Medimagazin logo

Kolposkopi rahim ağzı kanseri teşhisinde ve tedavisinde hayat kurtarıyor

Kolposkopi işleminin kadın hastalıklarını tespit etmek için uygulandığını ifade eden Dr. Derman Başaran, “Kadınlara özel olarak uygulanan bu yöntem belirli hastalıklar için uygulanmaktadır. Genellikle Jinekologlar olarak rahim ağzı kanseri ve kanser öncüsü durumların testbiti için tercih etmekteyiz. Rahimden kaynaklanan diğer sorunlar için de şüphe dahilinde uygulanabilir. Hastalığın erken teşhisinde etkili bir yöntem” dedi
Kolposkopi rahim ağzı kanseri teşhisinde ve tedavisinde hayat kurtarıyor
Dr. Derman Başaran
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kolposkopi işlemi bir diğer ismi ile HPV teşhisi almış kadınların sağlığında hayati bir öneme sahip. Uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntem hem teşhis koymada hem de tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Her ne kadar toplum arasında çok bilinen bir yöntem olmasa da kadınlar için hayati bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün.

Kolposkopi Nedir?

Rahim ağzı farklı şekillerde kontrol edilip gözlemlenebilmektedir. Fakat rahim ağzının fiziksel duruşunda en rahat incelemeyi sağlayan kolposkopi olmaktadır. Kolposkopi yönteminde rahim içine giriş yapmadan kolposkop adı verilen bir aletle daha yakından inceleme yapılmaktadır. Dr. Derman Başaran bu uygulamanın önemini meslektaşları gibi vurgulamaktadır.

Normal şartlarda her ne kadar uzmanlar tarafından rahim ağzı kontrolü farklı şekillerde yapılsa da en detaylı inceleme kolposkopi ve bu sırada alınan biyopsi sayesinde oluşmaktadır. Dr. Derman Başaran: ‘’Jinekologlar tarafından özellikle kanser gibi hastalıklarda yaygın şekilde kullanılıyor. HPV problemi olan veya smear bozukluğu olan hastalarda  kolposkopi olmadan kontrol yapmak çok zor. Bu yöntem hem biz uzmanlara hem de hastanın sağlığının iyileşmesi adına kolaylık sağlıyor.’’ dedi.

HPV için Kolposkopi Nasıl Uygulanıyor? Uzman Dr. Derman Başaran Anlatıyor!

Hastalar tarafından kaygıyla yaklaşılan bu durum uzmanların anlatımı ve açıklaması neticesinde kaygının azalmasını sağlamaktadır. Dr. Derman Başaran: ‘’ Kolposkopi aslında korkulacak bir durum değil. Kolposkop adı verilen alet büyütece benzer. Bu büyüteç ile hastayı rahatsız etmeden rahim ağzından inceleme yapıyoruz. Böylece hastalarımızı zorlamadan hem de daha yakın ve ayrıntılı inceleme yapılıyor.’’ Şeklinde belirtmektedir.

Kolposkopi Neden Yapılır?

HPV kontrolü kadın hastalıklarını belirlemek ya da var olan hastalıkları kontrol altına alıp incelemek için yapılmaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri diğer kanserlere göre çok daha yavaş ilerlemektedir. Yavaş ilerlemesinden ötürü daha ayrıntılı incelemek gerekir. Bu aşamada HPV testinde virüs saptanan veya smear bozukluğu olan hastalarda kolposkopi uygulaması ile daha net bir fark görülebilir ve rahat gözlem sağlanmaktadır.

HPV testi Kimlere Yapılır?

Dr. Başaran; Kadınlara özel olarak uygulanan bu yöntem belirli hastalıklar için uygulanmaktadır. Genellikle Jinekologlar olarak rahim ağzı kanseri ve kanser öncüsü durumların testbiti için tercih etmekteyiz. Rahimden kaynaklanan diğer sorunlar için de şüphe dahilinde uygulanabilir. Hastalığın erken teşhisinde etkili bir yöntem" şeklinde açıklama yapmıştır.

Kolposkopi Sonrası Kanama Normal mi?

Kolposkop ile yapılan incelemeler sonrasında kanama genel itibari ile görülmemektedir.. Rahim ağzından yapılan inceleme olmasından ötürü alınan biyopsilere bağlı hafif bir lekelenme olabilmektedir. Olası bir kanama durumu beklenmedik durum olduğu için doktor ile iletişime geçmek gerekir.

HPV testi Uygulaması Acı Verir mi?

Hastaların acı duymadığı bir inceleme yöntemidir. Rahim ağzından alınan bir örnek olduğundan dolayı acı veya sızlama görülmez. Aksine çok daha rahat bir uygulama olduğunu belirtmek mümkün. Hasta durumun farkında dahi olmadan doktor tarafından inceleme kısa sürede sonlandırılmaktadır.

Kolposkopi ile Rahim İncelemesi Kaç Dakika Sürer?

Kolposkopi uygulamasına dair açıklamalarıyla dikkat çeken Dr. Derman Başaran genellikle uygulamanın 20-25 dakika sürdüğünü belirtmektedir. Fakat hastanın özel durumuna, hastalığına bağlı olarak değişiklik olması da muhtemeldir. Yine de günün tamamını almaz hastaya engel teşkil edecek bir durum oluşturmayacaktır.

Kadın Hastalıklarını Kontrol Altına Almanın Yolu Düzenli Kontrolden Geçiyor!

Dr. Derman Başaran açıklamalarına son kez: ‘’ Kadın hastalıkları özellikle belirli yaştan itibaren çok sık görülmeye başlıyor. Her kadının kadın hastalıkları konusunda bilinçlenmesi ve buna bağlı olarak düzenli kontrollerini yaptırması gerekiyor. Anlık ortaya çıkan semptomlar çoğu zaman ipucu niteliği taşıyor. Özellikle 30 yaşından itibaren düzenli olarak kadınların biz uzmanlara gelip kontrollerini yaptırması gerekir.’’ Diyerek kontrolün önemini vurguladı.

dr derman basaran
kolpospoki
rahim agzi kanseri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir