Medimagazin logo

Türkiye'nin en büyük hastane zinciri satıldı

Uzun süredir Cüneyt Zapsu'nun temsil ettiği ABD'li "TPG" ile masada olan Medical Park'ın ortakları son anda yeni talip İngiliz fonla el sıkıştı. Çoğunluk hisse artık Pamplona'nın oldu.
Kaynak: MİLLİYET
Türkiye'nin en büyük hastane zinciri satıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Temsilciliğini Cüneyt Zapsu'nun yaptığı Texas Pacific Group (TPG) ile uzun pazarlıklar ardından son noktaya gelinmişken, Medical Park İngiliz yatırım fonu Pamplona'nın oldu. Son anda devreye giren İngiltere merkezli yatırım fonu Pamplona'nın Medical Park'ın çoğunluk hissesini satın aldığı konuşuluyor.

10 yeni hastane daha kuracak

1995'ten beri Türkiye'de hastanecilik alanında faaliyet gösteren Medical Park Hastaneler Grubu, Türkiye'nin en büyük hastane zinciri. Muharrem Usta tarafından kurulan şirkete 2009 Aralık'ta ABD'li Carlyle Grubu ortak oldu.

Şu anda 18 hastane ve 3 bin yatak kapasitesine ulaşan Medical Park'ın gelecek beş yılda 10 yeni hastane projesi bulunuyor. Bu yeni yatırımlarla birlikte yatak kapasitesi ikiye katlanacak olan Medical Park, böylece gelişmiş ülkelerdeki en büyük hastane operasyonu haline gelecek.

TPG ile neden olmadı?

Medical Park hisselerinin satışı için yapılan görüşmeler geçen yazdan beri devam ediyordu. Ortakların hisselerinin satışıyla ilgili farklı fonların adı gündeme gelse de en sık telaffuz edilen grup TPG oldu. TPG ile süreç devam ederken talipliler arasına kısa bir süre önce Pamplona katıldı. Taraflar iki ay gibi sürede anlaşma sağladı.

Kulislerde ortaklık için İngiliz Pamplona'nın tercih edilmesindeki nedenlerin ise, hızlı hareket ve karar alma kabiliyeti, yapısal uygunluk ve fiyat avantajı olduğu konuşuluyor.

Memorial'a da talipti

Medical Park, Pamplona'nın Türkiye'deki ilk yatırımı olacak. Türkiye'ye ve sağlık sektörüne hiç de yabancı olmayan fonun adı, 2008 yılında Memorial'ın taliplileri arasında geçmişti.

Kulislerde fon yöneticilerinin dikkatini diğer fonlarda da olduğu gibi Türk ekonomisindeki büyüme potansiyeli, zenginleşen nüfus, kaliteli sağlık talebindeki artışın çektiği konuşuluyor.

Birisi Londra diğeri de New York'ta olmak üzere iki ofisi bulunan Pamplona'nın Türkiye'deki önümüzdeki dönemde farklı yatırımlara da imza atabileceği belirtiliyor.

HİSSELERİNİ SATAN ABD'Lİ CARLYLE, YENİ ALIM PEŞİNDE

2008'de TVK Gemicilik'e ortak olan Carlyle, 2009 Aralık'ta Medical Park'ın yüzde 40'ını satın aldı. Bahçeşehir Kolejleri'ne yüzde 48 ortak olarak 3'üncü yatırıma imza atan Carlyle, Türkiye'deki en son yatırımını da çorap üreticisi ve perakendecisi Penti'nin yüzde 30'unu alarak yapmıştı. Can Deldağ yönetimindeki Carlyle'ın Medical Park'ın ardından Türkiye'deki yatırımlarına ara vermeden devam edeceği söyleniyor.

Fonun arkasında 'Rus patron' var

* İngiliz fon Pamplona'nın en büyük ortakları arasında Rus işadamı Mikhail Fridman var.
* Rusya'nın en büyük finans grubunu da içinde bulunduran Alfa'nın patronu olan Mikhail Fridman, Türkiye'de Turkcell'in ortağı. Hisselerinin payı yüzde 13.22'ye işaret ediyor.

* 16.5 milyar dolarlık servetiyle ABD'li Forbes dergisinin dünyanın en zenginler listesinin global liginde 41'inci sırada yer alan Fridman, Rusya'nın en zengin ikinci işadamı.

* 48 yaşındaki Rus patron finans, telekom, perakende ve altyapı tarafında işleri bulunan Alfa'yı 1989 yılında kurdu ve 29 ülkede 70 milyar dolarlık operasyonları yürüten bir dev haline getirdi.

6 milyar $'lık fonu yönetiyor

* İngiltere merkezli yatırım grubu Pamplona Capital Management, uluslararası şirketler ve işadamlarının sağladığı fonla pek çok farklı alanda yatırım yapıyor.

* Londra'nın yanı sıra ABD'nin New York kentinde ofisi bulunan fonun 6 milyar dolarlık bir fon havuzu bulunuyor.

* Bugüne kadar başta İngiltere ve Almanya olmak üzere İspanya, çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Belçika'da farklı alanlardaki şirketlere ortak olarak giren Pamplona Capital Management'in fon kolunun Avrupa dışındaki ilk operasyonu Singapur'daki enerji şirketi Global Tender Barges'a yatırım olmuş.

* Türkiye'deki sağlık yatırımı ise Avrupa dışındaki ikinci operasyon olacak.

* Grubun yatırım yaptığı sektörler arasında enerji, tekstil, otomotiv, seramik, perakende ve lojistik alanları öne çıkıyor.
 

türkiye'nin
en
büyük
hastane
zinciri
satıldı
Yorum (7)
performanskurbanı
birazda ingilizlere kölelik yapalım...
0
Cevapla
ky
ACI GERÇEKLERLE YÜZLEŞELİM : Küresel sistemin üyesi olan ülkeler, küresel sistemin koyduğu kurallara uymak zorundadır. Bu sistemin nimetlerinden yararlanma karşılığında da küresel sistemin kurallarını, isteklerini, külfet ve sorunlarını kabul etmiş olurlar. İnternetten yararlanıyor, e-postanıza giriyor, tweet atıyor, facebook'ta arz-ı endam ediyor, dev ekranı zevkle izliyor, uçakla geziyor, tıkanan damarınız stentle açılıyor... bilimsel tıp sayesinde hayata tutunuyorsunuz. Bunları siz mi keşfettiniz? Küresel yapının kurduğu bu sisteme bağlananlar, sağlıktan ekonomiye, bilimden teknolojiye kadar onların koyduğu kurallara farkında bile olmadan harfiyen uyarlar. Hayatınız kökten değiştiğinde bu kuralları hissedersiniz. Nedir bu kurallar; Birinci kural; parayı veren kuralı koyar. Kural denilen şey, parayı verenin çıkar ve isteklerinin hukuki metinleridir. Yoksa parayı veren kaybeder. O zaman parayı niye versin? İkinci kural; parayı veren düdüğü çalar, parayı alan dinler. Yani parayı verenin kural dışı isteklerini de parayı alan dinlemek zorundadır. Bu nedenle parayı verenin hukuku, bir gecede parayı alanın hukuku olur ve 'nasıl bir gecede her şey değişti' diye de hayret edersiniz. Başka ülkelerde kısıtlanan mısır şekeri kotasının her artışında bu kuralı hatırlayın. Üçüncü kural; Bir şeyler alan bir şeyler vermek zorundadır, verdiklerine sağlık ve hayatı da dahil olabilir. Domates tohumundan bilgisayar programlarına, ilaçtan teknolojiye, onların payını lisans ve patent hakkı olarak vermek zorundadır. Bedava konforlu hayat yoktur. Çağımızda telefondan bilgisayara, aşıdan enerjiye keşfeden ve üreten kazanıyor. Keşfettiği ile değil, tükettiği ile övünenin özgür yaşama şansı yok. Milletler ancak bu şekilde ayakta kalabilir, yoksa ayaklar altında kalır. Artık sokaklarda bağırarak özgür ve bağımsız olma dönemi bitti. Bağımlılığın dipsiz kuyusundan ancak bilim ve teknoloji ipiyle çıkabiliriz. Gerçek dünyada keşfettiğiniz kadar özgür, ürettiğiniz kadar bağımsızsınız. Bilim ve teknoloji üretemezseniz, yaşama hakkınızda yoktur, şansınızda. Filistin’den Afganistan’a İslam aleminin sefaleti ve zavallı durumunun asıl nedeni bu. 57 İslam ülkesi, bir İtalya etmiyor. 4 çeker ciplere, uçağa, hızlı trene zevkle binerken hatırlayın. Bunları siz mi keşfettiniz? Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamayı alışkanlık haline getirmiş milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, sonra da istiklal ve istikballerini kaybederler.
0
Cevapla
dr. fd
ACI GERÇEKLERLE YÜZLEŞELİM çok güzel olmuş ama kime anlatacan türkiye de hiç bir şey değişmez böyle giderrr
0
Cevapla
üç harfli
ky(dr) gerçekleri yazmış, ama yanlış yerde yazmış. Burası kutsal meslek sahiplerinin onları çalıştıran sömürgecilere haykırdığı forum. Hastayı iyileştiren benim, parayı neden başkası kazanıyor diyor ve 8-16-24 formülüyle çözüm getiriyorlar. Doktor sayısı arttıkça ücretlerinin azalmasının doğal olduğunu kabul etmiyorlar. İcat yapan ülkelerin çok kazandığı gibi, ancak çok az sayıda cerrahın yapabildiği ameliyatı yapanlar yüksek kazancı hakediyor ve alıyorlar. Diğerleri, yani biz köle doktorlar, 3.dünya ülkeleri halklarından fazla kazanamayız; sızlanıp durmak boşuna.
0
Cevapla
Dr.Who
En büyük hastane zinciri kamu hastaneleri zinciridir.Dur bakalım sıra yavaş yavaş ona gelecek.Yalnız satılırken içindeki sözleşmeli yöneticiler de satılsın:Bakalım o özel sektör bu profesyonel(?)yöneticileri nerelerde çalıştıracak!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir