Medimagazin logo

Uzun COVID, kalp hastalığı veya kanserden daha fazla sakatlık yaratıyor: Açıklayıcı yeni bir çalışma

Yeni bir araştırma, COVID-19'dan kurtulan bireylerin enfeksiyondan iki yıl sonrasına kadar sağlık sorunlarıyla karşılaşmaya devam etmesi nedeniyle, uzun COVID'in kalp hastalığı veya kanserden daha yüksek engellilik yüküne yol açtığını gösteriyor. Araştırma, uzun COVID'in çeşitli sağlık yönleri üzerindeki derin etkilerini vurguladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Uzun COVID, kalp hastalığı veya kanserden daha fazla sakatlık yaratıyor: Açıklayıcı yeni bir çalışma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırma, COVID-19'dan kurtulan kişilerin, ilk enfeksiyondan kurtulduktan iki yıl sonrasına kadar bile çok sayıda sağlık sorunu açısından yüksek risk altında olduğunu ortaya koydu. Bu durumun özellikle hastaneye kaldırılanlarda daha belirgin olduğu da vurgulandı.

Çalışma, toplu olarak uzun COVID olarak adlandırılan kalp sorunları, kan pıhtılaşması, diyabet, nörolojik komplikasyonlar, yorgunluk ve ruh sağlığı zorlukları gibi geniş yelpazedeki sağlık sorunlarına ışık tutuyor.

Uzun COVID'in ciddiyeti: Şok edici bir karşılaştırma

Araştırmacılar uzun COVID ile ilişkili 80'den fazla farklı komplikasyonu analiz ettiklerinde, toplam etkiyi engelliliğe göre ayarlanmış yaşam yılı (DALY) adı verilen bir ölçüye dönüştürdüler. Her bir DALY, hastalık nedeniyle kaybedilen bir yıllık sağlıklı yaşamı ifade etti.

Uzun COVID'in, ilk enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılmayan 1.000 kişi başına 80'den fazla DALY ürettiğini keşfettiler. Bu da uzun COVID'in, 1.000 Amerikalı başına sırasıyla yaklaşık 52 ve 50 DALY'ye neden olan kalp hastalığı veya kanserden daha yüksek bir engellilik yükü getirdiği anlamına geliyor.

Louis Sağlık Bakım Sistemi'nde klinik epidemiyoloji merkezi direktörü ve çalışmanın yazarı olan Dr. Ziyad Al-Aly, CNN'ne verdiği demeçte, bulgular karşısında şok olduğunu ifade ederek, "Bu aslında çok büyük bir rakam" dedi.

Uzun COVID neden bu kadar problemli?

Dr. Al-Aly, vücut üzerindeki yaygın etkileri göz önüne alındığında uzun COVID'in bu kadar zarar verici olmasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini belirtti. "Bence enfeksiyonların kronik hastalığa yol açtığını anlamamız ve enfeksiyonu ciddiye almamız gerekiyor" dedi.

Nature Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, 2020 yılında COVID-19 enfeksiyonundan 30 gün sonra hayatta kalan yaklaşık 140.000 gazi ile VA sağlık sisteminde enfeksiyon belirtisi göstermeyen yaklaşık 6 milyon diğer hasta karşılaştırıldı.

Sınırlamalar ve dikkat edilmesi gerekenler

Çalışmadaki deneklerin ağırlıklı olarak 60'lı yaşlardaki yaşlı erkekler olduğunu ve hiçbirinin enfeksiyon sırasında aşılanmadığını belirtmek önemlidir. Bu sınırlama, bulguları daha genç nüfus veya kadınlar için daha az uygulanabilir hale getirebilir.

Ayrıca, pandeminin ilk dönemlerinde testlerin yavaş yapılması nedeniyle bazı kişiler yanlış sınıflandırılmış ve muhtemelen gerçek riskler hafife alınmış olabilir.

Uzun vadeli etkilerin ürkütücü tablosu

Bununla birlikte, çalışma erken enfeksiyonların uzun süreli fiziksel sonuçlarına ilişkin ciddi bir görünüm sunmaktadır. Hastaneye yatırılmayan hastalar enfeksiyon sonrası yaklaşık altı ay boyunca daha yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya kalmış ve incelenen 77 rahatsızlığın yaklaşık üçte biri için riskler iki yıl sonra da yüksek kaldı.

İlk COVID-19 enfeksiyonu için hastanede tedavi görmesi gereken kişilerin durumu daha da kötüydü ve iyileştikten sonra en az iki yıl boyunca ölüm ve hastaneye yatma riski yüksekti.

Dünya pandemi ile boğuşmaya devam ederken, bu çalışma COVID-19'un çok yönlü ve kalıcı etkilerinin dokunaklı bir hatırlatıcısı oldu. Uzun COVID'in uzun vadeli etkilerini anlamak ve ele almak, sağlık hizmeti sağlayıcıları, politika yapıcılar ve halk için artık her zamankinden daha hayati önem taşıyor.

uzun covid
covid19
kalp hastaligi
kanser
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir