Türk ilaç sektörünün önemli isimlerinden Abdi İbrahim, dünyanın büyük ilaç üreticilerini bir araya getiren ve ilaç sektörünün en geniş katılımlı organizasyonu olarak da bilinen Uluslararası İlaç Endüstrisi Fuar ve Konferansı'na (CPhl) katıldı. Fuarda Abdi İbrahim'in Ar-Ge alanındaki öncü çalışmaları ve uluslararası standartlarda hazırlanan ürün dosyaları ilgi çekti. Fuarda Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ilaç fiyatlarının düşürülmesinin sektörde yarattığı olumsuz etkileri ve Türkiye'de ilaç üssü olmanın önemine değindi.
16.5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ
Barut hedeflerinin Cumhuriyetinin 100. yılında ihracatı 16,5 milyar dolara çıkarmak olduğunu ancak ilaç fiyatlarının düşürülmesinin olanaksız hale getirdiğini belirtti. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'in üzerine çıkarabileceğini ve Türkiye'nin bir ilaç üretim üssü olmasını istediklerini ve bununla ilgili çalışmalar başlattıklarını ekledi.
Nezih Barut 'Türkiye'de hammadde yok, şekeri bile yurtdışından ithal ediyoruz çünkü safını bulamıyoruz. Sektör destek alırsa Hindistan ve Güney Kore gibi ilaçta üs olabiliriz. Ancak sektöre göre ilaç hammaddesinden alınan yüzde 18 vergi ve fiyat indirimleri bunu engelliyor' dedi.
ÜS OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- SÜRDÜRÜLEBİLİR istikrarlı iç pazar.
- TÜRK ilaç endüstrisinin gücüyle devletin gücü birleşmeli.
- HANGİ ülkelere ihracat yapacağımız belirlenmeli rekabetçi bir maliyet yapısı.
- AVRUPA ve ABD gibi ülkelerle ruhsatların karşılıklı tanınması.
- OTC yasası çıkarılsın, tezgahüstü ilaç satışı başlasın.