Medimagazin logo

Yan dal sınavında büyük değişiklikler geliyor

Yan dal uzmanlık eğitiminde yapılacak yeni düzenlemelere göre, YDUS yılda 1 kere yapılacak. Yabancı dil yeterlik sınavı kaldırılacak ve yabancı uyruklular da sınava girebilecek
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yan dal sınavında büyük değişiklikler geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)’nda köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Birkaç hafta içinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi planlanan değişikliklere göre, YDUS artık senede 2 kez değil, 1 kere yapılabilecek.

 

Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün üzerinde çalıştığı yönetmelik değişikliğinde, sınavın senede 1 kez yapılabileceği öngörülüyor. Buna gerekçe olarak, bazı branşlarda yan dal eğitimi için başvuru sayısının oldukça düşük olması gösteriliyor.

 

Yönetmelik’te yapılacak bir diğer değişiklik de yabancı dil yeterlik sınavıyla ilgili. Değişiklik hayata geçerse, sınava girenlerin daha önce TUS’ta yabancı dil yeterlik sınavına girdikleri göz önüne alınarak, YDUS’taki yabancı dil yeterlik sınavı kaldırılacak.

 

YDUS’ta yapılması planlanan üçüncü değişiklik ile de yabancı uyruklu hekimler Türkiye’de yan dal eğitimi alabilecek. Yan dal eğitimi öncesi fakülte denkliğini YÖK, uzmanlık denkliğini ise Sağlık Bakanlığı verecek. Bu denklik, yabancı uyruklu hekimlerin yerleştirildikleri kurumda, eğitim süresi boyunca geçerli olacak.

 

YDUS eskiden olduğu gibi yine ÖSYM tarafından Ankara’da yapılacak. YDUS’ta yapılacak değişikler, önünüzdeki haftalarda Resmi Gazete’de yayımlanacak ve sınav tarihi ÖSYM’nin sınav takvimi içinde yer alacak.

yan
dal
sınavında
büyük
değişiklikler
geliyor
Yorum (31)
elyesa karaca
tabii kole olarak kullanilmak uzere yabanci doktor alinacak. 5 yil asistanlik doneminde bedavaya calistirin, bir suru nobet tutturun, o da yetmezmis gibi 3 sene daha yan dal olarak bedavaya kullanin oyle mi? bir de mezun olunca a yabanci doktorlar turkiyede calisamaz. ama onlar tip egitimini turkiyede gormus, uzmanliklarini da turkiyede bitirmis, ustelik turk kokenli ama olsun pasaportlarinda T.C. yazmiyor ya bunlar turkiyede calisamazlar. siz degerli meslektaslarim ve sayin TTB. artik kendinize gelin. nedir bu yabanci doktor dusmanligi. korkmayin biz sizin ekmeginizi calmiyacagiz. biz devlet kuruluslarinda degil ozelde calismak istiyoruz. `yabanci doktor` kelimesine at gozluguyle bakmayin. sayin bakan turkiyeden mezun olup turkceyi iyi derecede konusabilenlerin doktorluk yapabileceklerini soyluyor, ama siz yok olmaz diyorsunuz. yoksa ben de adi sani belli olmayan yabancilarin gelmesine karsiyim. yahu dunyanin neresinde boyle bir uygulama var soyler misiniz bana. 1928 yilinda cikan bir kanun hala yururlukte. yahu yazik degil mi bizlere 6 sene tip fakultesi ve 5 sene uzmanlik egitimimi turkiyenin saygin universitelerinde tamamladim, onca sikinti cektim, bir suru hastane tarafindan davet ediliyorum ama ne yazik ki calisamiyorum. bu mu adalet. lutfen sayin meslektaslarim biraz empati yapin. YORUMLARINIZI BEKLIYORUM
0
Cevapla
Dr.Xyz
TUS sınavlarında 50'yi geçen yabancıları, Türkiye'nin en prestijli uzmanlıklarına, hastanelerine asistan olarak ''bedavadan'' aldılar benim zamanımda. Elbette bedava çalışacaklar. Ya benim kadar puan alıp geçecek o TUS'u , ya da bedava çalışacak. Ayrıca, Dünyanın her yerinde ülkeler, kendi doktorlarını, kendi vatandaşını korur. Çin'den işçi alsak Türk işçiler ayaklanmaz mı? Bu da ona benziyor. Ülkenizde denklik için gerekli evrakı toplayın, gerekiyorsa sınava girin, ülkenizde diplomanız tanınır hale gelsin (eğer halihazırda öyle değilse)ve gidin! Bizlere de yurtdışında hoşgeldin denmiyor. Ya da Türk eş bulun, bekleyin birkaç yıl, sonra vatandaş olursunuz. Allah aşkına bir de kendinizi başımıza bela etmeyin. Bizim derdimiz biz yeter.
0
Cevapla
enes öztürk
Elyasa beye sonuna kadar katılıyorum.TTB sadece hükümete muhalefet için yabancı doktora karşı çıkıyor.Oysa yapıcı bir yaklaşımla elyesa bey ve diğerlerinini problemine çözüm bulabilirler. Saygılarımla
0
Cevapla
Dr. Jane Doe
Yabancı dili kaldırmak da ne ya? Adam uzman da değil, yan dal uzmanı olacak ama ''it is a book'' tan öteye geçmemiş! Tek dilli doktor olmaz, olursa ''kasaba'' doktoru olur, yan dal uzmanı olmaz. Kasaba doktoru başımız gözümüz üstünedir ama herşeyin de bir oluru vardır. Kasaba doktorundan farkı yoksa adam neden yan dal yapmaktadır? Nasıl okuyacak literatürü? Pubmed'e girip bir makale okuyamayan zavallı bir insanı yan dal uzmanı yapın, yapın ki, hemen ardından doçent ve sonra da dil bilmeyen prof . olsun. DUMANLA ANLAŞIR GELEN GİDEN YABANCI AKADEMİSYENLERLE DE. Hayret birşey ya! Çivi yazısına dönelim, bu kadar kualifikasyon da fazla!
0
Cevapla
Yasemin
Yabancı uyruklu asistanlardan faydalanma olayının derhal düzeltilmesi gerekiyor. Asistan hizmet ediyor ise mutlaka ücret de almalı. Branşların %90'ında asistanlar için doğru dürüst bir eğitim programı bile olmayan üniversitelerimizin yabancı uyruklu asistanı eğitmek değil de kullanmak için aldığı çok açık. Bu arada aynı durum yerli asistanlar için de geçerli. Maaş almaları onları üniversitenin veya eğitim veren merkezin kölesi yapmaz.. Örgün eğitim programları oluşturulmalı ve tez ve diğer teorik/bilimsel çalışmalar için asistanlara gün içinde zaman tanınmalıdır. Eğitim kurumlarının maksadına ulaşabilmesi için eğitim yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi gerekir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir