Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar başkanlığında yapılacak görüşmede, mağduriyetin ortadan kaldırılması için alınacak tedbirlere ilişkin görüşler sektör temsilcilerine iletilecek ve en fazla bir hafta içinde kritik ilaçlarla ilgili bir sonuç alınarak vatandaşın mağduriyeti giderilecek.
SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Karaşen, yaptığı açıklamada, son günlerde gündemde yer alan ilaçta kamu iskontosunun artışı ve ilaç sıkıntısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kamu kurum iskontosu konusuyla ilgili olarak 2009 yılında sektörle yapılan görüşmeler sonucunda anlaşma yapıldığını belirten Karaşen, ''Buna göre, 3 yıllık global bütçe oluşturuldu. Her yıl enflasyon ve gelişme oranlarına göre belli artırımlar yapıldı'' dedi.
Sektöre, belirlenen global bütçeye göre ''bahane bulunmadan'' ilaçların temin edilmesi gerektiğini ifade ettiklerini dile getiren Karaşen, ''Devlet olarak biz, global bütçe aşıldığı takdirde ise bunun gereğini yaparak tedbirleri alacağımızı' söyledik'' dedi.
-''İki yılda 1,2 milyar lira bütçe aşımı söz konusu''-
Karaşen, buna göre sektörle protokol, hatta bir de ek protokol imzaladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
''Şu andaki sorun, iki yılda 1,2 milyar lira bütçe aşımı. Yani, global bütçe ilaç tüketiminde aşılmış durumda. Bunun da karşılığını kamu kurumu olarak biz sektörden almak durumundayız. Aslında bunu peşin almak durumundayız. Ama miktar çok yüksek olduğu için sektörün sıkıntıya girmemesi için bunu zaman içinde yayarak sektörle anlaştığımız gibi bir takım iskontolarla yapmak istiyoruz.
Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda bu kararlar tartışıldı. Bütçe aşımının nasıl düzeltilmesi gerektiği konusunda 'iskonto yapılması' şeklinde bir karar verildi. Biz, sadece iki yıllık bir bütçe aşımını geri alıyoruz. Aslında beklenti, 2012'de de bütçe aşımı olacağı ve bunun da geri alınması gerektiğidir. Ancak sektör daha fazla zora girmesin diye 1,2 milyar liralık bütçe aşımını, iskontolar aracılığıyla sektörden almak zorundayız. Bu nedenle de ilaçlarda iskontolar uygulandı. Sektör, bu konuda özellikle kurların yükselmesini öne sürerek, 'bazı ilaçların karşılanamadığını' bize iletti.''
Şu anda bu sıkıntının yaşandığı 400 kalem ilacın bulunduğunun kendilerine iletildiğini anlatan Karaşen, ''Medyaya yansıyan şekliyle sadece kanser ve insülin gibi hayati önem taşıyan ilaçlara değil, birçok ilaca iskonto yapıldı'' dedi.
-Sektörle son görüşme bugün-
Karaşen, iskonto oranlarının artırılmasına bağlı olarak ilaç sıkıntısı yaşandığına dair iddialarla ilgili olarak da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na dahil olan Hazine, Ekonomi, Maliye ve Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir değerlendirme yapıldığını söyledi.
Konu ile ilgili olarak SGK Başkanı Fatih Acar başkanlığında sektör temsilcileri ile bir toplantı yapılacağını dile getiren Karaşen, ''Burada görüşlerimizi dile getirecek ve onlardan da bir değerlendirme alacağız'' diye konuştu.
Karaşen, hiçbir zaman vatandaşın mağdur olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, ''İzin vermeye de niyetimiz yok. Kesinikle mağduriyeti önleyecek tedbirler alınacak. 'İnsülin bulunmuyor, kanser ilacı yok' beyanlarına kesinlikle tahammülümüz yok'' dedi.
Temini gerçekten zor olan ilaçlar konusunda yeni bir değerlendirme yapılabileceğini ifade eden Karaşen, şöyle dedi:
''Henüz herhangi bir karar alınmış değil. Ancak en fazla bir hafta içinde kritik ilaçlarla ilgili bir sonuç alınacak ve vatandaşın mağduriyeti giderilecek. Özellikle geçen cuma gününden itibaren bu konuda yoğun çalışmalar yapıldı.
Bugün sektörle son bir görüşme yapılacak ve görüşlerimiz iletilecek. Kesin bir netice alınacak. Daha önce Sayın Bakanlar cuma günü bir görüşme yaptılar, bugün da üst düzey bürokratlar, Hazine Müsteşar Yardımcısı, Sağlık Bakanlığından genel müdürler biraraya gelecek.''