Sekonder rinoplasti olarak da adlandırılan revizyon rinoplasti ameliyatı, burun estetiği operasyonu ile istenen sonucun elde edilememesi ya da bazı düzeltmelere gerek duyulması durumunda yapılır. Tüm dünya genelinde uygulanan estetik operasyonlar arasında en sık yapılanı burun estetiği yani rinoplastidir ve kimi zaman bu operasyon ile beklenen sonuç alınamaz.
Uygulanan ilk burun estetiğine primer rinoplasti adı verilir, primer burun estetiği olanların yaklaşık % 15’i sonradan revizyon rinoplastiye ihtiyaç duyuyor. Revizyonlar ise minör ve majör olmak üzere iki kategoride ele alınır. Minör revizyonlarda sadece küçük düzeltmeler ya da ufak çaplı rötuşlar yapılır. İlk ameliyat ile elde edilen sonuç çok büyük oranda korunur. Majör revizyonda ise daha büyük çaplı düzeltmelere gerek duyulur. İlk rinoplasti ile elde edilen burun görünümünde oldukça belirgin değişimler gerçekleştirilir. Çoğunlukla majör revizyonlar, belirli şekil bozuklukları meydana geldiğinde tercih ediliyor.
Bu noktada bilinmesi gereken hususlardan biri revizyon burun estetiğine her zaman cerrahın hatasından kaynaklı olarak ihtiyaç duyulmadığıdır. Kimi zaman hastanın beklentileri ve kimi zaman da ortaya çıkan sonucun önceden biliniyor olmasına karşın hastanın memnuniyetini karşılamaması da bu estetiğe gerek duyulmasına yol açabilir.
Neden Rinoplasti (Burun Estetiği Ameliyatı) Başarısız Olur?
Pek çok nedene bağlı olarak rinoplasti yani burun estetiği operasyonu başarısız olabiliyor. Bunun tüm dünya genelinde en yaygın nedeni cerrahın deneyiminin yetersiz kalmasıdır. İşte bu nedenle Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi rinoplastide tecrübe sahibi cerrahların tercih edilmesi büyük bir önem taşır. Bir diğer neden ise cerrahın iddialı hedefler belirlemesidir. Cerrahın hedeflerinin dokularla uyumsuz olması da ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.
Hastanın burun estetiği konusunda gerçekçi olmayan beklentilere sahip olması da nedenler arasındadır. Dokularda kötü bir iyileşmenin meydana gelmesi ve skar dokusu gibi bazı sorunlar da yaşanabilir. İyileşmenin istenen gibi olması için cerrah tarafından hastaya bazı öneriler iletilir ancak hastanın önerilere, uyarılara dikkat etmemesi, iyileşmenin istendiği gibi olmasını önler. Rinoplasti sonrasında nazal travma geçirilmiş olması da başarısızlık nedenleri arasında yer alır.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Revizyon rinoplasti ameliyatı her hastada aynı prosedürle uygulanmaz çünkü nasıl bir işlem yapılacağına bağlı olarak ameliyatta tercih edilecek teknikler değişebilir. Hem açık yöntem hem de kapalı teknikle revizyon rinoplasti operasyonlarının yapılabildiğini belirtmeliyiz. Minör revizyon rinoplasti işlemleri lokal anestezi altında yapılabilir ancak kimi zaman genel anestezi de gerekebilir. Majör rinoplasti operasyonu ise çoğu zaman genel anestezi altında yapılan girişimlerdir. Eğer dokularda deformite fazlaysa bu durumda kıkırdak kullanma ihtiyacı olabilir ve ameliyat süresi daha fazla olur.
Revizyon En Erken Ne Zaman Yapılabilir?
Hastalar uygulanan rinoplasti sonucundan memnun kalmadıklarında hemen revizyon rinoplastinin gerçekleştirilmesini talep edebiliyor. Ancak burundaki şişlikler devam ettiği sürece ikinci bir ameliyat yapılması doğru değildir. Aynı zamanda revizyona gerek olup olmadığının belirlenmesi için de en az 3 ay süre geçmesi gerekir. Şayet çok belirgin bir simetri varsa ya da burun ucu düşmesi gibi belirgin bir deformite varsa hastalar daha da rahatsız olabiliyor. Revizyon burun estetiği kararı alınabilmesi için ilk ameliyatın üzerinden 6 ay geçmesi gereklidir. İdeal olan sürenin 1 yıl olduğunu da belirtelim. Daha erken dönemde revizyon rinoplasti yapılması önerilmez.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Şayet minör revizyon rinoplasti uygulanacaksa ameliyatın süresi 40 dakika dolaylarında olur. Ancak majör bir değişim gerekiyorsa ameliyat daha uzun sürer ve bu süre 3 saat ila 6 saat arasında değişir. Her hastada revizyon burun estetiği süresi aynı değildir.
Revizyon Rinoplastide Risk Nedir?
Revizyon rinoplastide bazı riskler vardır ve riskleri minimum seviyeye çekebilmek için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi deneyimli bir cerrahın tercih edilmesi de önemlidir. Mevcut risklere şu örnekler verilebilir:
· Burun kanaması ve kanamanın tekrarlaması
· Burun ile yakın bölgelerde uyuşma olması
· Burundan solunumda zorlanma
· Ameliyat bölgesinde belirgin bir iz kalması
· Asimetrik bir görünüm ortaya çıkması
· Burun bölgesinde ağrı, şişme olması
· Burun bölgesinde cilt tonunda renk değişimi olması
Revizyondan Sonra Burun Düşer Mi?
Bu soruna net bir şekilde “evet” ya da “hayır” yanıtı verilemez. Elbette burun ucunda düşme olması riski vardır ancak her hastada bu durumun gelişeceğinden söz edilemez.
Detaylı bilgi için: https://draltanyildirim.com/