Medimagazin logo

Yeni çalışma orucun enflamasyonun azaltılmasındaki rolünü ortaya koyuyor

Araştırmacıların 21 gönüllünün katılımıyla gerçekleştirdikleri çalışma, oruç tutmanın bağışıklık sisteminin enflamasyonla bağlantılı temel bileşenlerini engelleyen bir lipit olan araşidonik asit seviyelerini arttırdığını gösteriyor. Bu keşif kronik enflamatuar hastalıkların tedavisini etkileyebilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni çalışma orucun enflamasyonun azaltılmasındaki rolünü ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Cell Reports'da yayınlanan çığır açıcı bir çalışmada, Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları orucun anti-enflamatuar etkilerine ışık tuttu. Araştırmada 21 katılımcı, 500 kalorilik öğünlerle desteklenen 24 saatlik bir açlık dönemi geçirdi. Ekip, açlık döneminde kandaki araşidonik asit seviyelerinin önemli ölçüde arttığını gözlemledi. Bu lipidin, enflamasyonun tetiklenmesiyle ilişkili bağışıklık sisteminin kritik bir parçası olan NLRP3 enflamazomunu inhibe ettiği biliniyor.

Bu bulgunun etkileri geniş kapsamlıdır. Kronik enflamasyon, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif bozukluklar da dahil olmak üzere çok sayıda hastalığın ayırt edici özelliğidir. 

Oruç gibi beslenme alışkanlıklarının enflamasyonu nasıl etkileyebileceğini anlamak, bu koşullara karşı önleyici ve tedavi edici stratejiler için yeni yollar açıyor.

Ayrıca çalışma, araşidonik asidin parçalanmasını önleyerek çalışan aspirin gibi yaygın ilaçların anti-enflamatuar mekanizmaları hakkında da fikir veriyor. Bu alandaki araştırmalar ilerledikçe, daha etkili anti-enflamatuar tedavilerin geliştirilmesine yol açabilir ve potansiyel olarak kronik enflamatuar koşullardan muzdarip milyonlarca insana fayda sağlayabilir.

oruc
arasidonik asit
enflamasyon
cell reports
Yorum (1)
nevzat kulukçu
oruç tut; sıhhat bul.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir