Medimagazin logo

Klinik araştırmalar Doğu Avrupa ve Asya'ya kayıyor

Pfizer İlaç Sanayi Klinik Araştırma Uzmanı Pelin Taplamacıoğlu, bir ilacın keşfedilmesinin 10-15 yılı aldığını, araştırma maliyetinin ise 1,3 milyar doları bulduğunu söyledi. Klinik araştırmaların Doğu Avrupa ve Asya'ya kaydığını belirten Taplamacıoğlu “Türkiye var olan potansiyelini kullanamıyor” dedi.
Klinik araştırmalar Doğu Avrupa ve Asya'ya kayıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


BURSA-Uludağ Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde konuşan dünya çapında ünlü kuruluşların Ar-ge sorumluları, deneyimlerini araştırmacılarla paylaşırken gelecekle ilgili bazı tavsiyelerde de bulundu.


Üniversitenin Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlediği Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde, "Sektörel Ar-Ge Çalışmalarının Bugünü ve Gelecekte Göstereceği Gelişim" başlıklı çalıştaya, Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikaları Direktörü Prof.Dr. Hasan Mandal, BOSCH Bursa Ar-Ge Kısım Müdürü Murat Kocaçınar, Yeşim Tekstil Ar-Ge Müdürü Fahri Yibar, May-Agro Tohumculuk AŞ Ar-Ge Direktörü Dr. Geofrey Thomas, Pfizer İlaç Sanayi Klinik Araştırma Bölümünden Pelin Taplamacıoğlu katıldı.

TÜRKİYE 1,4 MİLYAR LİRAYI ÇÖPE ATTI
Sabancı Üniversitesi Araştırma ve Lisansüstü Politikaları Direktörü Prof. Dr. Hasan Mandal, dünya ülkelerinin ve Türkiye'nin bundan sonra gıda, temiz su, sağlık, güvenlik, temiz enerji, çevre, demografik değişimler, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, küresel ısınma, sürdürülebilir gelişme gibi küresel sorunları dikkate alarak kendine politika ve stratejiler belirlemesi gerektiğini söyledi.
Sanayi kuruluşlarının geçirdiği aşamayı anlatan Mandal, "1960'lar üretim üstünlüğü ile rekabet , 1970'ler maliyet üstünlüğü ile rekabet, 1980'ler kalite üstünlüğü ile rekabet, 1990'lar hız üstünlüğü ile rekabet, 2000'ler bilgi üstünlüğü ile rekabet, 2010'lar bilgi üstünlüğü ile rekabet" şeklinde olayı özetledi.

DPT'nin 2004-2010 yılları arasında mükemmeliyet merkezlerine 1.4 milyar TL yatırım yaptığını, ancak işletim modelleri olmadığı için şu an 171 merkezin verimli çalışmaktan uzak olduğunu kaydeden Prof.Dr. Hasan Mandal, araştırma merkezleri ile özel sektör arasındaki işbirliğinin artması için halen mevzuat çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
Üniversite sanayi işbirliğinde rektörün sanayicilerle sürekli iletişim halinde olmasının işbirliğini de sürekli kıldığını vurgulayan Prof.Dr. Mandal, "Üniversite ile sanayi stratejik ortak mıdır?" sorusunu yöneltti. Mandal, bu soruyu yine kendi cevaplayarak, "Hayır, ikisi ayrı dünyaların insanlarıdır. Ama işbirliği yapmak zorundadırlar" dedi.
Mandal, işbirliğinin başarıyla devam etmesi için "Karşılıklı güven ve birbirlerinin beklenti ve gereksinimlerinin farkında olmak, ilişkilerde saygı ve esneklik, tanımlı amaçlar ve roller, şeffaf bütçe ve fon temini ve kullanımı, üniversite tarafından düzenli ve esnek destekler sağlanması" gerektiğine işaret etti.
Prof. Dr. Hasan Mandal, Anadolu Üniversitesi, TÜBİTAK ve seramik sanayicilerinin Eskişehir'de bir araya gelerek bunu başardıklarını söyledi ve "Sanayiciler etkin ve sürükleyici olursa, kucaklayıcı bir üniversite olursa, yılmayan, alçak gönüllü, motivasyon sahibi, güven veren diyaloglar kurulursa başarı öyküsü yazılabiliyor" dedi.

BİR İLACI GELİŞTİRMEK 15 YIL ALIYOR
Pfizer İlaç Sanayi Klinik Araştırma Bölümünden Pelin Taplamacıoğlu da, ilaç sektöründe yeni ürün geliştirmenin uzun zaman aldığını ve oldukça maliyetli bir iş olduğunu anlattı.
Ar-ge harcamalarının yüzde 14.3'ünün ilaç sektörüne ait olduğuna dikkat çeken Taplamacıoğlu, "Yeni bir ilacın keşfi 10-15 yılı buluyor ve ortalama 1.3 milyar dolara maloluyor. Yatırımın yüzde 50'si klinik araştırmalara gidiyor" dedi.
2010 yılında dünyada 127 milyar doların ilaç Ar-ge'si için harcandığını, Türkiye'de ise bu rakamın 50 milyon dolar olduğunu söyleyen Taplamacıoğlu, şöyle konuştu: "Türk ilaç sektörü, uygun koşullar sağlandığında birçok fırsatı faydaya dönüştürecek potansiyele sahip. Klinik araştırmalar Doğu Avrupa ve Asya'ya kayıyor, Türkiye var olan potansiyelini kullanamıyor. Yönetmelik değişiklikleri nedeniyle çok sıkıntılar yaşadık ve şu an AB ile uyumlu bir yasa çıktı ve bundan sonra klinik çalışmaların hızlanacağını umuyoruz"

klinik
araştırmalar
doğu
avrupa
ve
asya'ya
kayıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir