Medimagazin logo

Kırşehir'de Aile Diş Hekimliği uygulamasıyla çocuklara koruyucu tedaviler uygulanıyor

Aile Diş Hekimliği uygulamasında pilot il olan Kırşehir'de Aile Diş Hekimi olarak görev yapan Dt. Sinem Erdi Can, 2-12 yaş arası çocuklara yönelik yürütülen Aile Diş Hekimliği uygulaması hakkında bilgi verdi.
Kırşehir'de Aile Diş Hekimliği uygulamasıyla çocuklara koruyucu tedaviler uygulanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2022 yılının Ağustos ayında Türkiye de pilot 3 ilde başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulaması Kırşehir’de de tüm hızıyla devam ediyor.

Pilot il kapsamında olan Kırşehir'de her ilçede aile diş hekimi bulunmakla birlikte, merkez ilçede 3 diş hekimiyle toplam 10 diş hekimi aile diş hekimliği hizmetini veriyor.

Uygulamanın başladığı 2022, 2023 yıllarında il genelinde 2-12 yaş arasındaki 36283 çocuğun yaklaşık 4500’ü muayene edilmiş olup 4000 adet fırça macun dağıtımı yapıldı. 

Çocuklarda diş sağlığı bilincini artırmak, diş çürüklerini önlemek,  erken teşhis ve tedavi imkânı amacıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında çocuklara flor vernik, floor jel, fissür örtücü uygulaması ve detertraj işlemleri yapılıyor.

Çocuklar ağız diş sağlığı konusunda farkındalık eğitimleri alıyor

Aile Diş Hekimliği uygulamasına ilişkin açıklamada bulunan, Dt. Sinem Erdi Can şu bilgileri verdi:

Bu uygulamayla birlikte hizmetlere erişimin kolaylaştırılması sağlanmış olup tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanı sıra özellikle çocuklar için önem taşıyan koruyucu ağız diş sağlığı çalışmaları aile diş hekimliği sistemine entegre edilmiştir. Bu uygulama kapsamında çocukların muayeneleri yapılarak çürük risk durumları belirlendi ve uygun koruyucu tedaviler bu risk durumlarına göre uygulandı.

Uygulamayla birlikte hem aileler hem de çocuklar ağız diş sağlığı konusunda farkındalık eğitimleri aldılar. Muayenesi tamamlanan çocuklar düzenli aralıklarla aile diş hekimi tarafından kontrol edilmeye devam etmektedir. Aile diş hekimliği uygulaması gerek tedavi kapsamı sevk zincirini sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyonu kolaylaştırması yönünden, gerekse de bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile dünyada benzer uygulamaları örnek teşkil etmektedir.”

Uygulama kapsamında 2-12 yaş arasındaki her çocuğa bir aile diş hekimi tanımlandığını ifade eden Dt. Can, “Vatandaşlarımız çocukların aile diş hekimleri e-Nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler. İlk muayene sonrasında ise takip sıklıkları ve gerekiyorsa uygulanacak tedaviler hakkında ailelerin bilgisi dâhilinde izlenecek süreç planlanacaktır. MHRS üzerinden randevu oluşturarak aile diş hekimi ziyaret edilebilir. Bu ziyaret sonrası çocuklarının e-Nabız profili üzerinden çocuk risk analizi sonucu takip periyodu ve yapılan koruyucu ağız sağlığı uygulamaları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bireye özgü koruyucu uygulamaların esas olacağı aile diş hekimliği sisteminde çocuklarımıza ağız ve diş bakımı eğitimi vermeyi, beslenme alışkanlıklarının tespit ederek önerilerde bulunmayı, florlu diş macunu ile dişlerini düzenli olarak fırçalamalarını sağlamayı ve periyodik olarak koruyucu tedavilerin uygulanmasını amaçlanmaktadır.” şeklinde konuştu.

kirsehir
aile dis hekimi
dt sinem erdi can
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir