Medimagazin logo

Yeni bir teknik, solid tümörlerin teşhis ve takibinde çığır açabilir

Nature'de yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, meme kanseri tümörlerinde sodyum seviyelerinin analiz edilmesi, kanserin ne kadar agresif olduğuna ve kemoterapi tedavilerinin etkili olup olmadığına dair doğru bir gösterge verebilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni bir teknik, solid tümörlerin teşhis ve takibinde çığır açabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırmada, aştırmacılar farelerde meme kanseri tümörlerinde sodyum seviyelerini tespit etmek için yeni bir  manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniği geliştirdiler.

Bu tekniği kullanarak, araştırmacılar meme kanseri tümörlerine baktılar ve kanser hücrelerinin içinde tuzun (sodyum) biriktiğini ve daha aktif tümörlerin daha fazla sodyum biriktirdiğini keşfettiler .

Araştırmacılar daha sonra  bazıları kemoterapi de almış olan 18 kanser vakasını inceledi. Bir hafta sonra tümörleri taradıklarında, kemoterapi ile tedavi edilen tümörlerde sodyum seviyelerinin düştüğünü buldular.

Araştırma sonuçları Nature'da yayımlandı.

Araştırmacılar, görüntüleme tuz seviyelerinin meme kanserini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için hayati yeni bir araç olabileceğini söylüyor. Ekip şimdi , sonuçlarının insan meme kanseri hastalarında tekrarlanıp tekrarlanamayacağını görmek için gözlemsel bir çalışma yürütüyor.

Araştırmanın kıdemli yazarı, York Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. William Brackenbury şunları söyledi:

"Bir süredir katı tümörlerin tuz oranının yüksek olduğunu biliyorduk, ancak bu araştırma bizi nedenini anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor. Bulgularımız, meme kanseri tümörlerindeki yüksek sodyum seviyelerinin, çevreleyen doku sıvısından ziyade kanser hücrelerinin içinden geldiğini gösteriyor; bu, metabolik aktivitelerinde , sağlıklı hücrelerden daha fazla tuz biriktirmelerine yol açan garip bir şey olduğu anlamına geliyor."

meme kanseri
sodyum
tuz oranı
solid tümör
nature
araştırma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir