Nöroloji, sinir sistemi bozukluklarını barındıran, beyin, kas ve kan damarlarını incelenmesini içeren tıp dalı olarak bilinir. Beynin içerisinde kendi uyarılarını üretebilen yüz milyar nöron bulunmaktadır.
Nöroloji şu alanları içerir: beyin, omurilik (spinal kord), periferik sinir sistemi. Bu üç alanda gelişen hastalıklar ve tedavisi ile nöroloji bölümü ilgilenmektedir. Nöroloji bölümü yetişkin ve çocuk olarak iki branşta incelenir.
Nöroloji hangi hastalıklara bakar?
Beyin ve sinir bölgelerinde oluşan problemlerle ilgilenen nöroloji bölümü, bu alanlarda gerçekleşecek olan risk faktörleri ve tedavi yöntemleriyle ilgilenir. Nöroloji hastalıkları ile ilgilenen uzmanlara nörolog denir. Nörolog’un ilgilendiği ve Nöroloji alanına giren hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
· Aniden oluşan hafıza kaybı
· Parkinson hastalığı ve ellerde titreme
· MS Hastalığı (Multipl Skleroz) ve ALS hastalığı
· Vücutta oluşan his kaybı
· Epilepsi ve sara hastalıkları
· Şiddetli baş ağrısı
· Omurilik hasarları
· Beyin ve sinir tümörleri
· Vücutta kasılmalar
· Boyunda oluşan fıtıklar, bel ağrıları
· Psikolojik sorunlar ile birlikte ortaya çıkan seğirmeler
· Uyku bozuklukları (huzursuz bacak sendromu, uyku felci, uyurgezerlik)
Belirtilen faktörler genetik şekilde oluşabilir. Beyinde oluşan bu hasarlar farklı hastalıkları ortaya çıkarır. Bu yüzden özellikle nöroloji bölümünün ilgilendiği hastalıklarda teşhis ve tedavi önemlidir.
Nörolog neye bakar?
Nöroloji uzmanı yani nörolog, beyinde oluşan hastalıklar ve sinir sisteminden kaynaklı rahatsızlıklarla ilgilenmektedir. Özellikle nöroloji alanında teşhis koymadan önce kişinin hastalık geçmişine, genetik yapısına, tetkikler üzerinden incelerek ele alınır. Sinir sistemi yapısı karmaşık olduğundan erken tanı ve teşhis büyük önem taşımaktadır. Bir nöroloğun yapabileceği muayeneler şu şekilde sıralanabilir:
· Koordinasyon, denge, refleksler ve yürüyüş
· Kas gücü
· Akıl ve ruh sağlığı
· Görme, işitme ve konuşma
· Duygu durumu
Nörolog bunların yanında duruma netlik kazandırmak için kan, idrar ve sıvı testleri isteyebilir. Genetik testlerle kalıtsal bozuklukları ortaya çıkarabilir. Teşhise destek olması açısında sinir sistemindeki görüntüleme çalışmaları istenebilmektedir.
Nörolojik hastalıklar için tanı nasıl konur?
Nörolojik hastalıklarda tanı konulabilmesi için detaylı bir inceleme süreci olması gerekir. Doğru tanıyı koyabilmek için belli başlı tetkiklerden yararlanılır. Bu teknik yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
· Fiziksel muayene
· Tomografi
· Manyetik rezonans görüntüleme
· Lomber ponksiyon (LP)
· Elektroensefalografi (EEG)
· Biyopsi
· Nöroendokrin çalışmalar
· Ultrasonografi
Bu tanı yöntemleri hastalığın bölgesine ve ne tip bir hastalık olabileceğine göre belirlenir ve ele alınır. Kişide yaşanan semptomlar da göz önünde bulundurulur. Bu tanı yöntemlerinden sonra nasıl bir tedavi uygulanabileceği belirlenir.
Nörolojiye hangi şikayetlerle gidilir?
Vücutta ortaya çıkan bazı belirtiler aslında nörolojiye gitmeniz için vücudunuzun size gönderdiği sinyallerdir. Şu belirtilerde nöroloji bölümüne başvurarak bir nöroloğa görünmeniz en doğru tercih olacaktır. En sık görülen belirti ve şikayetler şu şekilde sıralanabilir:
· Hafızada bozukluklar
· Görme kaybı
· Nöbetler
· Vertigo
· Kas zayıflığı, seğirme
· Koku ve tat bozukluğu
· Karıncalanma hissi
· Boyun, sırt ağrısı
· Baş ağrısı
· Yürümede dengesizlik.
· Titreme
· Hareketlerde yavaşlık