Hızlı bir şekilde yapılan anlaşmayı takiben Aunil, bir böbreğini verip karşılığında 2.300 dolar alarak köyüne döndü. Elde ettiği paradan mutlu olan Aunil eskisinden daha çok çalışabileceğini düşünüyordu. Ancak geçen günlerle giderek güçsüzleşti ve kamyonetini kullanamayacak hale geldi, sonunda da hiç çalışamaz oldu.
Ainul birçok diğer yoksul Bangladeş vatandaşı gibi organize bir “böbrek çetesinin” kurbanı olmuştu. Söz konusu çete, böbrekleri hem ülke içinde hem de uluslararası düzeyde pazarlamaktaydı. Polis ve yerel yetkililer çetenin peşine düştü.
Bangladeş’te sadece aile bireyleri ve akrabalar nakil için böbrek bağışı yapabiliyor. Böbrek ve diğer organların satışı yasak ve bu suçun 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılması söz konusu.
Polis yetkilileri, böbrek için bağlantı yapan ve organı pazarlayan kişinin ülkedeki hastanelerde hastanın ya da kurbanın yakını gibi davrandığını ve söz konusu organ için alıcı ayarladığını söylediler. Bu durumun mali sıkıntı çekmekte olan kişiler için bir miktar para kazanılabilecek bir yol gibi göründüğünü, ancak durumun oldukça adi bir tuzak olduğunu söyleyen yetkililer, birçok kurbanın organının alınmasından sonra güçten düştüğünü ve çalışamaz hale geldiğini, hatta kendilerine vaat edilen paraları bile alamadıklarını belirttiler.
Ülkede benzer olayların 2006’dan bu yana yaşandığı ifade ediliyor.
Kaynak: www.medscape.com/medscapetoday