Medimagazin logo

Yeni sensör teknolojisi MRI uygulamalarını kolaylaştıracak

MRI taramaları karaciğer hastalıklarından beyin tümörlerine kadar çeşitli tıbbi durumların teşhisi için gerekli. Ancak bu süreç, görüntülerin bulanıklaşmasını önlemek için tamamen hareketsiz kalması gereken hastalar için sıkıcı olabiliyor. Şimdi, devrim niteliğindeki kendi kendine çalışan bir sensör, hareketi gerçek zamanlı olarak algılayarak ve buna göre taramayı durdurarak bu deneyimi dönüştürmeyi amaçlıyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni sensör teknolojisi MRI uygulamalarını kolaylaştıracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Geleneksel MRI taramaları, son görüntüyü bozabilecek “hareket artefaktlarını” önlemek için hastaların birkaç dakika boyunca mutlak hareketsizliklerini korumalarını gerektirir. 

Herhangi bir hareketi anında tespit etmek, görüntü netliğini sağlamak ve taramaların tekrarlanması ihtiyacını önlemek için çok önemlidir.

Geleneksel hareket izleme sistemleri MRI masalarına yerleştirilmiş metal sensörler içerse de, bunlar MRI teknolojisinin kendisiyle etkileşime girebilir. Malzemeler arasındaki sürtünmeden kaynaklanan statik elektriği kullanan bir teknoloji olan triboelektrik nanojeneratör (TENG) devreye giriyor. 

Li Tao, Zhiyi Wu ve ekibi, metal bileşenlere ihtiyaç duymadan MRI makinelerine sorunsuz bir şekilde entegre olabilecek TENG tabanlı bir sensör geliştirmek için yola çıktı.

Hareketi algıladığında duruyor

Ekip, TENG'i, grafit bazlı iletken mürekkeple boyanmış iki plastik film tabakası arasına merkezi bir silikon tabakası yerleştirerek yaptı. Bu maddeler, MRI taramasını engellemeyecekleri için seçildi. Plastik filmdeki elektrostatik yükler, birbirine bastırıldığında iletken mürekkebe geçiyor ve telin içinden çıkabilen bir akım üretiyordu.

Bu sensör, hastanın başının altına yerleştirilmesi amaçlanan bir MRI masasına eklendi. Test sırasında sensör, bir kişinin kafasını bir yandan diğer yana çevirmesi veya masadan kaldırması gibi hareketleri algıladı ve bilgisayara bir sinyal gönderdi.

Teknisyenin bilgisayarında bir açılır pencere görüntülendi, sesli bir uyarı duyuldu ve MRI taraması durduruldu. 

MRI taramalarının daha verimli olmasını sağlayabilir

Araştırmacılar, bu çalışmanın, tek bir prosedür sırasında daha yüksek kaliteli görüntüler üreterek MRI taramalarını teknisyenler ve hastalar için daha az stresli ve daha verimli hale getirebileceğine inanıyor. 

mri
sensor
teshis
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir