Gerçekleşecek olan yaklaşık 50 miyon ABD Doları tutarındaki yatırımda toplam kapalı alanın; ofis alanları, üretim alanları, depo ve sevk/kabul alanları, enerji merkezi ve sıvı/katı atık alanları ve bunlara bağlı teknik alanları olmak üzere yaklaşık 18.000 m2 olması planlanmaktadır.
Tesisin yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 80 milyon kutu olması ve üretim tesisinde 130 kişinin doğrudan istihdam edilmesi planlanmaktadır. 2014 senesinin ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan temel atma törenini takiben 2017 yılında faaliyete geçmesi planlanan tesisin, üretim kapasitesinin bir bölümü Orta Asya, Kafkas ülkeleri ve diğer komşu ülkelere ihracatI hedeflemektedir.
T.C. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu Recordati’nin Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde açılacak üretim tesisiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemiştir; “Ülkemizde ilaç endüstrisinin gelişmesi için her türlü çalışmayı yapmaya ve desteğimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Hükümet olarak ilacı stratejik bir alan olarak görüyoruz. Bu nedenle bu alanda yatırım ve know how transferi yapmak isteyen tüm girişimcileri en üst seviyede destekliyoruz. Halkımızın sağlığa erişiminde dünyaya örnek olacak bir sağlık reformu gerçekleştirdik. Bu sayede dünyanın ilgisi de üzerimize çevrilmiş durumdadır. Bundan sonraki yıllarda hedefimiz ise, ilaç da dahil olmak üzere tüm sağlık endüstrilerinde ülkemizin daha da gelişmesini sağlamaktır. Recordati firmasının bu yatırımını da bu anlamda önemli görüyoruz. Benzer yatırımlar için sektördeki tüm paydaşlarımızı da ülkemize davet ediyoruz. Hükümetimiz bu alanda her türlü desteği vermeye devam edecektir. Yüksek teknolojili bu önemli yatırımın ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ederek başarılar diliyorum.”
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, Recordati ile Ajans olarak yakın çalıştıklarını belirterek, “Ülkemize böyle bir yatırımı kazandırmış olmaktan dolayı gururluyuz. Bu yatırımın hacim ve potansiyeli son derece değerli olduğu gibi, getireceği katma değerler de önemli. Bu yatırım Türkiye’nin 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması ve ihracatını 500 milyar dolara çıkarması yönünde atılmış bir adımdır. Ekonomik kalkınmamızın temel sektörlerinden biri olan ilaç sektöründe gerçekleşecek olan bu yatırıma destek olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Yatırım ile ilgili olarak Recordati Group Yönetim Kurulu Üyesi ve Operasyonlardan Sorumlu Başkanı (COO) Andrea Recordati, “2008 yılında Yeni İlaç ve 2011 yılında Dr. F. Frik İlaç’ın satın alınmasının ardından, Recordati Grup olarak, güçlü bir sanayinin hüküm sürdüğü, yetkin ve profesyonel otoriteleri ile son derece kendini adamış, nitelikli iş gücünün bulunduğu Türkiye gibi bir ülkede bulunmaktan çok memnunuz. Türkiye’deki yan kuruluşumuzu önümüzdeki yıllarda Grup için kilit gelişim faktörlerinden biri olarak kabul ediyoruz ve bu doğrultuda Çerkezköy’deki yeni sanayi yatırımı, Recordati Grup’un genel büyüme stratejisi çerçevesinde Türkiye pazarını ne kadar önemli gördüğünün daha ileri düzey bir göstergesidir.” dedi.
Recordati İlaç Genel Müdürü İsmail Yormaz konuyla ilgili olarak şunları söyledi; "İlaç üretiminde ülkemizi bir üretim üssü pozisyonuna getirmeye çalışan çabaların bir parçası olacak böyle önemli bir projenin içinde yer aldıkları ve bu projeye destek gösterdikleri için ISPAT yetkililerine teşekkürü bir borç bilirim. Bu proje ile Türkiye’nin cari açığında önemli bir faktör olan ilaç ihracat-ithalat dengesindeki olumsuzluğu düzeltme konusunda Recordati İlaç üzerine düşen görevi gerçekleştirmektedir.”
Recordati Group Endüstriyel Direktörü Antonio Magni konuyla ilgili, “Çok kompleks ve elit tesis projesi çalışmaları mühendislik, satınalma, üretim, teknoloji transferi, validasyon, hukuk, finans gibi bütün disiplinlerden İtalyan ve Türk takımlarının katılımları ile çözümlenmiştir. Ancak henüz işin başındayız.
Arazi araştırmaları çalışmalarından bu yana çalışmalarımızın en başından bu ana kadar bizlere vermiş olduğu büyük ve nazik destekleri için Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’na teşekkür etmek isterim.” dedi.
Recordati Group Mühendislik Müdürü Giuseppe Ravizzini ise, “Çerkezköy tesisi; mevcut tesisten taşınacak ve yeni alınacak ekipmanlar ve kolay malzeme transferlerine olanak tanımak için rasyonel, esnek, kompakt ve yalın bir düzene sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Binalar merkezi bir omurga koridor çevresinde dizayn edilmiş, üretim alanlarına ve depo alanlarına ulaşım bu koridor üzerinden kurgulanmıştır; bununla birlikte mevcut kurgunun ikizi şeklinde değerlendirilebilecek büyüme alanları tasarlanmıştır.” dedi.
Recordati Group Endüstriyel Direktörü Antonio Magni, “Çok kompleks ve elit tesis projesi çalışmaları mühendislik, satınalma, üretim, teknoloji transferi, validasyon, hukuk, finans gibi bütün disiplinlerden İtalyan ve Türk takımlarının katılımları ile çözümlenmiştir. Ancak henüz işin başındayız.
Arazi araştırmaları çalışmalarından bu yana çalışmalarımızın en başından bu ana kadar bizlere vermiş olduğu büyük ve nazik destekleri için Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’na teşekkür etmek isterim.” dedi.
Merkezi İtalya’da olan, başlıca Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de operasyonları bulunan, Orta ve Doğu Avrupa’nın yeni pazarlarında büyüyen varlığıyla Avrupalı bir ilaç grubu olan Recordati, özel ve lisanslı ürünleri, nadir hastalıklar da dahil olmak üzere geniş bir tedavi alanında faaliyet gösteriyor. Dünyada toplam 135 ülkede ürünleri satılan Recordati, Türkiye ilaç pazarına ilk olarak 2008 yılında yerli Türk ilaç firması Yeni İlaç’ı satın alarak girdi. 2011 yılında bir diğer Türk ilaç firması Dr. F. Frik’i satın alarak Türkiye’deki varlığını güçlendiren şirketin İstanbul-Esenyurt’taki merkez binası ve 11.200 m² kapalı alana sahip fabrikası ile toplam 657 çalışanı bulunmaktadır. Türk İlaç pazarında hızla büyüyen firmanın şu an Türk İlaç pazarında 86 formda 49 ayrı ürünü bulunmakta ve firma Türk tıbbının yıllık 32 milyon kutuluk ilaç ihtiyacını karşılamaktadır.