KAYSERİ (İHA) - Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Uysal, avans sisteminin eczanelerin kapısına kilit vurulması anlamına geldiğini belirterek, "Eczanelerin üçte birine yakını kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.
Kayseri Eczacılar Odası binasında bir basın toplantısı düzenleyen Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Uysal, sağlık politikaları adı altında ilaç tasarrufu yapılmasıyla hem hastaların hem de eczanelerin geleceğinin tehlikeye girdiğini ileri sürdü. Türkiye'nin kişi başına düşen ilaç sayısı en düşük ülke olduğunu ve uygulamaların eczacıları zor durumda bıraktığını belirten Uysal, "Tasarruf önlemleriyle birlikte hastaların ilaca ulaşması engelleniyor. Biz eczacılar ise her gün değişen uygulamalar ve üzerimize binen ek yüklerle birlikte ilaç tasarrufunun bedelini ödüyoruz. Şimdi bir de 'avans' adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75 ile 90'ının 80 gün sonra, geri kalanının da belirsiz bir zamanda ödenmesiyle karşı karşıyayız. Çok açıktır ki avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demektir" dedi.
Uysal, dört yıldır ayakta durma mücadelesi verdiğini belirttiği eczanelerin üçte birine yakınının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, "Devlet serbest eczaneyi gerçek sağlık hizmeti sunucusu olarak görmüyor, tedarikçi aktörlerden biri olarak konumlandırıyor. Oysa eczaneler, yaygınlıkları ve sunduğu danışmanlık hizmetiyle sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır" şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilere de değinen Uysal, "Bu günlerde yine Sosyal Güvenlik Kurumu ile masadayız. 31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahipleri, ilaçlarını eczanelerden alamayacak" diye konuştu.
…………………………..
ECZACILAR 'AVANS' SİSTEMİNE KARŞI
SAMSUN (İHA) - Samsun Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, uygulamaya konulacak 'avans' sistemine tepki göstererek, "Çok açıktır ki, avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demek" dedi.
Arman Üney, 1 Ocak 2009 tarihinde uygulamaya konulacak avans sistemiyle ilgili oda binasında basın toplantısı düzenledi. Eczacı Odası Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda açıklamalarda bulunan Arman Üney, Türkiye'de 72 milyon nüfusa sağlık ve ilaç hizmeti veren 28 bin eczacı olarak bıçağın kemiğe dayandığı günler geçirdiklerini, sağlık politikası adının ilaçta tasarruf olduğu zaman hem hastaların sağlığı hem de eczanelerin geleceği açısından tehlikenin büyüdüğünü söyledi.
Eczacılar olarak her gün değişen uygulamalar, kendilerine binen ek yükle birlikte ilaçta tasarrufun bedelini ödediklerini belirten Başkan Üney, "Biz muayene ücreti tahsildarlığı yapmak değil, sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Özellikle konsolide bütçe ve yeşil kartta ilacın bedeli çoğu zaman geç ödeniyor. Şimdi bir de 'avans' adı altında bizim hastalarımıza ulaştırdığımız ilacın yüzde 75-90'ının 80 gün sonra, geri kalanının belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Çok açıktır ki, avans sistemi, eczanelerin kapısına kilit vurulması demek" diye konuştu.
Arman Üney, Türkiye'de bulunan eczanelerin üçte birinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, 31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmadığı takdirde Sosyal Güvenlik Kurumu hak sahiplerinin ilaçlarını eczanelerden alamayacaklarını vurguladı. Üney, açıklamasına şöyle devam etti:
"Halkımızın sağlığını korumak için, halkımıza sağlık ve ilaç hizmeti sunmaya devam etmek için, eczanelerimizin kapanmaması için yaşamak ve yaşatmak için temel taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. 21 Aralık 2008 tarihinde Ankara'da tüm eczacılarımızın, eczane çalışanlarının ve hastalarımızın katılacağı bir yürüyüş ve miting düzenleyeceğiz. Tüm eczacılarımızın, eczane çalışanlarının ve halkımızın bize destek vereceğine inanıyorum."