Medimagazin logo

Parkinsonu kontrol altına almak mümkün

Birçok ünlü isim ile adına aşina olduğumuz Parkinson hastalığı ilerleyen safhalarda hastanın ve hasta yakınlarının hayatını ve hayat kalitesini etkiliyor. Psikiyatrik bulgulardan, sindirim sistemine, uyku bozukluklarından fiziksel hareket bozukluğuna kadar birçok farklı vücut sistemini etkileyen Parkinson’da doğru ve zamanında tanının önemine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı ve Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Doğru tanı ile Parkinson hastalarının yaşam kalitesini belirli bir seviyede tutmak mümkün” dedi.
Parkinsonu kontrol altına almak mümkün
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hareketlerde yavaşlama ve tek taraflı el titremesiyle ortaya çıkan Parkinson, ileri yaş hastalığı olarak kabul ediliyor. Nadiren 40’lı yaşlarda başlayan, genellikle 60-70 yaş arasında görülen bu hastalık insan ömrünü kısaltmasa da, hem hastanın hem de yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sporculardan siyasetçilere birçok ünlü isimle adını duyuran Parkinson hastalığının tedavisinde erken tanı ile yaşam kalitesini korumak mümkün olabiliyor. Doğru tanı konulduğu takdirde hastalığın tedaviye çok iyi cevap verdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bu hastalarda yüzde 90’ların üzerinde iyi yanıt alınabiliyor” dedi.

Vücut kontrolünü sağlayan sisteme zarar veriyor

Prof. Dr. Kütükçü, Parkinson hastalığının belirtilerinin vücutta hareketin kontrolünde önemli bir role sahip olan dopamini üreten hücrelerde meydana gelen kayıplarla birlikte görülmeye başladığını söyledi. Parkinson hastalığının vücutta hareketlerin yavaşlaması,  kol ve bacaklarda titremeler ve kaslarda katılık ve sertlikler gibi ana bulgularla seyrettiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, hastalığın bu bulguların yanında birçok sistem bulgusunun da olabildiği yavaş ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

Hastalık zamanla etkisini arttırıyor

Parkinson bulgularının büyük oranda tek taraflı başladığını belirten Prof. Dr. Kütükçü, hastalığın yıllar içinde vücudun diğer tarafına da geçebildiğine dikkat çekti. “Hastalık ilerledikçe fleksiyon postürü dediğimiz vücudun öne ve yanlara doğru eğilmesi, donma diye isimlendirdiğimiz harekete başlamada zorluk, unutkanlık, psikiyatrik bulgular, kabızlık gibi sindirim sistemi bulguları, ürolojik belirtiler, uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmeleri de ortaya çıkmaktadır” dedi.

Yaşam kalitesini sabitlemek mümkün

İlerleyen dönemlerinde hastanın çatalını tutması ya da kendi kendine su içmesi gibi basit günlük aktiviteleri bile engelleyebildiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, ““Tanı doğru konulmuş ise Parkinson hastalığı tedaviye çok iyi cevap vermektedir. Yüzde 90’ların üzerinde iyi yanıt alınmaktadır” dedi. Tedaviyi; ilaç tedavisi, cerrahi tedavi ve diğer yöntemler olarak sınıflandıran Prof. Dr. Kütükçü, tedavi planlarının bu konuda deneyimli bir nörolog tarafından yapılmasının önemine değindi. Cerrahi tedavinin özellikle bazı Parkinson hastalarında iyi bir tedavi seçeneği olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kütükçü, “Ancak ameliyatın kime ve nasıl yapılacağı kararını vermek çok önemlidir” dedi. Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak bir tedavi yönteminin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kütükçü,  “Hastalık insanların yaşam süresini kısaltmaz, mevcut bulguların tedavisi ile de hastalar yıllarca yaşam kalitesini belirli seviyede tutarak tedavi edilebilirler” dedi.

parkinsonu
kontrol
altına
almak
mümkün
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir