkladı. Üney sözlerine şöyle devam etti; “2010 yılında yürürlüğe giren ‘Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği’ ile bitkisel ürünlerin sunumunda eczanelerin yetkili ve sorumlu olduğu yasal bir çerçeveye kavuşturulmuş olmasına rağmen, bitkisel ilaç tanımı ve sınıflandırması açısından mevzuatta boşluklar bulunmaktadır. Bu nedenle de söz konusu ürünlerin eczaneler dışında halka sunulması varlığını devam ettirmektedir” dedi. Her türlü sağlık ürününün üretiminden tüketimine ve tüketimi sonrası beklenen ve beklenmeyen etkilerine kadar her süreçten tek yetkili olan kurumun Sağlık Bakanlığı olduğuna değinen Üney, bu nedenle her ürün Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı, hekimler tarafından önerilmeli ve eczaneler vasıtası ile halka ve toplumla sunulmalıdır” diye konuştu.

 

Eğitime konuşmacı olarak katılan, Türk Eczacılar Birliği (TEB) Akademisi Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Başaran; toplumda bitkisel ürünlerin yan etkisi olmadığı yönünde yanlış bir algının olduğunu belirterek, “Bitkisel ürünlerin de normal ilaçlar gibi yan etkileri vardır” dedi. Bu nedenle bitkisel ürünlerin eczanelerden, konunun eğitimini almış eczacılar tarafından vatandaşa ulaştırılmasının öneminden bahsetti. 

 

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Filiz Meriçli; İnsan sağlığını ilgilendiren her ürünün Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak satılması gerektiğinin öneminden bahsederek, bu ürünlerin sadece eczanelerden satılması gerektiğini belirtti. Filiz Meriçli, Eczacılara tıbbi bitkisel çayların eczanelerde hazırlanması ile ilgili eğitim verdi. Aynı Üniversitede öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli de, Eczacı ve Teknisyenlere, bitkisel tıbbi ürünleri tanıtarak, ürünlerin, etkileri kullanım alanları ve yan etkileri gibi özellikleri hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Vehbi Yüksel de Vitaminler ve Gıda takviyeleri hakkında katılımcılara eğitim verdi.

 

Eğitimin her iki gününde de Prof. Dr. Filiz Meriçli tarafından gerçekleştirilen tıbbi bitkisel çay çalıştaylarına 70 Eczacı katıldı.

 

Eğitimin ikinci gününde Eczane Teknisyenlerine Uzm.Ecz.Z.Güzide Dişli Yazar tarafından bitkisel tıbbi çayların eczanelerden satışı ile ilgili satış teknikleri eğitimi verildi.

 

Toplantının her iki gününde de “Savaşın İnsanından, İnsanın Savaşını Dinlemek” başlıklı sunumuyla katkı sağlayan Gazeteci-Yazar Coşkun Aral eğitici ve düşündürücü konuşmasıyla seminere renk kattı.

 

Katılımcılara sertifika da verilen seminerin kapanış konuşmasını yapan Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz.Onur Ferhat Karacan, ikincisini düzenledikleri Sektörel Buluşmalar eğitim toplantılarının bu eğitim seminerinde de katılım sayısının yaklaşık bini bulmasının doğru bir proje yaptıklarının en büyük göstergesi olduğunu belirtti. “Sektörel Buluşmalar” Eğitim günlerine “Medikal malzeme” eğitimi ile başladıklarını belirten Karacan, “Bitkisel Ürünler, vitaminler ve gıda takviyeleri” konusuyla devam ettiklerini, 04-05 Mayıs 2013 tarihlerinde de “Dermo-Kozmetik Ürünler” eğitimleriyle devam etmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Karacan, işbirliklerinden dolayı Samsun, Ordu, Eczacı odalarının yöneticilerine, katkılarından dolayı, Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Ecz. Arman Üney’e, TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran’a, Eğitmen Öğretim üyelerine, sponsor olan firmalara, oda çalışanlarına, SLS Turizm Kongre Organizasyon firması ile toplantıya yoğun bir ilgi ile katılan eczacı ve eczane teknisyenlerine teşekkür ederek toplantıyı kapattı.

 

16-17 Şubat 2013 “Sektörel Buluşmalar Eğitim Günleri-2”

 eğitim toplantısına sponsor olan firmalar (Alfabetik sırayla)

 

Organizasyon:SLS Turizm Kongre Organizasyon Hizm.Ltd.Şti.

 

1

BALPARMAK APİTERA

16

FARMAKSAN

2

BAYER

17

FİTOVİZYON

3

BERKO İLAÇ

18

HEDEF ALLIANCE

4

BIOXCIN

19

İMMUNAT

5

NUTRAXIN

20

MESİTAŞ

6

BİLİM İLAÇ

21

MULTİNET

7

BIOCODEX

22

NATURE'S BOUNTY

8

BOEHRINGER INGELHEIM

23

ORO İLAÇ

9

BOYUT ECZA DEPOSU

24

PFIZER

10

CANİK FARMA

25

RECORDATI İLAÇ

11

DICKINSONBRANDS

26

SELÇUK ECZA DEPOSU

12

DİLEK ECZA DEPOSU

27

SMS ECZANE DEKORASYON

13

EGAŞ Eczane Gereçleri

28

SOLGAR

14

ENA FARMA

29

VİTAMAKS

15

FITOMED

30

YUNUS MEDİKAL

bitkisel ürünler
samsun eczacı odası
sektörel buluşmalar - eğitim günleri 2
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir