PRP nedir? Kimlere uygulanamaz?
PRP, “Trombosit hücreleri (platelet) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması “ adı verilen yöntemin kısaltılmış adıdır. Enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kalp ameliyatlarında, iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla tenisçi dirseği, tendon sakatlığı gibi rahatsızlıklarda da kullanılmaktadır.
Vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir. Bir kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.
PRP enjekte edildiği bölgede kök hücreleri uyarır ve kök hücrelerin aktif hale geçmesini sağlar. Enjeksiyon sıvısı içeriğinde kök hücre yoktur, yoğun olarak trombositler (platelet) ve beyaz kan hücreleri bulunmaktadır. PRP’nin tamir edici kök hücreleri yeniden oluşturucu etkisi vardır.
Hafif bir rahatsızlık hissi dışında ciddi bir acı hissedilmez. Platalet sayısı yetersiz hastalar ve kanser hastalarında yapılmaz.
PRP İle Cilt Gençleştirme Nasıl Sağlanır?Etkisi Ne Zaman Görülür?Kalıcı mıdır?
Derimizin yaşlanması, aynı yaralanma sürecinde olduğu gibi bazı fiziksel özelliklerini kaybetmesinden kaynaklanır. Bu nedenle cilt gençleştirme amaçlı uygulamalarda, vücudumuzun bir yarayı iyileştirirken yaptıklarını çeşitli yöntemlerle taklit ederiz. Örneğin lazer, peeling gibi yöntemlerle derimize mikro düzeyde hasarlar veririz ve iyileşme sürecini tetikleriz. Bu hasar sonunda büyüme faktörleri salınır ve iyileşme süreci başlar. Dermo kozmetik ürünler de benzer şekilde derimizi yeniden yapılandıran maddelerin ve sentetik olarak elde edilen büyüme faktörlerinin aracılığıyla iyileşme sürecini başlatır.
Plazma içinde konsantre olarak bulunan trombositler, cilde enjekte edildiğinde bunların bünyesinde bulunan büyüme faktörleri, kollajen üretimi ve yeni kılcal damarların oluşmasını uyarmakta ve cildin kendini hızla yenilemesini sağlamaktadır.
Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı bir belirgin etki görülür. 15 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan sonra 10-12 ayda bir tekrarlanırsa kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye eşdeğerdir.
PRP İle Cilt Yenileme Prosedürü Nasıl Uygulanır ve Ne Kadar Sürer?
PRP prosedürü hastadan kan alınması ile başlar. Özel bir filtre ve santrifuj yardımıyla beyaz kan hücreleri içeren “platelet açısından zengin plazma” hazırlanır. Son olarak platelet açısından zengin beyaz kan hücreleri içeren plazma (PRP) tedavi bölgesinde cilde enjekte edilir. Enjeksiyon bölgelerinde plateletler ve beyaz kan hücreleri sinerjik bir etki ile yoğun şekilde büyüme faktörlerinin serbest kalmasını sağlar. Büyüme faktörleri kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırarak yaraların iyileşmesi, kırışıklık ve akne izleri gibi cilt problemlerinin önemli ölçüde giderilmesini, cildin yenilenmesini sağlar. PRP, dolgu enjeksiyonu veya mezoterapi şeklinde uygulanır.PRP ile cilt yenileme sadece enjeksiyon ile yapılmayabilir. Maske veya krem olarak da hazırlanması mümkündür.
Yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamadır.
PRP İle Cilt Yenileme Hangi Durumlarda Etkilidir?
- Deride yıllarca ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın sonucunda oluşan kırışıkların düzelmesi, çöküntülerin giderilmesi, esneklik ve parlaklığın kazandırılmasını sağlamak
- İyileşmesi uzun süren yara, çatlak ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak
- Lazer-peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin hızla yapılanmasını sağlamak
- Estetik amaçlı uygulamalarda yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölgelerine uygulanabilir.
- Saç dökülmesi tedavisinde tek başına veya diğer tedavilere yardımcı olarak kullanılabilir.