Medimagazin logo

FDA, pnömoni ile mücadelede yeni bir aşıyı onayladı

FDA, yetişkinleri ciddi pnömokok hastalıklarından koruyan yeni bir aşı olan Capvaxive'i onayladı. Aşı, özellikle 50 yaş ve üzeri yetişkinlerde görülen pnömokok pnömoni ve diğer ciddi hastalıklara karşı koruma sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
FDA, pnömoni ile mücadelede yeni bir aşıyı onayladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yetişkinleri pnömokok bakterilerinin neden olduğu ciddi zatürre formlarına karşı korumak üzere tasarlanan yeni bir aşıya yeşil ışık yaktı. 

Capvaxive (Pneumococcal 21-valent Conjugate Vaccine) olarak bilinen bu enjekte edilebilir ilaç, yetişkinlerde görülen invazif pnömokok hastalıklarının çoğundan sorumlu 22 suşu hedef alıyor.

Capvaxive'in arkasındaki ilaç şirketi Merck, bu hastalıkların genellikle mevcut aşıların kapsamadığı suşlardan kaynaklandığının altını çiziyor.

Emory Üniversitesi'nden Dr. Walter Orenstein aşının etkinliğini vurgulayarak şunları söyledi: 

"Capvaxive, yetişkin pnömokok hastalığı vakalarının çoğundan sorumlu olan belirli suşlarla mücadele etmek için özel olarak tasarlanmıştır ve hem zatürreye hem de hastalığın daha şiddetli formlarına karşı güçlü koruma sağlar."

CDC danışma panelinin 27 Haziran'daki toplantısında onay bekleyen aşı, yakında ülke genelinde yaygın olarak kullanılabilir hale gelebilir. İlk testler, enjeksiyon bölgesinde hafif ağrı, yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları gibi yaygın yan etkilerle birlikte güvenlik açısından umut verici sonuçlar gösterdi.

Capvaxive'in doz başına fiyatı 287 dolar, ancak CDC tarafından tavsiye edilirse, çoğu hasta için ücretsiz olarak erişilebilir olabilir. 

fda
pnomoni
invazif pnomokok
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir