Erkeklerde meme büyümesi, diğer bir adıyla jinekomasti, bireylerin öz güvenini zedeleyebilmektedir. Jinekomastiye sahip olan bireyler bu problemin etkilerini, hayatının birçok alanında görmektedir.
Jinekomasti bazı durumlarda kıyafet altında dahi belli olabilmektedir. Bu da onları, mümkün olduğunca bol giyinmeye zorlamaktadır. Spor yaparken bile bu sorunu gizleyici kıyafetler tercih etmektedirler.
Hayatlarının pek çok alanında olumsuz etkiler yaşayan jinekomastili bireyler, bu sorunu çözmenin yollarını aramaktadır. Erkekle jinekomasti tanısı, nedenleri ve tedavisi hakkında Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel’den tüm merak ettiklerinizin cevabını aldık.
Erkeklerde Meme Büyümesi Nedenleri Nelerdir?
Erişkin yaşa ulaşmış erkeklerde meme büyümesinin farklı nedenleri olabilir. Meme büyümesi, tek taraflı veya çift taraflı olarak ortaya çıkabilir. Bireyde erkeklik ve kadınlık hormon seviyelerindeki dengesizlik memenin olması gerektiğinden fazla büyümesine yol açabilmektedir.
Kullanılan bazı ilaçlar, alkol ve uyuşturucu tüketimi, kullanılan bazı şampuanlar, bitkisel yağ/krem gibi maddeler ya da kanser gibi hastalıklar jinekomastiye sebep olabilmektedir.
Her büyük memeli erkeğe jinekomasti tanısı koymak doğru değildir. Özellikle tek taraflı meme büyümesinin farklı bir sebebi olabilir, bu araştırılması gereken bir durumdur. Meme kanserine bağlı olarak da bir memede büyüme gözlemlenebilir.
Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?
Jinekomastinin ilk belirtileri ergenlik çağında memede büyüme ve ağrı ile hissedilebilir. Büyüme döneminde tek taraflı veya çift taraflı şekilde büyüme gözlemlenebilir. Kadınsı bir görünüm fark edilebilir.
Jinekomasti Tanısı Nasıl Konur?
Daha önce de belirttiğim gibi, her meme büyümesine sahip erkeğe jinekomasti tanısı koymak doğru değildir. Dolayısıyla, bireylerin kendi kendine jinekomasti tanısı koyması da doğru değildir.
Jinekomasti tanısı konulabilmesi için Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanına başvurmak gerekir. Uzman, meme büyümesine sebep olan faktörleri inceleyerek jinekomasti veya tümör gibi başka bir hastalık olup olmadığını incelemelidir.
Uzmanın yapmış olduğu radyolojik tetkikler ve kan tetkikleri sonucunda, bireyin jinekomastisi olup olmadığı tespit edilir. Daha önce de belirttiğim gibi jinekomastinin pek çok sebebi bulunur. Bir sebep tespit edildiyse, ilk adım, jinekomastiye neden olan faktörün iyileştirilmesi olmalıdır.
Jinekomastiye sebep olan bir faktör yoksa ve idiyopatik jinekomasti tanısı konulmuş ise estetik amaçlı tedavi yöntemleri gündeme gelir.
Jinekomasti Hastalık mıdır? Tedavisi Zorunlu mudur?
Erkeklerde meme büyümesi hastalık olarak adlandırmak doğru değildir fakat bunun başka bir hastalığın belirtisi olabileceğini bilmek gerekir. Bu nedenle jinekomastiye sebep olan faktörün mutlaka araştırılması gerekir.
Bazı jinekomastilerde herhangi bir sebep saptanmaz. Bu çok sık görülen bir durumdur. Bu tür olgulara “İdiyopatik Jinekomasti” denir ve bu jinekomasti türü hastalık olmadığı gibi tedavisi de zorunlu değildir.
İdiyopatik jinekomastide yapılacak tedavinin amacı, kişinin kaybettiği öz güvenini tekrar kazanması, yaşam kalitesini artırması, daha estetik bir vücuda sahip olması gibi faktörlerdir. Jinekomastili bireyler bedensel olarak etkilendiği gibi psikolojik olarak da etkilenmektedir. Şahsi fikrim, psikolojik açıdan olumsuz duygular hissettiren jinekomastinin tedavi edilmesi yönündedir.
Jinekomasti Kendiliğinden Geçer mi?
Ergenlik çağında görülen jinekomasti belirtilerinin bir bölümü yetişkinlik döneminde kendi kendine geriler. Hastalık veya ilaç kullanımı sebebiyle ortaya çıkan jinekomasti tedavi edildiğinde veya tamamen ortadan kaldırıldığında 1 sene içinde gerileme olması beklenmektedir.
Jinekomastiye sahip birey aynı zamanda obez ise kilo verdikten sonra göğüs boyutunda da bir miktar gerileme olmaktadır. Fakat yetişkinlik döneminde idiyopatik jinekomasti tanısı konulmuş ve normal kiloya sahip bir bireyde jinekomastinin kendiliğinden düzelmesini bekleyemeyiz.
Jinekomasti Spor Yaparak Geçer mi?
Obez ya da fazla kilolu kişilerin spor yapması durumunda meme boyutunda gerileme gözlemlenebilir fakat tamamen düzelmez. Göğüs kaslarını fazla çalıştıran, yanlış uygulanan egzersizler jinekomastiyi tedavi etmez.
Şınav, yüzme, kürek çekme, barfiks gibi sporlar yağların erimesine fayda sağlar ancak meme dokusuna (süt bezlerine) fayda sağlamaz. Spor, göğüsteki kas miktarını arttırdıkça memede öne doğru belirginleşme meydana gelebilir.
Jinekomasti, Ameliyatsız Doğal Yolla Tedavi Edilebilir mi?
Kanda bulunan erkeklik ve kadınlık hormonu miktarını değiştirme vaadiyle pek çok krem veya yağ pazarlanır fakat bunlar jinekomastiyi tedavi etme konusunda bilimsel bir kanıt sunmazlar. Ayrıca bu ürünlerin yan etkileri de olabilmektedir.
Yetişkinlik çağında olan ve normal kilodaki bir bireyde “İdiyopatik Jinekomasti” tespit edilmişse bunun tek tedavi yöntemi cerrahi işlemdir.
Jinekomasti Ameliyatını Kim Yapar?
Jinekomasti ameliyatının tek bir yöntemi bulunmaz. Jinekomastinin boyutuna bağlı olarak farklı cerrahi tedaviler uygulanır. Jinekomastinin cerrahi tedavisi bu konuda uzun yıllar eğitim almış Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Jinekomasti tedavisinde eğitim almamış farklı cerrahi branş hekimlerinin bu tedaviyi gerçekleştirmesi doğru değildir.
Jinekomasti Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?
Jinekomasti; basit, orta ve ileri derece olacak şekilde sınıflandırılır. Jinekomasti derecesi arttıkça meme kitlesi artar ve meme derisi gevşer. Tedavi yöntemini belirlemeden önce meme boyutu değerlendirilir. Derinin gevşekliği ve sarkması incelenir.
Değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki cerrahi işlemlerden birine karar verilir.
- Sadece yağ çekme (Liposuction)
- Sadece fazla meme dokusunun cerrahi yöntemle alınması
- Hem cerrahi olarak doku çıkarılması hem de liposuction işlemi uygulanması
- Cerrahi olarak fazla meme dokusu ve meme derisinin birlikte çıkartılması
Jinekomasti Ameliyatı Sonrasında İz Kalır mı?
Kullanılan tedavi yöntemine bağlı olarak bazı izler kalabilir. Liposuction, en az iz bırakan yöntemdir. Bu işlemde küçük bir kesi veya kesilerden girilerek fazla yağ dokusu çekilir. Diğer yöntemlerde meme başı çevresinde yarım veya tam daire şeklinde iz kalması muhtemeldir. Meme dokusu çok sarkık ise fazla derinin çıkartılmasına bağlı daha fazla ömür boyu kalıcı izler oluşmaktadır.
Jinekomasti Ameliyatı Riskli mi?
Her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunur. Bunlar; ameliyat bölgesinde kan toplanması, enfeksiyon, dikişlerde açılma, meme ucunda hissizlik, asimetri, memede çöküklük gibi risklerdir.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanına ameliyat olunduktan ve uzmanın tüm önerilerine uyulduktan sonra bu riskler oldukça düşüktür.
Jinekomasti Ameliyat Fiyatları
Ameliyatın yapılacağı hastane, doktor, jinekomastinin derecesi, kullanılacak tedavi yöntemi gibi faktörlere bağlı olarak ameliyat ücreti değişkenlik gösterir.
Doğru ve güncel fiyat bilgisi için doktorunuz ile görüşmenizi önermekteyiz.