Medimagazin logo

Anne adayında alınan her kilo omurgaya yük!

Memorial Bahçelievler Hastanesi Omurga Merkezi’nden Doç. Dr. Salim Şentürk, hamilelikte bel ve boyun ağrılarına dair bilgiler paylaştı. Şentürk, hamilelik döneminde oluşan duruş bozuklukları, kilo alımı, bel eklemlerinde oluşan gevşeme, vücudun ağırlık merkezinin öne kayması ve rahim ağırlaşması gibi faktörlerin bel ve boyun ağrılarını artırabileceğinin altını çizdi
Anne adayında alınan her kilo omurgaya yük!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gebelik döneminde bebeğin anne karnında büyümesi ve anne adayının kilo alması nedeni ile vücudun ağırlık merkezinin öne doğru kaydığını ifade eden Doç. Dr. Salim Şentürk, bu dönemde anne adaylarının dikkatli olması gerektiğini söyledi. Şentürk: “Gebelik döneminde bel ağrısının görülme oranı %56 oranında. Gebelik hormonlarının etkisi ile beldeki güçlü olan bağlar gevşemekte ve disklere binen yük artmaktadır. Bunun gibi sebeplerden dolayı gebelik döneminde bel ağrısı görülmektedir. Ancak bunlardan çok azı bel fıtığına dönüşmektedir. Gebelerde boyun ağrısından çok sırt ve bel ağrısına rastlamaktayız. Gebelerin yalnızca %12.4’ünde boyun ağrısı görülmekte. Bu oranın da yalnıza %40’ı doktora başvurabileceği bir ağrıya sahip oluyor.” şeklinde konuştu. 

Gebelikte bel fıtığı

Doç. Dr. Salim Şentürk’ün verdiği bilgilere göre gebelik döneminde bel fıtığı 10 bin hastadan sadece birini ciddi oranda etkiliyor. Gebelik döneminde bel fıtığı geçiren hastaların sadece %15’lik bir kısmında sinir hasarına rastlanıyor ve ciddi bir şekilde tedaviye ihtiyaç duyuluyor. Gebelik döneminde bel fıtığından dolayı sinir hasarı oluşmadığı müddetçe cerrahi seçenek düşünülmüyor. Gebe, istirahat ederek ve gerekirse doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanarak tedavi ediliyor.

Hamilelikte bele dikkat edilmeli

Hamilelik döneminde anne adayının kilo almasının ve annenin bel biyokemiğinin olumsuz yönde etkilenmesinin bel fıtığı için bir risk faktörü oluşturduğunu söyleyen Şentürk: “Kronik bir bel sorunu yaşamayan anne adayının bel sorunları, genellikle hamileliğin orta dönemlerinde (4 ile 6. aylar arası) başlıyor.

Bel fıtığı problemi olan gebelerde ise bu süreçte yaşanan değişimler ve kilo alınması, mevcut olan fıtık keselerinde artışa neden olabiliyor. Hamilelik sürecinde oluşan progesteron hormonu da eklemlerde yol açtığı yumuşama ve esneme sebebiyle bel ağrılarının artmasına sebep olmakta. Hamilelik sürecinde sırt ağrısının olma sebebi de bebeğin anne karnında büyümesi ve annenin kilo alması. Alınan her kilo anne adayının omurgasına eklenen ekstra bir yük.”

 

 

Bebeğin sağlığı için endişeye gerek yok

Doç. Dr. Salim Şentürk bel fıtığı problemi olan anne adaylarından bel fıtığının bebeğe bir zararı olur mu sorusunu sıkça aldıklarını belirtiyor. Bu noktada Şentürk, bel fıtığı hastası olan bir anne adayının hamilelik sürecinin bebek için bir risk oluşturmadığını dile getiriyor.

Doğum yöntemi seçimi önemli

Bel fıtığı problemi yaşayan anne adaylarının bebekleri için doğum ile ilgili birçok endişeye kapıldıklarını ifade eden Şentürk:” Bel fıtığı olan anne adayları için doğum yönteminin ne olması gerektiği en temel sorulardan biridir. Anne adayında bel fıtığına bağlı olarak ciddi bir şekilde sinir sıkışıklığı ve nörodefisit varlığından bahsediliyorsa normal doğum yerine sezaryen önerilmektedir. Doğumun nasıl yapılması gerektiğine dair ise kadın doğum doktoru ile beyin cerrahı ortak bir değerlendirme yapmaktadırlar.” diyerek doğum yöntemi seçimine dair detayları paylaşıyor.

Doç. Dr. Salim Şentürk

 

Hamilelikte bel ve boyun ağrısı çeken anne adayları için öneriler

Doç. Dr. Salim Şentürk, hamileliğin ilk aylarından başlayarak anne adaylarının hafif egzersizler ve risk teşkil etmeyecek ve doktor kontrolünde olan hareketler yapmalarını tavsiye ediyor. Anne adaylarının günlük hayatlarında yapabilecekleri basit ama faydalı önerileri şu şekilde sıralıyor:

·        Ağır kaldırılmamalıdır.

·        Yüzme veya yürüyüş yapılmalıdır.

·        Çok yükseğe uzanmaya çalışılmamalıdır.

·        Hamilelik sürecinde topuklu ayakkabı giyilmemelidir.

·        Ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir.

·        Uzun süre ayakta durulmamalıdır.

·        Çok yumuşak olan yatak ve koltuklar tercih edilmemelidir.

·        Aşırı kilo almamaya dikkat edilmelidir.

·        Ani hareketlerden uzak durulmalıdır.

·        İlaç kullanımına doktor kontrolünde devam edilmelidir.

·        Gebelik sürecinde boyun ağrısı şikâyeti olan anne adayları; hafif fizik tedavi uygulamalarıyla, sıcak uygulama ve masajlarla cerrahi ya da medikal bir tedaviye ihtiyaç duymadan rahatlayabilirler.

·        Gebeliğin son dönemlerinde iyice artan kilolar ve ağrılar sebebiyle boyunluk ile postürlerini koruyarak ağrılarını azaltabilirler. Ancak boyunluk kasları tembelleştireceğinden uzun süreli değil sadece gebeliğin son dönemlerinde ve birkaç gün için tercih edilmelidir.

·        Gebelik sürecinde annenin sırt, bel ve boyun bölgesinde ağrılar ortaya çıkabilmektedir. İstirahat çoğu durumda şikayetlerin azalmasına yardımcı olurken annenin zorlandığı durumlarda mutlaka bir uzman doktorun görüşü alınmalıdır.

·        Anne adayları boyun hareketlerine dikkat etmeli, ani hareketlerden kaçınmalı ve boynun eğik olduğu uzun süreli telefona bakma ya da farklı eylemlerden uzak durmalıdır.

Doç Dr. Salim Şentürk’ün resmi web sitesi için tıklayın.

 

 

doc dr salim senturk
anne adayi
kilo
hamilelik
gebelik
bel ve boyun agrilari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir