Medimagazin logo

Yeni COVID varyantı 'Eris' nötralize edici antikorlardan kaçınma yeteneğinin arttığını gösteriyor

Eris varyantı olarak da adlandırılan EG.5.1 alt soyu küresel olarak yükselişte. Araştırmalar, öncekilerden daha bulaşıcı olmamasına rağmen bağışıklık tepkisini daha etkili bir şekilde atlatabildiğini gösterdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni COVID varyantı 'Eris' nötralize edici antikorlardan kaçınma yeteneğinin arttığını gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün mutasyona uğrayan ve evrim geçiren birçok yüzünü yorulmak bilmeden inceliyor. En son dikkat çeken ise EG.5 soyu, özellikle de Yunan kaos ve uyumsuzluk tanrıçasından sonra Eris olarak adlandırılan EG.5.1 alt soyu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aynı yılın Mayıs ayından bu yana yayılmasının ardından Ağustos 2023'ün başlarında bu virüsü "İlgi Çekici Varyant" olarak sınıflandırıyor.

Eris'in özelliklerine ilişkin araştırma bulguları

Göttingen'deki Alman Primat Merkezi - Leibniz Primat Araştırma Enstitüsü, Hannover Tıp Fakültesi ve Friedrich-Alexander Üniversitesi Erlangen-Nürnberg tarafından yürütülen ortak bir araştırma, bu varyantın anlaşılmasında çok önemli oldu.

Elde edilen verilere göre, Eris daha ciddi hastalıklarla ilişkili değildi. Ayrıca, bağışıklık savunmamızın hayati bileşenleri olan nötralize edici antikorlardan kaçma yeteneği endişe vericiydi.

Çalışmanın baş bilim insanı Markus Hoffmann, "EG.5.1, diğer SARS-CoV-2 soylarına kıyasla konakçı hücreleri enfekte etme konusunda daha güçlü bir kabiliyete sahip olmasa da, avantajı nötralize edici antikorlardan kaçmasında yatıyor" açıklamasında bulundu.

Nötralize edici antikorların rolünün çözülmesi

Nötralize edici antikorlar vücudumuzun virüslere karşı savunmasında kritik bir rol oynar. Aşılama veya enfeksiyon sonrası bağışıklık hücrelerimiz SARS-CoV-2'nin spike proteinine bağlanarak virüsün hücrelere girmesini engelleyen bu antikorları üretir - nötralizasyon olarak bilinen bir süreç.

Yine de hiçbir savunma tamamen kusursuz değil. Virüs geliştikçe, bu nötralize edici antikorların etkinliğini azaltabilecek mutasyona uğramış varyantlar ortaya çıkıyor. Antikor kaçışı olarak adlandırılan bu fenomen, spike proteinindeki mutasyonlara dayanır ve antikorların etkili bir şekilde bağlanmasını daha zor hale getiriyor.

Eris'in evrimi ve geleceğe etkileri

Eris alt soyunun spike proteinindeki mutasyonlar, nötralize edici antikorları atlatma kabiliyetini arttırıyor. Bu yetenek, Eris varyantının küresel olarak artan yaygınlığını açıklayabilir.

Aşıların pandeminin yayılmasını engellemedeki tarihsel başarısı ve etkisi göz önüne alındığında, eğrinin önünde kalmak çok önemli. Eris gibi yeni ortaya çıkan varyantları izlemek ve aşılarımızın etkili kalmasını sağlamak, COVID-19'a karşı devam eden mücadelede çok önemli olacak.

eris varyanti
covid19
eg51
notralize edici antikor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir