Medimagazin logo

Tıp fakültelerinde eğitim dilinin İngilizce olmasına tepki

Hacettepe, Marmara, İstanbul, Atatürk, Gaziantep gibi üniversitelerde tıp fakültelerindeki eğitim dilinin İngilizce'ye dönmesine, tıp dünyasından itiraz yükseldi.
Kaynak: AKŞAM
Tıp fakültelerinde eğitim dilinin İngilizce olmasına tepki
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İtiraz, 220 katılımcıyla 18-19 Aralık'ta Dokuz Eylül'de gerçekleştirilen 1.Ulusal Tıp Günleri Sempozyumu'nun 'Sonuç Bildirgesi'ne yansıdı. Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Hamit Hancı'nın da aralarında olduğu isimler, 'Her türden yabancı dille tıp eğitimine son verilmeli, tıp eğitimi Türkçe olmalıdır' uyarısında bulundu. Tıpta iki dilli eğitime ilişkin şu talepler sıralandı.

- Fakültelerde öğrencilere çok iyi yabancı dil öğretilmesi için her türlü olanak sağlanmakla beraber, tıp eğitimi Türkçe olmalıdır.

- Yabancı dille eğitim sağlıklı değildir. Her türden yabancı dille tıp eğitimine son verilmelidir.

- Türkçe'nin güçlü bilim dili olması sağlanmalıdır.

- Türkçe bilimsel yayınlara daha ağırlık verilmeli ve Türkçe yayın sayısı artırılmalıdır.

Bildirgede, 'Türk Tıbbiyesinin özellikle Milli Mücadele ve sonrasında yeri sadece kitaplarda kalmamalı ulusla paylaşılmalıdır' denildi. Bildirgede, 'Cumhuriyetin mirasına dayanarak, ülkenin bağımsızlığı, ulusun birliği ve kardeşliğini savunmanın Tıbbiyelilerin öncelikli görevlerinden olduğu unutulmamalıdır' ifadesi de yer aldı. Sağlık mensuplarına yönelik, psikolojik ve fiziksel şiddete karşı zaman geçirmeden harekete geçilmesi istendi.

HASTAYLA İLETİŞİM YOK

Bildirgeyi hazırlayan isimlerden biri olan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, tıpta Türkçe hassasiyetini şöyle anlattı: Öğrenciler tıp eğitiminde yabancı dille eğitildiklerine, olguları ve olayları somutlayamamakta, dikkatleri bilgiye değil dil öğrenmeye kaymaktadır. Mezun olduklarında da hastayla ve toplumuyla iletişimde sıkıntı çekmekte, hastasına hastalığını iyi anlatamamaktadır. Öğrencilerin iyi yetişmesi ve hastayla iyi iletişim kurabilmesi için eğitim dili Türkçe olmalıdır. Aynı zamanda mesleki dersler dışında iyi bir yabancı dil eğitimi almalıdırlar.

tıp
fakültelerinde
eğitim
dilinin
i̇ngilizce
olmasına
tepki
Yorum (8)
Ayla Güven
Sayın Hocalarıma kesinlikle katılıyorum. Turk cocuklarına Turk hocaların ingilizce egitim vermesi bana her zaman sacma gelmistir. Nasıl ki yurtdısına egitim almaya giden Turk ogrenciler, gittikleri ulkenin ana dilini konusmak ve o dilde egitim almak zorunda ise ülkemizde ogrenim goren yabancı ogrencilerin de Turkce ogrenmesi gerekir. Saygılarımla
0
Cevapla
alkın şahin
ingilizce eğitim alınmadan literatür takip edilemez. literatür takip edemeden bilim yapılamaz. zaten belli yerlerde ingilizce. siz çocuğunuza türkçe eğitim aldırmak istiyorsanız bu bikaç yerin haricindeki bi okula gönderirsiniz olur biter. kasmaya gerek yok. sırf haber, reklam olmak için yapılan özel hastane proflarının suni çıkışları işte....
0
Cevapla
bülent duran
Sayın Dr. şahin, Oktay Sinanoğlu'nun bu konudaki kitaplarını okuyabilirsiniz, üstelik Türkçe. (Not: Ruslar ilk kez uzaya çıktılar ve Rusça ile)... Anlayana ya da anlamak isteyene sivrisinek saz...
0
Cevapla
hasan ekim
İngilizce tıp eğitiminin çok yararlı olacağını düşünüyorum. Anadolu liselerinden vazgeçtik, bari ingilizce tıp eğitiminden vazgeçmeyelim. Ancak, bazı derslerin (semiyoloji vs) Türkçe olmasında yarar var. İngilizce tıp eğitimini anadolu liselerini canlandırarak desteklersek çok yararlı olur.Özellikle tıp eğitimi yanında ileri düzeyde ingilizce eğitimi de sürekli verilmelidir. Ayrıca, öğrencilerin yazın yabancı üniversitelerde çalışmalarını sağlarsak daha fazla başarı elde ederiz.
0
Cevapla
CEYHUN BALCI
Sayın Ekim, Sayın Şahin, Sapla samanı biri birine karıştırmayınız ne olur! Hiç kimse dünyada geçerli bir yabancı dilin iyi bir şekilde öğrenilmesine karşı değildir. Ancak, sorun yabancı dille tıp eğitimi yapılmasındadır. Zaten, böyle bir tuhaflık istense de başarılamaz .İngilizce Tıp gibi gülünç seçeneklerin ortaya çıkmasının ötesinde bir anlam taşımaz İngilizce tıp eğitimi. Buna benzer tartışmanın bugünlerde bir başka boyutta sürdürüldüğünü de görmekteyiz. İki dillilik başlığı altında sürdürülen tartışmada da anadilde eğitim deniyor başka bir şey denmiyor. Oysa pek az kimse bunun olanaksız olduğunu görüyor ve dillendiriyor. Bir ulus devlette farklı dillerde eğitim hele hele coğrafyamızla hiç ilintisi olmayan bir dille eğitim ne aklın ne de bilimin gereğidir. Sayın Ekim, Sayın Şahin, Sizlere son sözümdür. İstense de sürdürülebilir değildir İngilizce tıp eğitimi. Öğretmenler İngilizceye son derece egemen olsa bile öğrenciler bu durumdan rahatsızlık ve yoksunluk duyacaklardır. Öğretmeni Türkçe konuşmaya zorlayacaklardır. Yaşamın olağan akışının önünde durulmamalı!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir