Medimagazin logo

Yapay kalple yaşayan hastaya SGK 40 bin lira borç çıkardı

Aydın'da yüzde 100 engelli olan ve yapay kalp cihazı ile yaşayan Yusuf Polat (58) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekliliği iptal edilip bugüne kadar aldığı maaşlar faiziyle birlikte geri istenince şaşkına döndü.
 Yapay kalple yaşayan hastaya SGK 40 bin lira borç çıkardı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AYDIN-Ata mahallesinde ikamet eden Yusuf Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılı Ocak ayında emeklilik için SGK Aydın İl Müdürlüğü'ne başvurduğunu, işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucu 2009 Şubat ayı itibariyle emekli olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 3 yıldan bu yana emekli maaşını alıp sağlık hizmetlerinden yararlandığını belirten Polat, geçmişe dönük sigorta gün sayısında sıkıntı bulunduğu gerekçesiyle emekliliğinin iptal edildiğini aktararak, şunları söyledi:

"Peki gün sayılarımda sıkıntı vardı da, neden beni emekli ettiler- 3 sene önce beni emekli yaptıkları zaman bana sorun olduğunu söyleselerdi, ben sorun neyse çözerdim. Ben bir suç işlemedim. Memurlara belgeleri verdim, onlar da kabul edip beni emekli ettiler. Benim bir suçum yok. Bu 40 bin lirayı ödeyecek kesinlikle gücüm yok. Ne iş yapabiliyorum, ne çalışabiliyorum. Sıkıntımızın giderilmesini bekliyoruz."

"Hata yapıldıysa bunu bize 40 bin lira ödeterek düzeltmesinler"

Yusuf Polat'ın oğlu Hulusi Polat de, kalp yetmezliği rahatsızlığı olan ve kalp destek cihazı ile yaşayan babasını her hafta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Servisi'ne tedavi için götürmek zorunda olduklarını, geçinmekte zorluk çektiklerini dile getirdi.

Tedavi aşamasında emekliliği iptal edilen babasının büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan Hulusi Polat, "SGK'ya başvuru yapıp tedavi olduğunu anlattık. Orada memurlar babamın emekliliğini borç saklı kalmak kaydıyla 2013 Ocak ayından itibaren yeniden başlattılar. Ama borç faiziyle beraber halen devam ediyor. Babam 2009 Şubat ayında emekli olmuştu. 2012 Aralık ayına kadar maaşını aldı. Daha öncesinden bir sorun varsa, bu suç bizim mi- Memurlar neden bize 'Eksiğiniz var' demediler- Biz mi topladık gün sayılarını- Nasıl hata yaptılarsa, bunu düzeltsinler. Hata yapıldıysa bunu bize 40 bin lira ödeterek düzeltmesinler" ifadelerini kullandı.

-Müfettiş raporu kayıtlara geçirilmemiş-

Öte yandan konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan SGK Aydın İl Müdürü Kaşif Kılıç, yaşanan sıkıntının 31 Aralık 2007 tarihinde tutulan bir müfettiş raporunun, kurum kayıtlarına geçirilmemesinden kaynaklandığını kaydetti.

Kılıç, şunları söyledi:

"Vatandaş 30 Ocak 2009 tarihinde emeklilik için kuruma müracaat etmiş. Toplamda 5 bin 65 gün hizmet süresi tespiti ve yaşının tutması nedeniyle 1 Şubat 2009 tarihi itibariyle emekli edilerek aylığa bağlanmış. Ancak müfettişlerin 31 Aralık 2007 tarihinde tuttukları bir rapor var. Buna göre bu vatandaş Aydın ve İzmir'deki bina işlerinde çalışmadığı halde sigortalı gösterilmiş, primleri yatırılmış. Müfettişler bu işyerlerindeki aksaklığı tespit etmiş. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'na göre sigorta primi yatırılsa dahi fiili çalışma olmadığı için bu hizmet süreleri iptal ediliyor. Vatandaşın buradaki hizmet süreleri düştüğünde toplamdaki hizmet süresi 5 binin altına düşünce emekliliği iptal edilmiş. Bunun sonucunda 1 Şubat 2009 ile 18 Aralık 2012 arasındaki aldığı maaşlar yasa gereği faizi ile birlikte bu kişiye borç çıkarılmış. Şu anda yaşı müsait olduğu için 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere emeklilik aylığı yeniden bağlanıyor ancak ödenen para faizi ile birlikte kendisinden isteniyor. 31 Aralık 2007 tarihinde tutulan müfettiş raporunun dikkate alınıp hemen 2008 yılı içerisinde bu hizmet sürelerinin düşülmesi gerekiyordu. Düşülmediği için vatandaşın 2009 yılındaki emekliliği gerçekleştirilmiş. Konuyla ilgili incelememiz sürüyor."

yapay
kalple
yaşayan
hastaya
sgk
40
bin
lira
borç
çıkardı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir