MEDİMAGAZİN - Çinli bilim insanları farelerde yüzde 100 öldürme oranına sahip ölümcül bir virüs üzerinde deneyler yapıyor. BioRxiv'de yayınlanan bir çalışmada GX_P2V olarak adlandırılan ölümcül virüs, genetik yapısı insanlarınkine benzeyecek şekilde tasarlanan farelerin beyinlerini hedef aldı. Araştırmacılar, farelerin enfeksiyondan sonraki 5 gün içinde önemli ölçüde kilo kaybettiğini, uyuşuk hale geldiğini ve gözlerinin beyaza döndüğünü tespit etti. Araştırmacılar ayrıca, farelerin enfekte olduktan sadece sekiz gün sonra öldüğünü de belirttiler.
Bilim insanları hızlı ölüm oranı karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.
Araştırmacılar, "Bu, GX_P2V'nin insanlara yayılma riskinin altını çiziyor ve SARS-CoV-2 ile ilişkili virüslerin patojenik mekanizmalarını anlamak için benzersiz bir model sağlıyor" diye yazdı.
Ölüme neden olacak kadar şiddetli
Farelerin vücutlarını inceledikten sonra virüsün akciğerleri, kemikleri, gözleri, soluk borularını ve beyinleri enfekte ettiğini tespit ettiler. Araştırmacılar, beyin enfeksiyonunun hayvanları öldürecek kadar şiddetli olduğu sonucuna vardı.
Pekin Kimya Teknolojisi Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmaya göre, virüs Sars-CoV-2'ye benziyor ve COVID salgınından önce 2017 yılında pangolinlerde keşfedildi.
Araştırma ekibi, daha önce farklı bir çalışmadan bildirilen sonuçların ötesine geçerek, koronavirüsle ilişkili virüsün bulaştığı farelerde yüzde 100 ölüm oranını bildiren türünün ilk örneği olduğunu yazdı.
Çalışmanın sonuçlarına göre bunun insanları nasıl etkileyebileceği ise belirsiz.
'Korkunç' olarak nitelendirildi
NDTV Word'deki habere göre; Çalışma internette yayınlanır yayınlanmaz uzmanlar endişelerini dile getirdi. University College London Genetik Enstitüsü'nde epidemiyoloji uzmanı olan Francois Balloux, araştırmayı "korkunç" ve "bilimsel açıdan tamamen anlamsız" olarak eleştirdi.
X'e "İnsanlaştırılmış garip bir fare türünü rastgele bir virüsle zorla enfekte etmekten öğrenilebilecek belirsiz bir ilgi göremiyorum. Tersine, böyle bir şeyin nasıl yanlış gidebileceğini görebiliyorum" diye yazdı.
Stanford'dan emekli tıp profesörü Dr. Gennadi Glinsky, "Bu çılgınlık çok geç olmadan durdurulmalı" diye yazdı.