Medimagazin logo

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği

Kliniklerimizi tanıttığımız köşemizin konuğu, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR Kliniği ve Klinik Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. H. Fatih Çay...
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniğini, Klinik Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. H. Fatih Çay Medimagazin'e anlattı...

Kliniğinizin tarihçesini anlatır mısınız?

Antalya Devlet Hastanesinin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Kliniği 1975 yılında faaliyete geçmiş, ilk FTR uzmanı Dr. İsmail Atilla Akın olmuştur. Antalya Devlet Hastanesi 2007 yılında yeni binasına fiili olarak geçmiş, 2008 yılından itibaren Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Önceden Antalya Devlet Hastanesinde çalışmakta olan FTR kadrosuna yeni katılımlar olmuş, aynı yıl içinde kliniğimize Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim kliniği yetkisi verilmiştir. Eğitim kliniğinin ilk yöneticisi olarak Prof. Dr. N. Füsun Toraman atanmış ve bu görevini 2021 yılına kadar devam ettirmiştir. Kliniğin ilk araştırma görevlileri Eylül 2008 döneminde yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı ile aramıza katılmışlardır; 2023 yılı itibarıyla kliniğimizden 22 araştırma görevlisi arkadaşımız FTR uzmanı olarak ülkemize kazandırılmıştır. Kliniğimiz ilk yıllarda mevcut binadaki polikliniklere ek olarak, Aşır Aksu Hastanesi bünyesindeki yataklı serviste hizmete devam etmiş, 2017 yılında Aşır Aksu Hastanesinin Atatürk Devlet Hastanesine devredilmesi üzerine tüm birimlerimiz bugünkü binamızda toplanmıştır. Hâlen mevcut binamızda poliklinik, servis, elektromiyografi (EMG), FTR ünitesi, ergoterapi ünitesi, robotik rehabilitasyon ünitesi, izokinetik egzersiz ünitesi ile hizmet vermeye devam etmektedir. Romatoloji, nöromusküler hastalıklar ve skolyoz poliklinikleri özellikli hizmet alanları olarak çalışmaktadır. Kardiyopulmoner rehabilitasyon ünitemizin kurulma çalışmaları devam etmektedir.  Mevcut hastane binasının yanı sıra il merkezindeki 3 semt polikliniği ve ihtiyaç duyulması durumunda görevlendirme yapılan ilçe hastanelerinde de FTR poliklinik hizmeti, kliniğimiz hekimleri tarafından sağlanmaktadır. Kliniğimiz, 2019 yılında Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği tarafından akreditasyon sertifikası almaya hak kazanmıştır.

Akademik kadronuz kaç kişiden oluşuyor?

Akademik kadromuzda hâlen 3 profesör, 2 doçent ve 2 doktor öğretim üyesinin yanı sıra 11 FTR uzmanı ve 3 romatoloji yan dal uzmanı bulunmaktadır. Hâlen 11 araştırma görevlisi arkadaşımız uzmanlık eğitimine devam etmektedir. 

 

Yardımcı personel durumunuz nedir?

Kliniğimizde aktif görevde olan 30 fizyoterapist, 9 fizik tedavi teknikeri, 3 ergoterapist ve 2 ergoterapi teknikeri görev yapmaktadır. Toplam 13 hemşiremiz, 13 sekreterimiz ve 6 destek personelimiz vardır. 

Eğitim programınız nedir?

Teorik eğitim programı, güncel tıbbi bilgilerin teorik ve pratik hayata aktarımına yönelik olarak haftada 2 gün olmak üzere, eylül-haziran ayları arasında gerçekleştirilmektedir. Eğitim programımızda klinik araştırma görevlileri ve öğretim görevlileri düzeyinde seminer, makale ve olgu sunumlarının yanı sıra klinik dışından davetli konuşmacılara yer verilmektedir. Klinik gereklilik durumunda multidisipliner konseyler de eğitimin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir. Pratik eğitimler poliklinikler, servis ve enjeksiyon polikliniklerinde gerçekleştirilmektedir.

Kaç yatağınız var ve doluluk oranınız nedir?

FTR yatağı olarak 24 yatağımız bulunmakta, romatoloji hasta takipleri için onkoloji ile ortak kullanılan diğer servisimizde hasta durumuna göre esnek kullanım yöntemine sahip 10 yatağımız bulunmaktadır. Doluluk oranımız %100’dür.

 

Yıllık poliklinik sayınız ortalama kaçtır?

2022 yılı verilerine göre FTR polikliniklerinde toplam 76.302 hastaya hizmet verilmiş, bunların 385’i yatırılarak tedavi edilmiştir. Aynı yıl içinde romatoloji polikliniklerinde 6.367 hastaya hizmet verilmiştir. EMG ünitemizde 4.524 işlem gerçekleştirilmiştir. Robotik rehabilitasyon ünitesinde 48’i çocuk olmak üzere 178 hastaya tedavi uygulaması yapılmıştır.

Nöbet düzenlemelerinizi nasıl yapıyorsunuz? İlk yıl bir asistan ortalama kaç nöbet tutuyor?

Nöbet düzenlemesi, Sağlık Bakanlığının çalışma mevzuatına uygun olarak, her gün 1 servis nöbetçisi olacak şekilde düzenlenmiştir. Nöbet sonrasındaki gün, asistan arkadaşlarımız sağlık hizmeti sunumunda yer almamaktadırlar. İlk yıl aylık ortalama 4 nöbet tutulmaktadır.

Asistan eğitiminde kullanılan çekirdek eğitim müfredatınız var mı?

Sağlık Bakanlığı, Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından yayımlanmış çekirdek eğitim müfredatı temel alınarak eğitim planlaması yapılmaktadır. Bu müfredata uygun olarak, güncel literatür ve bilgi kaynakları kullanılarak zenginleştirilmiş bir eğitim programı oluşturulmuştur.

Rotasyon uygulamalarınızı nasıl yapıyorsunuz?

Belirtilen çekirdek eğitim müfredatına uygun olacak şekilde 4 ay iç hastalıkları, 2 ay nöroloji, birer ay olmak üzere kardiyoloji, göğüs hastalıkları ve ortopedi ve travmatoloji kliniklerinde zorunlu rotasyonlar gerçekleştirilmektedir. Hâlen hastanemizde göğüs hastalıkları kliniği eğitim kliniği yetkisine sahip olmadığından, bu rotasyon Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında gerçekleştirilmektedir. Klinik işleyişi izin verdiği sürece, isteğe bağlı olarak radyoloji rotasyonu (1 ay) yapılmaktadır.

Aranıza yeni katılacak asistanlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi FTR Kliniğinin tecrübeli ve dinamik eğitim kadrosunun yanı sıra bölgeye hizmet veren en büyük hastane olarak, tesisat, donanım ve olgu zenginliğine sahip olduğunu belirtmek isterim. Kliniğin ilk kuruluş döneminden başlayarak günümüze kadarki dönemde, isimleri tek tek buraya sığmayayacak sayıda akademisyen, uzman hekim ve yardımcı sağlık personelimizin çok değerli emekleri vardır. Bunların hepsine emekleri için teşekkür etmek ve hayatta olmayanlarımızı saygıyla anmak isterim. Bu döneme kadar aramıza katılmış, eğitimlerini tamamlamış ve hâlen devam etmekte olan pırıl pırıl genç hekim arkadaşlarımız bu kliniğin sahip olduğu zenginliklerin en dinamik üyeleri olmuşladır, kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Önümüzdeki dönemde uzmanlık eğitimi için kliniğimizi tercih edecek hekim arkadaşlarımızın kliniğimizden alacakları eğitimle ülkemize ve insanlığa son derece verimli katkıda bulunacaklarını düşünüyorum. Medimagazin’e kliniğimizi tanıtma fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum.

prof dr h fatih cay
antalya egitim ve arastirma hastanesi
ftr klinigi
Yorum (1)
Ismail Atilla Akın TR71
güzel bir sayfa olmuş tebrik ve tşk ederim
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir