Medimagazin logo

Beynimizin de egzersize ihtiyacı var

Kaslarınız gibi beyninize de egzersiz yaptırıp geliştirmek istemez misiniz? Aytuğ Yüceer Özdemir, Amerika'da çok yaygın olan ve beynin egzersiz yaptırılarak geliştirilmesi olarak tarif edebileceğimiz 'neurofeedback' yöntemini anlattı.
Kaynak: Akşam
Beynimizin de egzersize ihtiyacı var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aytuğ Yüceer Özdemir, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi'nde tamamlamış. 14 yıl çeşitli banka ve aracı kurumlarda orta ve üst düzey yönetici olarak çalışmış, artan sağlık sorunları nedeni ve doktor tavsiyesiyle küçük yaşta karar verdiği mesleğini 2007 yılında bırakarak İngiltere'ye gidip astroloji ve aile terapisi eğitimi almış. Bu eğitimin ardından 'astroterapist' unvanını alan ve eğitimlerine devam eden Özdemir, 2009 yılında Los Angeles EEG Institute da 'neurofeedback uygulayıcılığı eğitimini tamamlamış. Bugün her iki alanda da çalışmalarını ortağı bulunduğu BPGM Beyin Performans Gelişim Merkezi'nde sürdürüyor. Amerika'da hızla yayılan neurofeedback'in nasıl bir sistem olduğunu sorduk. Aldığımız yanıtlar gerçekten şaşırtıcıydı.

- Neurofeedback ve etkilerinden bahsedebilir misiniz?

Bu bir performans artırma yöntemi. NASA'da ortaya çıkmış. Çıkış nedeni de uzaya gönderilecek ekibin yemek, tuvalet, seks gibi normal ihtiyaçlarını minimize ederek kendi işleriyle ilgili ihmalleri engellemek. En önemlisi de bir problem olması durumunda kendi başlarına çözme yetilerinin maksimum seviyede olmasını sağlamak. Bunu yapabilecek en insani yöntem olarak çıkmış ortaya, neurofeedback... Kullandığımız tekniklerin yaratıcısı, Hansberger isimli bilim adamı.

- Neurofeedback eğitimi ne kadar sürüyor?

Bir seans 30 dakika sürüyor. İdeal olanı 20 seanstan oluşan bir protokolün tamamlanması. Ancak hem merkezimizde hem de benim Los Angeles'ta bağlı bulunduğum enstitü beşer seanslık anında duruma müdahale eden kompakt paketler de hazırlamış durumda. Uyku sorununuz var ve bir türlü uyuyamıyorsunuz; sadece buna yönelik bir paket uyguluyoruz ve çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

- Bunu nasıl sağlıyorsunuz?

Sadece kaslarınızın değil beyninizin de egzersize ihtiyacı var. Üstelik beyin, bedenin komuta merkezi; o iyi çalıştığı zaman beden zaten daha iyi çalışıyor. Bedensel egzersiz için çok alan var ama beyin için yoktu; bu nedenle kurduk merkezimizi de.

- Fiziksel aktivelerde yanlış yapılan hareketlerin bedene büyük sakıncaları vardır. Beyin içinde böyle bir durum söz konusu mu?

Beyin tamamen bir bilgisayar gibi çalışıyor; gün sonunda kapatmamız gerekiyor ki ertesi güne doğru bir şekilde devam edebilelim. Beynin her gün yeni ve taze bilgiye ihtiyacı var. Şaşırmalara, rutinlerin kırılmasına ihtiyacı var. Beyne yeni ama pozitif bilgiler vermek gerekiyor egzersiz yapabilmesi için aksi takdirde negatif algınız artıyor. Sürekli yeni şeyler arayan beyin, bulamayınca negatife doğru yönleniyor.

- Beyin için fazla egzersiz zararlı mı peki?

Beyin için fazla egzersiz diye bir şey yoktur. Doğru zamanlarda açıp kapatırsanız beyni yani doğru zamanlarda iyi uykuyla doğru şekilde beslenirseniz kapasitenizin ne kadar büyük olduğuna inanamazsınız. Yüz milyar ve üzeri neron hücresi her dakika size yeni yetenekler kazandırmak, en iyi yönetmek için hazırdır. Beyin vücudumuzdaki en narsist organdır ve hep en iyi olmak ister. Beynimizin en iyi performansta çalışabilmesi için iyi bir uyku ve iyi bir seks çok önemli. Bu ikisi beyin sistemi için uyarıcı ve rahatlatıcı fonksiyonlar.

sağlık haberleri
beyin
beyin egzersizi
beyin fonksiyonları
beyin hastalıkları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir