Medimagazin logo

Çölyak ve Fenilketonüri için SGK’ya çağrı

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Çölyak Derneği ve Fenilketonüri Derneği, bu hastalarının kullandığı özel ürünlerin mutlaka reçete ile verilmesi ve TEB aracılığıyla temin edilmesi gerektiğini bildirdi.
Çölyak ve Fenilketonüri için SGK’ya çağrı
Çölyak hastalığı, gluten intoleransı nedeniyle gelişen ve intestinal villüs atrofisi ile karakterize olan bir otoimmün enteropati tablosu. Gluten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunuyor.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA -TEB, Çölyak Derneği ve Fenilketonüri Derneği tarafından, TEB Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı yapıldı.


     TEB Başkanı Çolak, geçtiğimiz günlerde, çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastalarının kullandığı ürünlerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesinden çıkarılmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı.


     SGK'nın 11 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren uygulaması ile Çölyak ve Fenilketonüri hastalarının kullanmak zorunda olduğu gıda ürünlerinin bir kısmının geri ödeme listesi kapsamı dışında bırakılmasıyla sorun yaşanabileceğini belirten Çolak, şunlara dikkati çekti:


     ''Çölyak ve Fenilketonüri, kişinin beslenme koşullarını hayatı boyunca etkileyen doğuştan metabolik hastalıklardır. Çölyak hastalığı, gluten isimli proteine karşı ince bağırsaktaki hassasiyet durumudur. Fenilketonüri ise fenilalanin isimli aminoasidin vücutta sindirilememesi sonucu idrar ve diğer vücut sıvılarında birikmesi demektir. Bahse konu metabolik rahatsızlıklar, hastaların belirli diyet ürünlerini ve besinlerini kullanmasını zorunlu kılmaktadır.


     SGK'nın yeni uygulaması ile Çölyak ve Fenilketonüri hastaları ile ilgili diyet ürünleri geri ödeme ve provizyon sisteminden, reçete ile verilmesi de ilgili madde hükmünden çıkarılmıştır. Dolayısıyla hastalarımızın bu ürünleri doktor, eczacı ve diyetisyen uzmanlığında almasının önü de kapanmıştır.


     Çocuklarımızın zeka gelişimi için kullanılması zorunlu olan bu ürünlerin, ilaç değilmiş gibi algılanmasını da doğru bulmadığımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz. İlaç ve ilaç dışı ürünler, gelişigüzel kullanılabilecek ürünler değildir. Metabolik rahatsızlığı bulunan, özellikle çocuklarımızın kullanması zorunlu olan bu ürünleri de herhangi bir ürün gibi değerlendirmek son derece yanlıştır.''


     Bu ürünlerde en az bilgiye sahip olan kişilerin hastalar olduğunu vurgulayan Çolak, ''Bu ürünleri doğru bir biçimde kullanabilmeleri için yönlendirmeye ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla bir kez daha ifade etmek isteriz ki, ilaç ve ilaç dışı ürünler mutlaka ve mutlaka doktor kontrolünde, eczacı danışmanlığında alınmalıdır'' dedi.


     Çolak, söz konusu ürünlerin reçeteye yazımı dışında bırakılmasının, bir başka tehlikeyi de beraberinde getireceğine işaret ederek, ''Bu hastaların kullandığı diyet ürünleri, tıbbi mamalar ve ek besinler sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Dolayısıyla ailelerin yanlış diyet ürünlerini alma riski artmaktadır. Bu ürünler, hastanın inisiyatifine bırakılmaksızın birer uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Bu da reçeteye yazımı ve tekrar geri ödeme kapsamına alınmasıyla mümkündür'' diye konuştu.
    
     -''ÇOCUKLARIN ZEKASI BÜYÜK RİSK ALTINDA''-
    
     Fenilketonüri Derneği Koordinatörü Deniz Yılmaz Atalay da ''SGK tek taraflı aldığı bir kararla, yetim hastalık olan PKU'lu çocukların sağlığını tehlikeye attı. Çocukların zekası büyük risk altında'' dedi.


     Türkiye'de PKU'lu hastaların sayısının 15 bine yakın olduğunu belirten Atalay, şunları kaydetti:


     ''PKU metabolizme hastalığı olduğundan, çölyak hastalığı ile asla bağdaşlaştırılamaz. Çünkü çölyak, metabolik bir hastalık değildir. Ürünleri de ortak üretilemez ve tüketilemez. Çünkü çölyak hastalarının proteine ihtiyacı vardı. Dolayısıyla her iki hastalık için üretilen ürünler, aslında her iki hastalık grubu için de uygun değildir. Türkiye'de PKU hastaları için özel üretim yapan tek bir firma ve tek bir ürün vardır. Yine tek bir firma da bu özel gıdaları ithal etmektedir. Bu ürünlerin ithal edilmesinde, her bir ürün için yılda bir kez yenilenmek üzere 10'a yakın belge isteniyor. Ürünler tıbbi amaçlı mama olarak değerlendirildiğinden, bu ürünler için 18 adet belge isteniyor.


     Öte yandan, SGK'nın geri ödeme kapsamında vermiş olduğu aylık fiyat bu çocuklar için çok yetersiz. Altı yaşında gelişim çağındaki bir çocuğun makarna, bisküvi, un ve pirinç gibi ürünler için aylık maliyeti en az 160 TL'dir. ''


     Atalay, çocukların bu diyeti yapmadığında kalıcı zeka geriliği ile yüz yüze kalacaklarını vurguladı.
    
     -''SGK'YI UYGULAMAYI ACİLEN GERİ ALMAYA DAVET EDİYORUZ''-
    
     Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci de bu ürünlerin mutlaka reçete ile verilmesi ve TEB aracılığıyla temin edilmesi gerektiğini söyledi. Ercebeci, ''Hastalarımızın karşılaşacağı mağduriyetin başlamadan sonlandırılması için SGK'yı uygulamayı acilen geri almaya davet ediyoruz'' dedi.


     Hasta için yapılacak aylık ödemenin yerini bulmamasından endişe duyduklarını ifade eden Ercebeci, ürünlerin her yerden temin edilmesinin de güç olduğuna dikkati çekti.

çölyak
fenilketonüri
sgk
gluten
teb
Yorum (4)
Türkan Aydın
Yeğenim Emre'nin, dünyaya geldiğinde konulan bu teşhisle yaşamaya çalışması bize her gün acı verdi. Nede olsa bizim her canımız çektiğinde yediğimiz en küçük şeyi bile o yiyemiyordu. Emre artık 14 yaşında ama beslenmesini sağladğı bu yiyeceklerin reçeteden çıkarılması aileyi maddi anlamda son derece mağdur etti ve etmeye devam ediyor. Yapılan bu hatanın en kısa sürede düzeltilmesi ve tekrar reçete kapsamına alınmasını talep etmekteyiz. Örneğin; daha düne kadar reçete kapsamında 10 TL olan makarnaya verilen fiyat fahiş fiyata satılır hale geldi. Emre tek başına değil, daha ne Emreler var bu ülkede ve çocukların zeka ve bedensel gelişimi söz konusu ise; ilgili kurumların bu durumun arkasında durması, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konusunda en kısa sürede gereğinin yapılması düşüncesindeyim.
5
Cevapla
ferit özdemir
neden böyle bişeye ihtiyaç duyulmuş ve neden görsel basında gerekli açıklama yapılmadı bu çocukların durumları çok farklı her hangi bir ilaçla tedavi şekli yok bu çocuklar ömürleri boyunca bir nevi oruç tutmak zorundalar benim oğlum da fenilketonüri hastası olmaz böyle bişey çocuklarımıza sahip çıkalım lütfen
5
Cevapla
murat
saglik calisani disindaki okuyucular icin yaziyorum..yukaridaki yaziyi okuyunuz, sonra asagidaki hasta yakinlarinin yazdiklarini..kurumun yaptiklari ortada.her gun hepimize sac bas yolduruyorlar.iceride calisan saglik calisani sayisi kac cok merak ediyorum.yani az bucuk konu ile ilgisi olan birileri bile olur mu diye tepki gosterirken uygulamalar oldukce tepki cekiyor isin kotusu fatura biz doktorlara cikiyor.
5
Cevapla
irfan talay
merhaba sayın dinleyici benim iki erkek çocuğum var ilk in 7 yaş 2 cisi 2.5 yaş ve bu çocukların bütün gıda yiyecek ürünleri yani proteyni azaltılmış ürünler peynir sarelasi vesayre vesayre her şey çok pahalı geçim mim çok zor ve devlet bu çocukları maaş vermiyor ne yapacağımı bilemiyorum perişan bi durumdayım ne olur bi yetkili eyer sesimi duyarsa kulak versin sesime
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir