Medimagazin logo

Bilim dünyasını şaşkına çevirdi!

Pankreas kanseri için yeni bir test keşfeden 15 yaşındaki genç, bilim dünyasını hayrete düşürdü.
Kaynak: HABERTURK.COM - SAĞLIK HABERLERİ SERVİSİ
Bilim dünyasını şaşkına çevirdi!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'nin Maryland eyaletinde yaşayan 15 yaşındaki Jack Andraka, dünyanın en büyük liseler arası bilimsel araştırma yarışmasında birinci oldu. Andraka, piyasadaki testlerden 28 kat daha ucuz ve hızlı sonuç veren, ayrıca 100 kat daha hassas bir test keşfetti.

Andraka'nın keşfettiği idrar ve kan testi pankreas kanserini yüzde 90 oranında daha doğru keşfedebiliyor. Pankreas kanseri genellikle en sinsi ilerleyen ve son aşamada sinyal veren kanserlerin başında geliyor. Test sadece basit bir çubuk yardımıyla pankreas kanserinde belirleyici rol oynayan mesothelin seviyesini ölçüyor.

70 ülkeden bin 500 öğrencinin katıldığı yarışmada genç adam bu çarpıcı araştırması için 75 bin dolar ödül kazandı. Jack'in büyük erkek kardeşinin de çok başarılı bir öğrenci olduğu ve bilim yarışmalarında ödülleri olduğu öğrenildi.

bilim
dünyasını
şaşkına
çevirdi!
Yorum (2)
hbö
öğrenciyi tebrik ederim. bu arada, bir nokta dikkatimi çekti; yazıda "..Andraka, piyasadaki testlerden 28 kat daha ucuz ve hızlı sonuç veren, ayrıca 100 kat daha hassas bir test keşfetti. Andraka'nın keşfettiği idrar ve kan testi pankreas kanserini yüzde 90 oranında daha doğru keşfedebiliyor. .." deniyor. yani, şimdiki %90 oranında daha doğru imiş. öncekinden de 100 kat daha hassas imiş bu test. yani, önceki testin hassasiyeti bunun yüzde biri imiş diye anlıyoruz, yani; %90/100= %0,9 . demek ki, önceki testler hiçbir duyarlılığı olmayan boşu boşuna yapılan testler imiş. iyi bilenler yanlışım varsa düzeltsinler.
0
Cevapla
üç harfli
ben örneğin %10 dan &19'a yükselmiş teşhis doğruluğu diye anladım; ya da %2 den %3.8 olabilir. 100 kat hassasiyet şu olabilir: eskiden 10 cc serum gerekirken, artık 0.1 cc serumla test yapılıyor olabilir. Her neyse, önemli bir buluş; ve de imrendirici.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir