Acil servislerde bekleme zamanlarının yayınlanmasının iyi bir pazarlama taktiği mi, yoksa iyi tıp uygulamasının göstergesi mi olduğu tartışılıyor.
Hastaneler bu durumu gelir arttırıcı bir girişim olarak kabul ederken, doktorlar bu durumun yaygınlaşmasının hastaların yeterli ve uygun sağlık hizmeti alma isteklerini kırabileceğini söylüyor.
Arizona’daki Scottsdale Healthcare, her üç dakikada bir hastalarına acil serviste ne kadar süre sonra bir doktor ya da sağlık görevlisine ulaşacaklarına dair bilgi veriyor. Söz konusu bilgi elektronik tabelalarda ve kuruluşun internet sitesinde yayınlanıyor.
Bazı doktorlar acil servis bekleme sürelerinin tabelalarda, internet sitelerinde, Twitter’da ve mobil uygulamalarda yayınlanmasının hastalara daha iyi hizmet sunmanın bir yolu olarak görülebileceğini, ancak uygulamanın geri tepebileceğini de düşünüyor.
Oregon, Arizona ve Virginia’daki hastane sistemleri bu girişimi gelir arttırıcı ve hastanın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir yöntem olarak görüyor. Konuyla ilgili bir önemli noktanın, hastane yöneticilerinin hastaların bekleme sürelerini azaltmak ve bu sürede onları oyalamak için daha fazla kaynak ayırmaları gerekebileceği olduğu belirtiliyor. Ancak bu eğilimin suistimale açık olabileceğinin altı çiziliyor. Hastaların kendi kendilerine yanlış yönlendirmeler yapabilecekleri, acil servislerin yetersiz kullanımının ortaya çıkabileceği ifade edilirken, acil servise ulaşma süresinin daha anlamlı bir ölçüt olabileceği vurgulanıyor.
“American College of Emergency Physicians”ın Yönetim Kurulu Üyelerinden Dr. Jay Kaplan, en belirgin riskin hasta güvenliği olduğunu söyledi. Dr. Kaplan, göğüs ağrısı çekmekte olan bir hastanın internete girerek kendisine en yakın hastanedeki bekleme süresinin 40 dakika olduğunu ve 15 dakika mesafede başka bir hastanedeki bekleme süresinin 3 dakika olduğunu görünce uzaktaki hastaneyi seçebileceğini ve hastaneye giderken bir kalp krizi geçirebileceğini ifade etti.
Chicago’daki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi Acil Servis Şefi Dr. Dino Rumoro, konuyla ilgi bir başka endişenin de acil servis hizmetine ihtiyaç duyan bir hastanın yaşamı tehdit eden durumlardan habersiz olacağını ve bu durumun yaşamını tehlikeye sokabileceğini söyledi.
Konuyla ilgili uzmanlar hastanelerin bu tip bilgileri yayınlamasıyla ilgili olarak tıp uygulamaları ve hasta sonuçlarının değerlendirildiği bir çalışma olmadığına dikkat çekiyorlar.
Kaynak: www.ama-assn.org/amednews