Medimagazin logo

Baz istasyonundan tehlikeli!

Cep telefonunun baz istasyonundan daha tehlikeli olduğunu biliyor muydunuz.
Kaynak: MİLLİYET
Baz istasyonundan tehlikeli!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


İstanbul Üniversitesi (İU)  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya  Kalkan, baz istasyonundan uzaklaştıkça cep telefonun yaydığı ışıma şiddetinin  arttığını ve baz istasyonundan daha yüksek hale geldiğini belirterek, ”Bu yüzden  baz istasyonlarından uzaklaşmak yerine daha yakın yerlerde iletişim  kurulmalıdır” dedi.

 
Prof. Dr. Kalkan,  yaptığı açıklamada, cep telefonunun  iletişim teknolojisinin bir parçası olduğunu, bu teknolojiden vazgeçebilmenin  artık mümkün olmadığını dile getirdi.
 
Bu teknolojinin doğru ve emniyetli bir şekilde kullanılması gerektiğini  ifade eden Kalkan, Türkiye’de bu konuda oluşan standartları Bilgi Teknolojileri  ve İletişim Kurumu’nun (BTK) denetlediğini hatırlattı.
 
Cep telefonu teknolojisinin elektromanyetik dalgalarla çalıştığını  aktaran Kalkan, ”Cep telefonu teknolojisinin belirli frekansları var. Bu
 frekanslar 900 - 1800 - 2100 yani birinci, ikinci ve üçüncü nesil gibi. Bunların  yaydığı elektromanyetik dalganın dünyaca bilinen bir sınırı vardır. Bu sınır  insan vücudunun sıcaklığını 1 derece artıran 2000 volt/metredir. Yani buna  zararlı sınır diyoruz. Bunun için uluslar arası standartlarda ICNIRP ya da Dünya  Sağlık Teşkilatı’nın önerdiği rakam 2000 volt/metrenin 50’de 1’i olan yani 40  volt/metredir. Türkiye, bunu ayrıca tek baz istasyonu için 10 volt/metreye kadar  indirdi” diye konuştu.
 
İlk çıkan örneklerde bu değerlerin çok fazla olduğunu, yeni  teknolojilerle birlikte söz konusu değerlerde düşüş yaşandığını dile getiren  Tunaya Kalkan, cep telefonunun tam iletişime geçtiği zaman 6-7 volt/metre, baz  istasyonlarının değerinin ise genellikle 1-2 volt/metreyi geçmediğini bildirdi.
         
Cep telefonunun aşırı kullanımı
         
Baz istasyonlarına uzak bir yerde cep telefonuyla konuşmak isteyen bir  kişinin kullandığı cihazın bağlantı kurmak için daha şiddetli sinyaller  gönderdiğini belirten Kalkan, ”Baz istasyonundan uzaklaştıkça cep telefonun  yaydığı ışıma şiddeti artar ve baz istasyonundan daha yüksek hale gelir. Bu  yüzden baz istasyonlarından uzaklaşmak yerine daha yakın yerlerde iletişim  kurulmalıdır” dedi.
 
Baz istasyonlarının da sık sık ve mümkün olduğu kadar yakın konmasında  yarar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kalkan, cep telefonunun yaydığı şiddetli  sinyallerden korunmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Prof. Dr. Tunaya Kalkan, önerilerini şöyle sıraladı:  ”Telefonu açtığınızda doğrudan kafaya dayamayın. İlk açılış sırasında  cep telefonu şiddetini yükseltir. Cep telefonunu mümkün olduğu kadar kalp  üzerinde, belde taşımak yerine, ceket cebinde, masa üstünde, çantada tutmakta  yarar vardır. Eğer çocuklara veriyorsanız, yaşı çok küçük olanlara değil de aklı  başında olanlara ve nasıl kullanacağını öğreterek verin. Cep telefonu eğer aşırı  kullanıyorlarsa kulaklık ya da bluetooth tercih edilmeli. Eğer günde 3 - 5 dakika  haberleşme amacıyla kullanıyorsa, bu kadar sürede şu ana kadar bilimsel hiçbir  veri bunların kanser yaptığını net bir şekilde ortaya koyamadı.”

baz istasyonu
cep telefonu
kalp
kanser
türkiye
i̇stanbul
kulaklık
genellikle
tıp fakültesi
baz istasyonu
i̇stanbul üniversitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir