Medimagazin logo

'Sezaryene karşı sigara gibi mücadele edelim'

Türkiye'de yüksek sezaryen oranına sahip sağlık kurumlarından olan özel hastane yetkililerinden buna karşı sigarada olduğu gibi "birlikte hareket etme" çağrısı geldi
'Sezaryene karşı sigara gibi mücadele edelim'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, sezaryen oranlarının düşürülmesi konusuna özel sağlık kurumlarının yaklaşımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sezaryen sorunu ele alınırken, kamu, özel ve üniversite hastanelerini birbirinden ayırmamak gerektiğini ifade eden Altuğ, bunun bir ülke meselesi olduğunu söyledi.

Altuğ, “Sigaraya karşı hep birlikte verdiğimiz mücadele gibi sezaryen konusunda da aynı toplumsal bilinci ve kararlılığı ortaya koymalıyız” çağrısınında bulundu.

“ANNE ADAYLARININ İLK TERCİHİ SEZARYEN”
Son dönemlerde anne adaylarının birinci tercihinin sezaryen olduğuna dikkati çeken Altuğ, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda farkındalık ve toplumsal bilinç oluşturmak için ciddi kampanyalar yürütmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Mehmet Altuğ, Türkiye 'de birçok annenin sağlık açısından normal doğum yapmaya elverişli olmasına rağmen, çeşitli nedenler ve endişelerden dolayı sezaryen yaptırdıklarını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Maalesef ülkemizde sezaryenle doğumu tercih etme oranı çok fazla. Anne adayları önceden tarih ve saati belirleyip bir an önce doğumun stresinden kurtulma düşüncesiyle sezaryeni tercih ediyor. Normal doğumun doğal bir vakıa, sezaryenin ise gerektiğinde yapılan bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır.”

“ANNE ADAYLARI BİLGİLENDİRİLMELİ”
Anne adaylarının gebeliğin ilk gününden itibaren normal doğum hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Altuğ, “Anne adayları normal doğum için cesaretlendirilmeli, doğum anında yanında profesyonel yardım olacağı anlatılmalı ve sezaryenin bir ameliyat olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir” diye konuştu.

Bunun için ciddi tanıtım kampanyaları yapılması önerisini dile getiren Altuğ, “Sorunun çözümü için sadece bir kesimi hedef göstermek doğru değil” dedi.

ÖZEL HASTANELER BAŞI ÇEKİYOR
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sezaryen oranlarında özel sağlık kurumları başı çekiyor.
2009'da sezaryenlerin yüzde 39,3'ü devlet sağlık kurumlarında, 61,8'i özelde, 63,2'si üniversitelerde;

2010'da 40,2'si devlette, 63,7'si özelde, 65,2'si üniversitelerde;

2011'de 36,8'i devlette, 66,6'sı özelde, 65,9'u üniversitelerde;

Bu yılın ilk üç aylık döneminde 36,6'sı devlette, 68,1'i özelde, 66,9'u da üniversitelerde yapıldı.

AKDAĞ ÖZEL HASTANELERİN DURUMUNA DİKKATİ ÇEKMİŞTİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ , Türkiye'de sezaryen oranlarıyla ilgili değerlendirme yaparken, kısa bir süre önce Balıkesir'i ziyareti sırasındaki izlenimlerini aktarmış ve bu ildeki özel hastanelerde doğumların yüzde 80-90 oranında ameliyatla gerçekleştirildiğini, ortalamanın ise yüzde 65 civarında olduğunu tespit ettiklerini söylemişti.

İstanbul'da ise dört özel hastanenin doğumlarının tümünün sezaryen ile yapıldığı bulgusunu elde ettiklerini anlatan Akdağ, bu konuda bazı yaptırımlardan söz ettiğinde eleştiriler yöneltildiğini, ancak özel hastanelerde bu oranın neden daha yüksek olduğunun ele alınması gerektiğini belirtmişti.

'sezaryene
karşı
sigara
gibi
mücadele
edelim'
Yorum (3)
yu
Sezeryanda katılım payı almak yasak dedinmi biter. Ama gerçekten sezeryan olması gereken hasta ne olur? O nedenle şu performans saçmalığını gelirin %10-15 ine indirin. Herkes yapması gerekeni gerektiği kadar yapsın. Yapamayanı al ilçeye yapanı merkezlere yerleştir, ver hakkını olsun bitsin. Bak medimagazin anketine, bunlar içinde olan insanların anket sonuçları, sonuç belli, istek ortada , yapılması gerekeni doktor size söylüyor. Asgari isteğini bildir, ver adamın hakkını. 75 milyona sağlık veren 120 bin doktoru ezerek politika yapmaktan vazgeç artık.
0
Cevapla
dr yalçın
sayın bakan hala özel hastanelerde sezaryen oranının yüksekliğinin sebebini anlayamamış olmanız gerçekten ayıptır.birincisi vatandaşın devlet hastanesinde isteğe bağlı sezaryen yaptırma şansı yok denecek kadar azdır.ikincisi getirdiğiniz kadro kısıtlaması yüzünden pek çok özel hastanede mesai saatleri dışında bırakın anestezi uzmanını ameliyathane hemşiresi ve anestezi teknisyeni bile bulunmamaktadır.fetal distress gelişipte evinden ameliyat ekibinin gelmesine kadar geçen sürede yaşadığımız stresi herhalde bir Allah bir de biz kadın doğumcular biliriz.üçüncüsü sizlerin getirdiği malpraktis yasaları ve inanılmaz tazminatlar nedeniyle tüm hekimlerin sezaryen endikasyonu genişlemiştir.siz bu sorunları çözmek yerine herzaman yaptığınız gibi meslektaşlarınızı suçlamaya devam ettiğiniz sürece,politik nedenlerden dolayı isteğe bağlı sezaryeni yasaklamadığınız sürece bu oranları biraz zor düşürürsünüz.
0
Cevapla
beril gürlek
bi kare metinle olayı özetledininiz ama bakanlık yüzlerce metinle hala mevzuyu çözemedi.Biz mi çok akıllıyız yoksa diğerleri subkortikal yasıyo çözemedim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir