Medimagazin logo

Yoğun bakım, yoğun kazanç kapısı

SGK'nın yoğun bakım için özel hastanelere ödediği gecelik 400-1200 lira yeni simsarlar türetti: "Kamuda yer yok, sizi özele alalım."
Kaynak: RADİKAL - MİNE TUDUK
Yoğun bakım, yoğun kazanç kapısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - Özel hastanelerin rekabet ve müşteri kapma yarışı, hastane yoğun bakımlarını ekmek kapısına çevirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yoğun bakım hastaları için özel hastanelere gece başına ödediği 400 ile 1200 lira ücret tarifesinden yararlanmak isteyen birçok küçük ve orta çaplı özel hastene yoğun bakım yatak kapasitesini arttırıyor. Ancak yoğun bakım servislerinin boş kalmaması için bazı özel hastaneler, kamuda çalışan yabancı uyruklu asistan doktorlarla kayıt dışı anlaşarak çalışıyor. Bazı yabancı uyruklu asistan doktorlar, çalıştıkları kamu hastanesine başvuran yoğun bakım hastalarını, yeterli yatak olmadığında devreye girerek, anlaşmalı özel hastanelere yönlendiriyor. Yoğun bakım hasta simsarlığı yapan, yabancı uyruklu asistan doktorların kimi İran, kimi Filistin, kimisi de Azerbaycan kökenli. Gönderdiği her yoğun bakım hastası için anlaştığı özel hastaneden, 100 ile 250 lira arasında para alan yabancı uyruklu asistan doktorların tamamıyla kayıt dışı olan aylık kazancı ise 10-15 bin lirayı buluyor.

Sahte isimle kartvizit bastıran bile var
Yoğun bakım ihtiyacı olan SGK’lı hastaların, özel hastaneler için en karlı hasta profili olması bazı simsar doktorlara kazanç kapısı oldu. Yabancı uyruklu asistan doktorlardan bazıları, sahte isimle bastırdıkları kartvizitle kendilerini ‘Yoğun Bakım Koordinatörü’ olarak tanıtıp özel hastanelerle bağlantı kuruyor. Çalıştıkları kamu hastanesinde yoğun bakım ihtiyacı olan ağır durumdaki hastaları yer kalmadığı için anlaştıkları özel hastanelere yönlendiren yabancı asistanlar, bu yolla astronomik paralar kazanıyor. Yoğun bakım hastalarından gelen kolay para nedeniyle birçok özel hastane, yüksek yatak kapasiteli yoğun bakım servisi açıyor.
Yaşam savaşı veren yoğun bakım hastasının, normalde en yakın özel hastaneye yetiştirilmesi gerekirken, çoğu zaman simsar doktorun anlaşmalı olduğu İstanbul’un bir ucundaki özel hastaneye yönlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın hastalar için devreye soktuğu, 112 Acil Sağlık Koordinasyon Merkezi (ASKOM), kamu hastanesi yoğun bakım servisinde yer kalmadığında devreye girerek en yakın özel hastaneye hastayı yönlendiriyor. İstabul’un dört bir yanındaki özel hastaneler, ASKOM’u arayarak, sisteme günlük boş olan yoğun bakım yatak kapasite bildirimini yapıyor. Şişli Etfal, Bakırköy Sadi Konuk, Haseki gibi bazı kamu hastanelerinde yer alan ASKOM merkezleri, yoğun bakım servislerinde hasta için yer kalmadığında devreye giriyor.

Ödeme hastadan değil devletten
Özel hastane ve sağlık kuruluşları, kendilerine acil bir durumda başvuran, hayati tehlike arz eden acil hasta ve yaralılar için acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde ücretsiz hizmet vermek zorunda. Sağlık Bakanlığı’nın,‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ dahilinde özel hastanelerde uyguladığı bu durum, acil olarak başvuran hastanın Yeşil Kart, SGK kapsamında ya da kapsam dışında olmasına bakılmaksızın, ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağlıyor. Uygulama kapsamında SGK ile sözleşmeli özel hastaneler kanser, kalp ve yanık hastaları ile yeni doğan bebek hastalarına, ücret talep etmeden hizmet vermek zorunda. Vatandaşlar, bu şartlara uymayan özel sağlık kuruluşlarını SGK ya da Sağlık Bakanlığı’nın 184 numaralı hattına bildirebilir.

ACİL DURUMLAR
Ani gelişen hastalık ve hayati tehlike içeren durumlar
Kaza, yaralanma ve benzeri beklenmeyen durumlarda oluşan sağlık sorunları
Kalp krizi
Solunum yetmezliği
Yüksek ateş ve havale

yoğun
bakım
yoğun
kazanç
kapısı
Yorum (14)
mehmet çelik
sağlık bakanlığı buyursun yabancı doktorları getirsin. bu tür olaylar artsın.en çok istediğim şey bu artık. halkın sağlığı kimin umrunda yeterki oy gelsin, yeterki popülizm yapılsın. çok merak ediyorum acaba bir gün türk doktorlarının kıymeti bilinecek mi.
0
Cevapla
ahmet kemal
bazen gerçekten de devlet hastanesi yoğun bakımda yer olmuyor ve mecburen özelde yer bulursak gönderiyoruz.. böyle bir haber gerçekten yer olmadığı zaman gönderen doktoru zan altında bırakacaktır..
0
Cevapla
murat kara
112askom yetkılılerı bu knuda bulundugu hastanede hıç bişey yapmıyorlar hattaa onlara ayrılan hat arnadıgında cevap bıle vermıyorlar ama 112 komuta merkezı cevap verıyor yogun bakım unıtesınde yer olmadıgında yıne hasta sevkıyle bız asıstanlar ılgılenıyoruz ve malesef ozel hastanlerı teker tekekr bız aramak ozrunda kalıyoruz hatta takıp eden klınıgın asıstanı hasta yogun bakımlık olunca buutn bu angarya işi anestezı asıstanının uzerıne atıyor bu aksaklıkların gıderılmesı ıcın oncelıkle asıstan maaşı yukseltılmelı vede hastanın hangı hastaneye sev edılecegını 112 karar vermelı ama buda cozum olmayacaktır cunku 112 de çalışan doktorlarında ozel hastanlerle hasta sevkı konusunda anlaştıklarını duyuyyoruz demekkı onalrında maaşı az sen verdıgı kararlarla devlete kendı maaşının 15-20 katı harcama yaptırabılen bı meslege 3-5 lıra verırsen olacagı budur tabıkı her koyun gıbı her saglık sıstemıde kendı bacagından asılır
0
Cevapla
Sinan Karaaslan
yabancı doktorlar daha çok gelsin memlketimize. gelsin de acilde, poliklinikte vs har yerde bizi düşman belleyen halkım kıymetimizi anlasın. mesai dışı çalışma denetleneceğine yok edilsin birileri kayıt dışı nemalansın. her şey çok güzel oluyor. dönüşüm tamamlanıyor.
0
Cevapla
ZAZ
Belliki bir ihbar var. Gerçekse o doktorları 1 sene meslekten men edersin ve bir daha kamuya almazsın, o hastanelerede süresiz sözleşme fesihi uygularsın. Dik durmak önemli olan. Hadi SGK göreve...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir