Medimagazin logo

Yeni araştırma: Yaşlanmayı önlemede mikrootofaji hayati önem taşıyor

Osaka Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, mikrootofajinin ve STK38 ile GABARAP proteinlerinin, hasar görmüş lizozomları onarmada ve yaşlanmayla ilgili hastalıkların tedavisinde kritik rol oynadığını keşfetti. Bu süreç, hücre yaşlanmasını önleyerek sağlıklı yaşlanmayı teşvik ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni araştırma: Yaşlanmayı önlemede mikrootofaji hayati önem taşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir araştırma, mikrootofajinin, hasar görmüş lizozomların onarılmasında ve yaşlanma sürecini yavaşlatmada kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Bu süreç, hücrelerimizin sağlıklı kalmasını sağlayarak yaşlanmayı önlemeye yardımcı oluyor.

Mikrootofaji nedir?

Mikrootofaji, hücrelerdeki işlevini yitirmiş veya gereksiz hale gelen bileşenleri parçalayan düzenlenmiş bir süreçtir. Lizozomların sık sık hasar görmesi ve bu durumun hızlandırılmış yaşlanma ile kısaltılmış ömürle ilişkilendirilmesi, araştırmacıları bu onarım mekanizmalarını anlamaya yönlendirdi.

STK38 ve ESCRT makinesi

Araştırmacılar, lizozomal hasar yanıtı için hayati öneme sahip olan Serin-treonin kinaz 38 (STK38) adlı bir protein keşfettiler. Bu protein, lizozomların onarılmasında yer alan “endozomal sıralama kompleksi gerektiren taşıma (ESCRT) makinesi” ile birlikte çalışıyor. STK38'in, hasar görmüş lizozomlara VPS4 proteinini çektiği ve ESCRT makinesinin onarım sürecinin sonunda sökülmesinde kritik olduğu bulundu.

GABARAP proteini ve lizozomal onarım

Araştırmada, lizozomal onarım sürecinde GABARAP proteinlerinin de önemli bir rol oynadığı belirlendi. Bu proteinlerin, lizozomların hasar gördüğünde ESCRT makinesinin ilk adımda işe yaraması için gereken non-kanonik lipidasyon işlemi içinde kilit bir rol oynadığı keşfedildi.

Sağlıklı yaşlanma ve tedavi potansiyeli

Mikrootofajinin düzenleyicilerinin eksikliğinin, hücrelerin yaşlanma hızını artırdığı ve C. elegans solucanlarında ömrü kısalttığı gösterildi. Hem STK38 hem de GABARAP proteinlerinin evrimsel olarak korunmuş rolleri, bu yolakların lizozomal bütünlüğü, sağlıklı hücresel işlevi korumada ve hücresel yaşlanmayı önlemede önemini gösteriyor. Bu çalışma, sağlıklı yaşlanmayı artırmak için yeni yollar sunuyor ve yaşla ilgili hastalıkların tedavisinde büyük terapötik değere sahip olabilir.

hucre yaslanmasi
lizozomal onarim
osaka universitesi
mikrootofaji
stk38
gabarap
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir