Aşağıda listesini verdiğim dokuz hastalık türünün tedavisinde, özel ya da kamu hiçbir hastane tek kuruş bile para isteyemez ama eskiden kamu hastanelerinde can yakan “Bıçak parası” artık özel hastane doktorları tarafından istenmeye başlandı
17 yaşındaki bir yakınım (sağ diz altı) kemik kanseri, doktoru Hacettepe’den son düzenleme ile özel muayenehanesine geçti. Hastamızın ameliyatı doktorun anlaşması bulunan İstanbul Göztepe’de E-5 kenarındaki ünlü bir özel hastanede yapılacak. Ameliyat ile kemikten yaklaşık 5-10 cm alınıp yerine platin takılacak. Doktorumuz ve hastane, masrafın tamamı SGK güvencesinde olmasına rağmen hastadan 35 bin lira para talep ediyor. Sizden şu bilgileri istirham ediyorum:
1-SGK bu durumdaki bir bedelin yüzde kaçını karşılar?
2-Hangi gerekçe ile bedelin tamamı (30 / 35 bin) istenebilir?
3-Kanser tedavilerinde hasta lehine herhangi bir istisna var mı?
4-İki yıllık doktorumuzu da değiştirmek istemediğimizden bu durumda ne yapabiliriz?
Süleyman Akın-BURSA
Sayın okurum, 5510 sayılı Kanun ve Sağlık Uygulama Tebliği ile Sağlık Bakanlığı direktifleri gereğince aşağıdaki 9 hastalık türünün tedavisi için hiçbir hastane (kamu veya özel fark etmez) tek bir kuruş talep edemez. Sadece tedavi değil yatak ücretlerinden bile tek kuruş para istenemez. Bu tedavilerin parasının tamamını SGK, özel hastanelere zaten ödüyor. Yanda listesi verilen hastalıkların tedavisi için SGK ile sözleşmeli tüm kamuözel hastaneler para isteyemez, birinci sıradaki acil sağlık hizmetlerinde ise SGK ile sözleşmesi olmayan hastaneler bile hastadan acil hizmetler için para isteyemez. Ne yazık ki eskiden devlet ve üniversite hastanelerinde var olan bıçak parası şimdi özel hastane doktorları tarafından istenmeye başladı. Bunun hiçbir yasal dayanağı yok. Bazı özel hastaneler doktorun sizden aldığı haracı da biliyor ve paylaşıyor. Bu parayı ödemeyin ama ödemek zorunda kalırsanız da belgesiz ödemeyin ki ilerde geri alma hakkınız olsun.
İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK SAĞLIK HİZMETLERİ
1-Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
2-Yoğun bakım hizmetleri,
3-Yanık tedavisi hizmetleri,
4-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
5-Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
6-Organ, doku ve kök hücre nakilleri,
7-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
8-Diyaliz tedavileri,
9-Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için, otelcilik hizmetleri dahil olmak üzere herhangi bir ilave ücret alınamaz.
GAZİLER İKİNCİ KERE EMEKLİ OLABİLİR
Eski bir polisim, bir terör olayı sebebiyle gaziyim ve 3713 sayılı Kanun’a göre aylık alıyorum. Yakında tekrar memuriyete dönmem söz konusu, ikinci kere emekli aylığım olur mu? Erdinç Suzan İZMİR
Sayın okurum, 5510 ve 5434 sayılı kanunlar gereğince aslında siz “vazife malulü”sünüz ama halk arasında sizlere gazi deniyor. Emekliliğinize gelince, normal çalışmaya başlayınca SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandıklı bir çalışan nasıl emekli oluyorsa, sizler de öyle emekli olacaksınız ama biliyorsunuz sağlık kurullarında yüzde 40 ve daha fazla oranlı işgücü kaybı olanlar yaşa bağlı olmadan diğerlerine göre daha erken emekli olurlar.