Medimagazin logo

Yeni kılavuz: Antipsikotik ilaç kullananlarda obezitenin önlenmesi için metformin verilmeli

Psikiyatristler, ilaç kullanan psikozlu erişkinlerde yaygın olarak görülen obezitenin tedavisine yönelik metformin yazabilir. Yeni bir kanıta dayalı İrlanda kılavuzuna göre, antipsikotik ilaçlar almaya başladıktan sonra hızlı kilo artışı yaşayan hastalara metformin erkenden reçete edilmeli
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni kılavuz: Antipsikotik ilaç kullananlarda obezitenin önlenmesi için metformin verilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kılavuz, 27-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Arjantin Psikiyatristler Birliği'nin XXXV Arjantin Psikiyatri Kongresi'nin (APSA 2022) oturumlarından birinde tartışıldı. Belge ayrıca yazarlarından biri tarafından 4-7 Mayıs tarihleri arasında Hollanda'nın Maastricht kentinde gerçekleşen Obezite (ECO) 2022 Avrupa Kongresi'nde sunuldu.  .

APSA Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Buenos Aires'te klinik psikiyatri ve psikofarmakoloji profesörü olan María Delia Michat, rehberin psikiyatristleri tedavilerinin olumsuz metabolik etkilerini küçümsememeye ve bu önleme ve yönetim stratejisini düşünmeye ve uygulamaya teşvik ettiğini söyledi.  

Dr.Michat, Medscape Medical News'e verdiği demeçte, "Hastalarımızın farmakolojik tedavisini koordine eden genellikle biz psikiyatristlerdir ve kardiyovasküler hastalıkları önleyebilecek ilaçları nasıl yöneteceğimizi bilmek zorundayız . Yeni kılavuz, en ucuz ilaç olan ve antipsikotiklerin neden olduğu kilo alımı için en fazla kanıta sahip olan metforminin kullanımını protokolleştirdiği için yardımcı oluyor" dedi.

Metabolik sendromdan kaçınmak

Dr. Michat, şizofreni hastalarında obezite oranlarının genel popülasyondan %40 daha yüksek olduğunu ve hastaların %80'inin ilk tedaviden sonra kilo aldığını kaydetti:

"Hemen, ilk ayda kilo alımı görülüyor. Ve bu ciddi bir sorun çünkü şizofreni, majör depresyon ya da bipolar bozukluğu olan hastalarda, özellikle kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan erken ölüm riskleri zaten artmış durumda ve bu hastalarda artmış ölüm riski var. Ve bazen bu riski daha da artıran ilaçlar veriyoruz" dedi.

Dr. Michat, obeziteyi en çok artıran antipsikotik ilaçlar arasında klozapin , olanzapin , klorpromazin, ketiapin ve risperidon'un yanı sıra valproik asit , lityu , mirtazapin ve trisiklik antidepresanlar gibi diğer psikoaktif ilaçların bulunduğunu kaydetti.

2008'deki öncü bir Çin araştırması gibi çeşitli klinik deneyler, metforminin bu tür ilaçların neden olduğu kilo alımını azaltma potansiyelini göstermişti.

Ancak Michat, şu ana kadar ana kılavuzların bu komplikasyonun nasıl ele alınacağı konusunda çok az şey söylediğini vurguladı.

İlk vurgunun, bu hastalar için gerçekleştirmesi zor olan yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmek olduğu ve aynı zamanda ilaç değiştirmek için genel önerilerin ve metformin veya liraglutid, semaglutide gibi diğer ilaçlarla tedaviye başlamak için bir klinisyen ile nihai konsültasyon yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni kılavuz nasıl oluşturuldu?

Kanıta Dayalı Ruh Sağlığında ( BMJ dergi grubunun) yayınlanan yeni klinik uygulama kılavuzu, İrlanda'dan multidisipliner bir ekip tarafından yazıldı. Bu boşluğu doldurmayı hedefliyor. Araştırmacılar 1270 bilimsel makaleyi gözden geçirdi ve yedi randomize klinik çalışma ve 2016 sistematik inceleme ve meta-analiz dahil olmak üzere 26 tanesini derinlemesine analiz etti. Yazarlar, yaşam tarzı müdahalesinin kabul edilemez veya uygunsuz olduğu hastalar için, antipsikotik ilaca bağlı kilo için metformin kullanımının "alternatif birinci basamak müdahale" olduğuna dair orta kalitede kanıt bulunan "güçlü" bir öneride bulundular.

Benzer şekilde, orta kalitede kanıtlarla güçlü bir öneri olarak, kılavuz, farmakolojik olmayan müdahalenin etkili görünmediği durumlarda metformin kullanımını teşvik eder.

Kılavuz ayrıca, antipsikotik tedavinin ilk ayında başlangıç kilosunun %7'sinden fazlasını kazanan hastalarda metformine erken başlamanın tercih edildiğini söylüyor. Ayrıca kilo alımı sürdüğünde de metformini öneriyor.

Diğer öneriler, metformin tedavisine başlamadan önce temel böbrek fonksiyonunun değerlendirilmesini içeriyor ve tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) < 60 mL/dk/1.73 m2 olduğunda bir doz ayarlaması öneriyor. Kılavuz, eGFR'nin <30 mL/dk/1.73 m 2 olduğu hastalarda metformin kullanımının kontrendike olduğunu söylüyor . Önerilen başlangıç dozu, 2000 mg/gün hedef doza ulaşana kadar her 1-2 haftada bir 500 mg'lık artışlarla, yemeklerle birlikte günde iki kez 500 mg'dır. Kılavuz, her zaman bireysel tolere edilebilirlik ve etkinliğe önem verilmesini önerir.
 

antipsikotik ilaclar
metformin
obezite
ani kilo artisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir