Medimagazin logo

Her yıl onlarca gereksiz ameliyat yapılıyor

Amera hekimleri, müşterilerin güven göstermelerinden faydalanıyor. ABD’de yayınlanan USA Today gazetesinin çalışanları hükümet, sigorta şirketleri ve profesyonel sağlık kuruluşlarının verilerini araştırmış oldu. Açıklandığına göre, ameliyatların yüzde 20’si bunun için yeterli derecede esas olmadan yapılıyor. Bunların çoğu zararsız, bazen para peşinde koşmak insanların hayatını altüst ediyor.
Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu
Her yıl onlarca gereksiz ameliyat yapılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gazetecilerin eline geçen tıbbi istatistikler, şok yaratıyor. Her yıl ülkede onlarca gereksiz ameliyat yapılıyor. Tıp uzmanlarının tanıdıklarına göre, bu problem toplumdan gizli kalıyor. Yalnız insanı isyan ettiren olaylardan sonra bu konu bazen haberlere konu oluyor.

Böyle olaylardan biri, Jonathan Stelly ile oldu. Şimdi 34 yaşında. Beyzbolcu veya başarılı bir asker olabilirdi. Olabilirdi, ama kalp doktorunun dolandırıcılığı yüzünden olmadı. Hekim, para kazanmak için müşterilerini kalp ameliyatı olmalarının zorunlu olduğunu ikna etmeye çalışıyordu. Jonathan, gazetecilere verdiği demeçte şunları anlattı.

Doktor bana elektrikli kalp uyarıcısına ihtiyacım olduğunu söyledi. Buna gerçekten de ihtiyacım olup oldmadığını bir türlü anlamıyordum. Bu problemi gençken halletmek bence daha doğru olurdu. Bana ameliyat olmak gerektiğimi söylediler. O zaman beyzbol oynuyordum. Oynamaya devam etmek için ameliyat olmak gerektiğni sandım. Kalp doktoru 30 yaşına varmak istiyorsan, böyle bir ameliyat olmalısın, dedi.

Dolandırıcılık tesadüf eseri ortaya çıkarıldı. Doktor şimdi cezaevinde, Jonathan’ın kalbindeki uyarıcı alındı, fakat sporcu karyerini onun unutması gerekiyor. Jonatan gibi müşteri sayısı ABD’de onlarca bini buluyor.

New Yorklu hukukçu George Gellis, gereksiz ameliyatların yapılması Amerikan sağlık sisteminde gerçek bir probleme dönüştüğünü söylüyor. Problemin kökü, emek ödeme prensibindedir. Doktorlar, sigorta şirketlerinden parayı her yapılan ameliyat için alıyor. İş gömlekli dolandırıcılar bu yüzden müşterilerini gerekmiyen ama pahalıya mal olan ameliyat olmaya ikna ediyor.

Son 3-4 yıl içinde problem gerçekten de ciddi karakter almaya başladı, bunun nedeni Amerika’da gerçekleştirilen sağlığı koruma alanındaki reformlar. Genelde söz konusu, doktorların hatası değil, sigorta ödemelerindeki dolandırıcılık. Çoğu hallerde böyle lüzumsuz ameliyatlar müşteri sağlığı için zararsız olur. Neden şu ki, doktorlar sigorta şirketlerine ek hesaplar sunabilecek.

Ülke makamları ve sigortacılar, durumla mücadele yapmaya çalışıyor: bağımsız bir doktorla zorunlu danışma uygulanıyor, ameliyat için ileri sürülen nedenler bir daha kontrol ediliyor. İşi kaybetmek ve ceza görmek olasılığı bile birçok doktoru dolandırıcılık yapmaktan alıkoyamıyor.

her
yıl
onlarca
gereksiz
ameliyat
yapılıyor
Yorum (7)
HÜSEYİN MUTLU
Attığınız başlığı çok tuhaf buldum. Ne demek onlarca? On binlerce demek daha doğru olur. Özellikle bizim performans sisteminde ameliyatların %30'unun gereksiz olduğu kanısındayım. Gereksiz ameliyatlar önlenmek isteniyorsa performans sistemi hemen kaldırılmalı ve doktorlara mesleklerine layık maaşlar verilmelidir.
0
Cevapla
aydin sinal
40 yillik meslek hayatimda gördügüm en fazla luzumsuz demeyeyimde az luzumlu amaliyatlar,yani internasyonal en fazla suistimal edilenler...1-...tomie ler;tonsillektomie,hysterektomie,apendektomie,herniektomi?,prostatektomie..v.s. 2-...skopi ler;artraskopie,laparaskopie v.s. 3-sezeryan. 4-kosmotik cerrahi 5-bel fitigi!!!discushernia 6-kroner anjio,stent ve kroner by-pass op. 7-perifer sinir baskisi misal carpal tunel n.medianus synd. 8-cocuklardaki sasilik,yaslilardaki katarak ameliyatlari 9-(almanya icin)femur basi veya diz protezleri 10-septum deviasyonu, 11-sünnet(eger ameliyat kabul ederseniz) simdilik aklima gelenler ,sizlerde bildiklerinizi yazarsaniz ögreniriz.
2
Cevapla
Dr.Cevdett
Acaba oralarda da PERFORMANS sistemi mi var? Örneğin bizde yapılan apendektomilerin patoloji sonucu verileri bakanlığın elinde varmı?
2
Cevapla
wind
Harrison 18 manual'ı kadar berbat çevrilmiş bir makale. Google translate'in bile bir sınırı var yahu, ayıp yani.
0
Cevapla
Mustafa
Bağımsız sağlık danışmanlığı. Yeni bir iş alanı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir