Yapılan bir ankette katılımcı doktorların yüzde 70’ten fazlası, kurumlarında ayda en az bir kere doktorların yıkıcı davranışlar sergilediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 11’i, bu durumun günde bir kez olarak gerçekleştiğini belirtti.
Kariyer tükenmişliği, ağır çalışma yükü, evlilik problemleri ya da tanı konabilir psikiyatrik hastalıkların bu davranışların ortaya çıkmasına katkı yaptığı biliniyor. Uzmanlar nedeni ne olursa olsun, doktorların ve kurumların uygunsuz davranışları bildirmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Bu davranışlar belirlenmez ve müdahale edilmezse, çalışma ortamını ve hasta bakım hizmetlerini olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.
San Diego’daki California Üniversitesinde aile hekimi profesörü ve Klinik Eğitim Programı Yöneticisi olan Dr. Bill Norcross, yıkıcı davranışların çok ciddi problem teşkil ettiğini, iletişimi kötü etkilediğini, herkesin bunlara tanık olabileceğini ve bu durumun hastalara verilen hizmeti olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
“American College of Physician”ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Barry Silbaugh, bu tip davranışların sıklıkla tolere edildiklerine ve yıllardır var olduklarına dikkat çekti.
“ACPE and QuintiaMD”de Mayıs ayının sonunda yayınlanan anket sonuçlarına göre, 840 katılımcının yüzde 77’sinin kurumlarındaki yıkıcı davranışlarla ilgili endişeleri olduğu saptandı. Katılımcıların yüzde 99’u söz konusu davranışların hastalara verilen hizmetleri etkilediğini ifade etti. Dr. Silbaugh, doktorların sağlık hizmetlerindeki bakış açısının değiştiğini görmek istediklerini ve kötü davranışların hiçbir yerde tolere edilmemesini umduklarını sözlerine ekledi.
En çok küçültücü yorum ve hakaret görülüyor
Ankette yıkıcı davranış, hor görme, ayrımcılık, madde kullanımı, yetersizlik, fiziksel saldırı, küfürlü konuşma, kötü niyetli esprilerin yayılması, cisim fırlatma ve gaz çıkartma olarak tanımlandı.
Ankete katılan doktorların yarısından fazlası en çok şahit oldukları ve endişelendikleri davranışlar arasında doktorların yaptığı küçültücü yorumların ve hakaretlerin, diğer sağlık çalışanlarıyla iş birliğini reddetmenin ve ortaya konan protokollere uymamanın yer aldığını belirttiler.
Eyalet Doktor Sağlık Programları Federasyonu Başkanı Dr. Warren Pendergast, doktorların yıkıcı davranışlarıyla mücadelede izlenecek birçok yol olduğunu söyledi. Kurumlarda konuyla mücadele etmek için politika geliştirmenin önemli olduğunu söyleyen Dr. Pendergast, tedbirlerin davranış şekline ve sıklığına göre basamak basamak yapılandırılabileceğini ifade etti. Doktorların kötü davranışlara şahit olmaları durumunda bunu yapan meslektaşlarını kenara çekerek davranışın uygunsuzluğu hakkında uyarmaları gerektiğini dile getiren Pendergast, bu konuda söz konusu meslektaşlarına yardımcı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu tip olayları engellemek için kurum kültürlerinde de ciddi değişiklikler yapılması gerektiğine, bu tip davranışların kurumsal olarak hiçbir şekilde tolere edilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.