Medimagazin logo

Bebeklerde ve çocuklarda reflü

Academic Hospital Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ertem, tedavi edilmeyen reflü hastalığının büyüme geriliğine, yemek borusu iltihabına ve buna bağlı kanamaya, kansızlığa, yemek borusunda daralmaya, beslenmeyle ilişkili davranışsal problemlere ve astım benzeri durumlara neden olabileceğini belirtti.
 Bebeklerde ve çocuklarda reflü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Ertem, yazılı açıklamasında, ilk 6 ayda bebeklerin yüzde 40-60'ında reflü görüldüğünü, 6-12 ayda görülme sıklığının azalarak yüzde 5'lere kadar düştüğünü ifade etti. Ertem, süt çocuklarında reflünün en önemli nedeninin, yemek borusu ile mide arasındaki kapak fonksiyonunun henüz tam gelişmemesi olduğunu bildirdi.

Altıncı aydan sonra katı gıdalara geçiş, bebeğin desteksiz oturabilir hale gelmesi ve 1 yaşına doğru yürümeye başlamasıyla birlikte reflü görülme sıklığının belirgin olarak azaldığını vurgulayan Ertem, "Ancak bazı çocuklarda 1 yaşından sonra da devam edebilir. Süt çocukluğu döneminde hastalığın görülme sıklığı yüzde 2-10 değişmektedir" ifadelerini kullandı.

Fizyolojik, herhangi bir yakınmaya neden olmayan reflünün, çocuk ve erişkinlerde özellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkabileceğine değinen Ertem,

"Hastalıkta reflü atakları sıktır ve çocukta birçok yakınmaya neden olur. Bu yakınmalar tedavi edilmediği takdirde hastalığa bağlı komplikasyonlar gelişebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Deniz Ertem, reflü hastalığı için başlıca risk faktörlerini, "erken doğum", "obezite", "inek sütü alerjisi", "karın içi basıncı artıran durumlar", "midenin geç boşalması", "mide fıtığı", "yemek borusunun hareket bozukluğu", "beyin ve sinir sistemi hastalığı" ile yemek borusunun gelişimsel anormallikleri" olarak sıraladı.

Prof. Dr. Ertem, bebeklerde ve çocuklarda reflü hastalığının farklı yakınmalara yol açtığını belirterek, tedaviyle yakınmaların ortadan kaldırılması, yaşam konforunun artırılması ve komplikasyonların gelişiminin önlenmesinin amaçlandığını vurguladı.

Tedavi edilmeyen reflünün büyüme geriliğine, yemek borusu iltihabına ve buna bağlı kanamaya, kansızlığa, yemek borusunda daralmaya, beslenmeyle ilişkili davranışsal problemlere ve astım benzeri durumlara neden olabileceğine dikkati çeken Ertem, şu bilgileri verdi:

"Basit beslenme önerileri, sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla beslenme, beslenme sonrası en az yarım saat yatar pozisyonda bulunmama, reflüye neden olabilecek asitli, yağlı ve baharatlı gıdalardan kaçınma hastalıktan korunmada önem taşır."

Ertem, çocuklarda hastalığın ilaç tedavisinin çoğunlukla yeterli olduğunu, cerrahi tedaviye nadiren gerek duyulduğunu vurguladı.

bebek
çocuk
reflü
academic hospital
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir