Medimagazin logo

Hastane kılavuzları tekrarlayan başvuruları azaltmıyor

Hastane kılavuzlarının, hastaneye yeniden başvurma ihtiyacını azaltmadığı görüldü. Hastaneye ilk 30 gün içinde başvurma oranı yüzde 25
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - Dr.SİNAN KORUKLUOĞLU
Hastane kılavuzları tekrarlayan başvuruları azaltmıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastanede yatan hastaların kaliteli sağlık hizmeti almasını temin etmeyi hedefleyen kılavuzların, hastaların taburcu olduktan sonra hastaneye yeniden başvurma gereksinimlerini azalttığı da düşünülüyordu. Ancak, yeni yapılan bir araştırma durumun böyle olmadığını gösterdi.

 

Raporun başyazarı olan ve Springfield’deki Baystate Tıp Merkezinde akademisyen klinisyen olan Dr. Michaela S. Stefan, kılavuzları hazırlarken fikrin, bakım kalitesini yükseltmenin sonuçları da iyileştireceği yönünde olduğunu belirtti. Ekim’den bu yana, Amerikan “Medicare” ve “Medicaid” Sistem Merkezleri hastaların tedavilerini ödeme hesaplarında hastaneye yeniden başvurma oranlarını da dikkate alıyor.

 

Stefan ve arkadaşlarının çalışmasına göre, halen hastaneye ilk 30 gün içinde başvurma oranı yüzde 25 ve bu planlanmayan hastane yatışlarının sadece “Medicare”a maliyeti 2004 yılında 17,6 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Hastaneye yeniden yatışları azaltmak için bir yaklaşım da, kalp krizi veya pnömoni gibi özel durumlar için kaliteli bakım kılavuzları oluşturmak.

 

“Medicare” ve “Medicaid” Sistem Merkezleri, aynı zamanda yeniden başvuru rakamlarını “Hospital Compare” isimli web sitesinde ilan ediyor. Ancak, araştırmacılar bu yaklaşımların yeniden başvuru oranlarına etki edip etmediğini inceliyorlar.

 

Yakın tarihli bir çalışma, hastanenin kontrol edemediği pek çok faktörün hastanın yeniden yatışına sebep olabileceğini gösterdi. Örneğin; hastanın ilaçlarını evde düzgün kullanabilme yetisi veya bir doktorla takip ilişkisi kurup kuramaması en önemli faktörlerden bazıları.

 

Yüz binlerce hasta incelendi

Bu yeni çalışmada Stefan ve arkadaşları, hastanelerin kılavuzlara ne kadar uyduklarını ve “Medicare” hastalarından kaçının taburcu olduktan sonra 30 gün içinde yeniden hastaneye yattığını değerlendirdiler. Hükümetin yaşlılar için uyguladığı güvence programının 2007 yılı verilerini kullanan araştırmacılar, aralarında kalp krizi ve pnömoni hastaları ile mide, kalp ve ortopedik cerrahi işlem yapılan vakaların olduğu hasta sonuçlarını incelediler. Çalışmanın tamamı, ABD’deki binlerce hastanedeki hasta bilgilerinden derlendi.

 

Çalışma süresince 2 bin 773 hastanede 322 bin 668 hastanın kalp yetmezliği, 2 bin 940 hastanede 328 bin 830 hastanın da pnömoni tedavisi aldığı gözlendi. Araştırmacılar, hastaların tavsiye edilen tedavilerin tamamını alma oranlarına göre hastanelere 0-100 arası bir puan verdiler.

 

Kalp krizi hastaları için bu tavsiyeler arasında hastaneye geliş anında aspirin verilmesi ve taburculuk öncesi sigarayı bırakma danışmanlığı verilmesi varken, pnömoni için doğru antibiyotiğin verilmesi ve hastanın grip aşısı olup olmadığının kontrolü gibi tavsiyeler bulunuyor. Kalp krizi hastalarının yaklaşık yüzde 96’sının tavsiye edilen tedavilerin bir kısmını aldığı, yüzde 88’inin ise tümünü aldığı belirtildi. Mide cerrahisi hastalarında ise yüzde 80’i tavsiye edilen tedavilerin bir kısmını almışken, ancak yüzde 46’sının tümünü aldığı kaydedildi.

 

Araştırmacılar, bu tespitlerden sonra hastaların ne kadarının taburculuk sonrası ilk 30 günde yeniden yatış için geldiğini incelediler. Sonuçta en iyi puana sahip hastanelerin yeniden yatış oranlarında en kötü puanlı hastanelere göre “anlamlı” bir düşüklük tespit edilemedi.

hastane kılavuzları
klavuz
tıbbi klavuz
hastane başvuru
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir