Medimagazin logo

Yoğun bakımla acil tıp arasında yan dal tartışması

Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), 28 Aralık'ta gerçekleştirdiği toplantıda Acil Tıp Uzmanları için Yoğun Bakım Yan Dal sınavına girebilme hakkı önerisi üzerine tavsiye kararı aldı. Karar, Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) tarafından yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendirilirken, Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) ise yoğun bakım alanında yaşanan insan kaynağı sorununa dikkat çekerek, sorunun çözümü için ortak akıl ve paydaşların katılımını vurguladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yoğun bakımla acil tıp arasında yan dal tartışması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), 28 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, Acil Tıp Uzmanlık Ana Dalı için Yoğun Bakım Yan Dal sınavına girebilmesi hakkında tavsiye kararı aldı.

“Yeni bir dönemin başlangıcı”

20 yıl önce başlayan süreçte uzun yıllar görüşmeler yapıldığını ifade eden Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) karara ilişkin, “Acil Tıp Uzmanları Acil servislerdeki kritik hasta bakım alanlarında gösterdikleri özverileri ile çalışmaya her zaman ön cephede yer alacaklardır.

Acil servislerimizdeki kritik hastalarımıza Yoğun Bakım yeri ve bakımı sağlayan tüm Yoğun Bakım Uzmanı meslektaşlarımıza ve uzmanlık alanına duyduğumuz saygıyı ve özeni de iletmek isteriz.

TATD olarak Acil Tıp Uzmanlarının temel eğitim hakkı olan yan dal sınava giriş taleplerinin ve sürecin en kısa zamanda sonuçlanmasının yakın takipçisi olacağız.

“Acil Tıp” uzmanlık alanı için şimdiden hayırlı olsun. Bu güzel haber “yeni bir dönem” başlangıcıdır.” ifadelerini kullandı.

“Acil sağlık hizmetlerinin sunumunda kriz yaratabilir”

Konuya ilişkin Türk Yoğun Bakım Derneğinden (TYBD) de açıklamada geldi. Açıklamada derneğin, Acil Tıp Ana dalına “yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına” girebilme hakkı verildiğini sosyal medyadan öğrendiği ifade edilerek şu sözlere yer verildi:

“Doğaları gereği en zorlu hizmet alanları olan Yoğun Bakımlar ve Acil Servisler hassas yapısal ve işlevsel tasarım, net tanımlanmış görev tanımları ve yoğun eşgüdüme gereksinim gösterirler. Her iki sağlık hizmet alanı da ciddi sorunlarına karşın yoğun emek harcayarak artı değer üretmeye çalışmaktadırlar. Her iki alanda da çalışan sayısının ve koşullarının yetersizliği ortada iken, TUK tarafından alınmış olan tavsiye kararı ve sonrasında gerçekleşebilecek süreç; yoğun bakımların gereksinim duyduğu insan kaynağı sorununu çözemeyeceği gibi, acil sağlık hizmetlerinin sunumunda da yeni bir kriz yaratma potansiyeline sahip olabilir.

Bu iki sağlık hizmet sunum alanlarının tam tersi yüksek oranda eşgüdümle çalışır, insan kaynağı ve özlük hakları olarak özetlenebilecek konularda desteklendikleri alanlar olmaları gerektiğini düşünmekteyiz.

Söz edilen branştan bağımsız olarak ilkesel düzeyde yaptığımız değerlendirmede; asıl sorunun yeni ana dal ya da dallara “yoğun bakım yan dal uzmanlık sınavına” giriş hakkının verilmesiyle çözülemeyeceğini, üstüne “yeni belgelendirmeler” yoluna gidilmesinin de yetersiz olduğu söylenen mevcut durumu daha da olumsuz etkileyeceği ve karmaşık hale getireceğinden duyduğumuz kaygıyı dile getirmek isteriz.”

 

“Sorunu daha da karmaşık hale dönüştürmeden ortak akıl üretilmeli”

TYBD, konuyla ilgili genel görüş ve önerilerini ise şöyle sıraladı:

• Yoğun Bakım insan kaynağının iyileştirilmesi aynen Acil servislerde olduğu gibi yaşamsaldır.

• Söz edilen alanlardan insan kaynağı kaybının önüne geçilmeli ve iyileştirilmelidir. Bu bağlamda kendi içlerindeki geçişin önü açılmamalıdır.

• Yoğun bakım yan dal sınavına girişte ana dal zorunlu hizmetinin tamamlanmış olma koşulu; başvuruları azaltan en önemli nedenler arasında yer almaktadır. Yoğun bakım yan dal sınavına girişte ve yan dal eğitimine başlangıçta Ana dal zorunlu hizmeti koşulu tamamen kaldırılmalıdır.

• Zorunlu hizmete atanan yoğun bakım uzmanları sadece 3. basamak yoğun bakımlarda görevlendirilmelidir.

• Yoğun bakım uzmanlarının özlük haklarında iyileştirmeye gidilmelidir.

• Yoğun Bakım yan dal eğitimine başvurunun azalmasının tanımlanması, analiz edilmesi, çözüm önerilerinin oluşturulması açısından öncelikli olarak paydaş ana dal dernek temsilcilerinin görüşünün alınmasının sonsuz yararına inanmaktayız.

• Sorunu daha da karmaşık hale dönüştürmeden “ortak akıl” üretme konusunda tüm paydaşlar üzerine düşen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Bu doğrudan toplum sağlığı ile ilgili bir durumdur. Derneğimiz adına net olarak söyleyebileceğimiz ve diğer tüm paydaşların da benzer düşünceye sahip olduklarına inanarak, Sağlık Bakanlığı nezdinde siyasi otoriteye tam destek verebileceğimiz, bilimsel birikimimizi kamu yararına kullanacağımızı beyan ederiz.

• Son olarak; ülkemizde yoğun bakım hizmetleri yeri geldiğinde övündüğümüz, gurur kaynağımız olan bir sağlık hizmet alanı olup en iyi sınavını Dünya ölçeğinde COVID-19 pandemisi sırasında vermiştir. Ortak değerimiz olarak gördüğümüz bu alanda paydaşların tekil yararlarından ziyade toplumun genelini önceleyen bütüncül bir yaklaşıma gereksinimimiz vardır. Türk Yoğun Bakım Derneği konuya bu gözle bakmaktadır. Hizmet ve eğitim alanımızın sorunları vardır, sorunların tanımlanması ve çözüm yollarının oluşturulması için çaba harcanması gerekmektedir. Bu durum aynı zamanda bizlerin görevidir. Çözüm, probleme yeni katmanlar eklemek ya da sorunlu bir sağlık hizmet alanı ile bir diğerini iç içe sokmak olmamalıdır. Dileğimiz ve talebimiz, ülkemizde yoğun bakım alanında hizmet ve eğitim bağlamında gereken adımların atılması için ivedi olarak tüm paydaşların dahil olduğu bir zemin oluşturulmasıdır.

yogun bakim uzmanlari
acil tip
yan dal
tuk
doktor
Yorum (7)
Cskmg
mevcutta yoğun bakımların genelinde anestezi uzmanları çalışmaktadır. ancak maalesef anestezi ve reanimasyon derneğinin yeterince çalışmaması ve sahadaki uzmanlarına sahip çıkmaması sonucunda yoğun bakım bizlere yan dal olmuştur. çok isabetli olmuş tüm branşlara yandal olarak verilsin,tebrikler
4
Cevapla
Kaçkar KAPLANI
acil tıp uzmaları zaten acil serviste her türlü yoğun bakım hastasının ilk muhattabı olmakta ve bu işi en iyi yapabilecek ana daldır. bence yoğun bakım yan dalı sadece acil tıp uzmanlarına tanımlanmalıdır. her türlü girişimi acil tıp uzmanları yapabilmektedir. girişimsel acil tıp yan dalı açılmalıdı
5
Cevapla
Menekşe Okşar
covid 19 pandemisinde anestezi ve reanimasyon uzmani olan bizler çalıştık yoğun bakımlarda büyük oranda. anestezi ve reanimasyon uzmanlarına zaten görev veriliyor uzmanlık hakkı da doğal olarak ve toplum yarari için verilmeli.
Cevapla
Acilci
acil servislerde yıllarca kritik hasta takibi yapan acil tıp uzmanlarına bu hakkın verilmemesi zaten büyük bir haksızlıktı. bu kararı alanları tebrik ediyorum.
11
Cevapla
Derya
çocuk acil yandal ını bitirmiş olana da çocuk yoğunbakım yandal hakkı verilmeli. ya da direkt çalışma halkı verilmeli.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir