Günümüzde mevsimsiz estetik işlemlerinin başında botoks uygulamaları geliyor. Üstelik botoks için belirtilen bir yaş sınırı da yok.
Botoks uygulaması için önemli olan, kişinin kas gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Dolayısıyla 20’li yaşlardan itibaren her yaşta botoks yaptırılabilir. Mimik kasları bazı kişilerde yaşa bağlı olmaksızın, genetik olarak kuvvetli olabilmektedir veya kişi mesleği gereği bu kasları fazla kullanabilmektedir. Bu durumda kırışıklıklar daha erken yaşlarda başlar ve tedavisinin yapılması istenebilir. Botoks kullanımı erken yaşta başlayan, kimi zaman da çok ince ve derin olabilen çizgilenmelerde etkili olabilir.
Gençleştiren tıbbi kozmetikler cilde yararlı
Botoks yaşının dışında en fazla sorulan soruların başında kozmetik ürünlerden yarar görülüp görülemeyeceğidir. Dermatologlar kadar biz estetik cerrahiyle uğraşan hekimler de bazı tıbbi kozmetik ürünlerin cilt üzerinde olumlu etkiler yarattığına inanıyoruz.
Genellikle 20’li yaşlarda aslında anti-aging bir ürün kullanmaya gerek yoktur. Daha bu yaşlardan itibaren güneş koruyucuları düzenli kullanmaya başlanırsa, 30’lu, 40’lı yaşlarda alınacak kozmetik desteklerin içeriği de değişecektir.
Bu yaş grubunda düzenli bir deri temizliği, deri tipine uygun bir nemlendirici ve gündüzleri güneş koruyucu kullanmak yeterli olacaktır. Bu dönemde göz çevreleri için kırışıklık giderici değil, yine nemlendirmeye yönelik bir göz çevresi krem kullanılabilir.
30’lu yaşlarda yavaş yavaş ince çizgiler, lekeler belirmeye başlar. Gündüzleri nemlendirici ve güneş koruyucu, ya da tek başına güneş koruyucu, geceleri ise içinde C, E vitamini, retinol veya meyve asitlerini belli oranlarda içeren kremler kullanılmaya başlanabilir.
İhtiyaca göre ayda 1-2 kez yüzeysel peeling yaptırılabilir. Peeling ile hem ince kırışıklıklar giderilmeye çalışılır hem de derinin yenilenmesi ile lekeler hafifletilebilir, deri daha canlı ve parlak bir görünüme sahip olur.
Eğer mimik çizgileri belirginleşmeye, kaz ayakları göz etrafında oluşmaya başladıysa, bu ince kırışıklıkların daha da derinleşmesi beklenmeden botoks enjeksiyonları başlatılabilir. Botoks uygulamaları için kırışıklıkların çok derinleşmesini beklemeye gerek yoktur. 30’lu yaşlarda botokstan elde edilecek kozmetik sonuç, daha uzun ömürlü ve daha tatminkâr olacaktır.
40’lı yaşlarda nem ihtiyacı artar
40’lı yaşlardan sonra kullanılacak anti-aging kremler, derinin nem ihtiyacını karşılayıcı ve kolajenini kalınlaştırıcı özellikte olmalıdır. Güneş koruyucu özelliği gündüz nemlendiricisinde mutlaka bulunmalıdır, yaz-kış demeden sürekli devam edilmelidir. Bu dönemde derinin ihtiyacına göre orta-derin peeling’ler, botoks uygulamaları, dolgu maddesi enjeksiyonları, yüz gençleştirme amaçlı lazer tedavileri dönüşümlü veya kombine olarak uygulanabilir. Ayrıca yararlı tıbbi kozmetiklerin kullanımı estetik operasyonların başarı şansına da olumlu etkiler yapmaktadır. Biz de daha kuru, yağlı cilt tipindeki kişilerden bazı estetik işlemler öncesinde birtakım özel ürünler kullanmalarını istemekteyiz.
“Anti-aging kozmetik ürünlerle yaşlanma ne kadar geciktirilebilir” sorusu da sık sık karşımıza çıkmaktadır. Anti-aging etkili kozmetik ürünler veya bu amaçla yapılan tüm kozmetik uygulamaların kronolojik yaşlanma veya genetik yaşlanmaya faydası olmaz. Ancak önlenebilen yaşlanma tipi olan foto yaşlanma veya erken yaşlanmanın gelişimi ertelenebilir. Derinin düzenli olarak yaşa uygun nemlendiricilerle desteklenmesi, düzenli beslenme, antioksidanların kullanımı, bilinçli güneşlenme, düzenli spor, sigara, alkol ve stresten uzak bir yaşam ile kişi kronolojik yaşından 10-15 yaş bile genç bir görünüme sahip olabilir.
Estetik ameliyatlar dışında genç göstermek için günümüzde yaşlanma belirtilerini azaltmak, önleyebilmek ve silebilmek adına cerrahi yöntemler hâlâ etkinliğini korurken, cerrahi olmayan yöntemler de risk oranlarının düşük olması nedeniyle daha fazla talep görmeye başladı. Bu yöntemler geniş bir yelpaze oluşturur.
Enjeksiyonlar, peeling’ler, dolgu maddeleri ve lazer uygulamaları sayesinde kırışıklıklar, yüz çizgileri, istenmeyen tüyler, damar çatlakları, genişlemiş cilt gözenekleri, cilt lekeleri ve akne izlerinin azaltılması ve giderilmesi mümkün olabilmektedir.
Dolgu maddeleri, ince çizgiler ve kırışıklıkları doldurarak daha doğal ve düzgün görünüş verir. En fazla tercih edilen dolgu maddeleri arasındaki hiyerulonik asit, botoks sonrası en popüler estetik yöntemlerindendir. Diğer dolgu maddeleri arasında kolajen, yağ ve sentetik dolgu maddeleri yer almaktadır.
Cilt yenileme ve kimyasal peeling ise ince çizgiler, sivilce izleri ve kırışıklıkları gidermek, güneş hasarı ve kahverengi lekelerin azaltılmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Kimyasal peeling ise doktor tarafından uygulanır ve derinin hasar görmüş üst katmanını soyarak etki eder. Seanslar 15-20 dakika sürebilir ve seans aralığı 1-3 hafta arasında belirlenir. Genelde 8-12 seans sonrası yeterli sonuç alınabilir.
Dr.Nuri Soysal-Hürriyet