Medimagazin logo

Araştırma: Metformin, bipolar bozukluk tedavisini kolaylaştırabilir

Küçük ölçekli bir klinik araştırmaya göre, diabet ilacı olan metformin, hastaların insülin direncini tersine çevirerek bipolar bozukluğun tedavisine yardımcı oluyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Araştırma: Metformin, bipolar bozukluk tedavisini kolaylaştırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi'nde psikiyatri doçenti olan baş araştırmacı Dr. Cynthia Calkin, metformine  yanıt veren bipolar hastaların, insülin dirençleri azaldıkça duygu durum bozukluklarında iyileşme yaşadıklarını söyledi.

"Bu gelişmeyi çalışmanın altıncı haftasında gördük" diyen Dr. Cynthia Calkin "14. hafta çalışmanın son noktasıydı ve hastalar önemli ölçüde iyileşmeye veya remisyonda kalmaya devam etti. Sonra onları 26 haftaya kadar takip etmeye devam ettik ve bu hastalar iyi kaldı." dedi.

Dr.Calkin, denemeye başlayan bazı hastaların altı veya yedi yıl sonra hala remisyonda olduğunu kaydetti.

Yeni kılavuz: Antipsikotik ilaç kullananlarda obezitenin önlenmesi için metformin verilmeli

Metformin, karaciğer tarafından glikoz üretimini azaltarak ve vücudun insüline duyarlılığını artırarak tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olur .

Calkin ve meslektaşları, klinik deney için rastgele 20 hastayı yarım yıl metformin ve 25 hastayı plasebo verdi. Her iki hasta grubunda da hem bipolar bozukluk hem de insülin direnci vardı.

Calkin, "Bu hastalar ortalama 25 yıldır remisyon olmayan hastaydı. %55'ten fazlası, duygu durum dengeleyiciler açısından kullandığımız dört ilaç sınıfının tamamında başarısız oldu - lityum , anti-epileptik ilaçlar , antipsikotikler ve antidepresanlar . Ve %90'dan fazlası bu ilaç sınıflarının dördünden üçünde başarısız oldu." dedi.

Çalışma, metformin hastalarının yarısının ilaca yanıt verdiğini ve 14 haftaya kadar artık insüline dirençli olmadığını buldu.

Bu hastalar ayrıca bipolar bozukluğun semptomlarını değerlendirmek için kullanılan standart testlerde önemli gelişmeler yaşadılar.

Calkin, ilacın da nispeten güvenli olduğunu kanıtladı.

Araştırmacılar; insülin direncinin, beyindeki kan akışını vücudun geri kalanındaki kan dolaşımından ayıran kan-beyin bariyerine bir şeyler yapabileceğini ve bunun bipolar bozukluğa neden olduğunu veya bunu etkilediğini düşünüyor.

Calkin, "Benim hipotezim, normalde beyni koruyan bu bariyerin, insanlar insüline dirençli olduğunda sızıntı yapmasıydı. O zaman iltihaplı moleküller beyne başka türlü giremeyecekleri yerlere girebilir ve bu, bipolar bozukluk gibi bir beyin bozukluğunu etkiler ." diye konuştu.

Bulgular yakın zamanda Journal of Clinical Psychiatry'de yayınlandı .
 

metformin
diabet ilaci
insulin direnci
bipolar bozukluk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir