Medimagazin logo

Çocukken fazla BT çekilmesi risk yaratıyor

Çocukken fazla bilgisayarlı tomografi çekilenlerin ileriki yaşlarda beyin ya da kan kanserine yakalanma riskinin artabileceği belirlendi.
Çocukken fazla BT çekilmesi risk yaratıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya tomografi ışınlarına 22 yaşın altındayken maruz kalan 178 bin 604 kişi katıldı.

Araştırmada, çocukken 2-3 kez beyin tomografisi çekilmesinin 60 miligray radyasyonun alınmasına neden olduğu, bunun da ilerde beyin kanseri riskini 3 kat
artırabileceği açıklandı. Kemik iliği tomografisi çektirenlerin ise 50 miligray radyasyon aldığı, bu durumun da kan kanseri riskini 3 kat artırabileceği belirtildi.

İlk kez çocukken radyasyonun dozu ile beyin ve kan kanseri arasında doğrudan bağlantı olduğunun gösterildiğini belirten bilimadamlarından Mark Pearse, dozun azaltılmasının öncelikli olması ve mümkün olduğunca tomografi yerine manyetik rezonans görüntüleme yönteminin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Araştırma İngiliz "The Lancet" dergisinde yayımlandı.

çocukken
fazla
bt
çekilmesi
risk
yaratıyor
Yorum (1)
acil dr.
adam "çocuğun kafasına top çarptı tomografi çekelim" diye acil servis kapısından giriyor, haberi burada yayınlamak yerine ana haberde dr'a şiddet haberinin yerine yayınlasalar daha faydalı olur, bana ne çocuk kanser olacakmış babasına laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zor çekme istersen ertesi gün hasta haklarına şikayette bululur çekerim paşa paşa bişe yok der yollarım en temizi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir