Medimagazin logo

Türkiye'de doktora başvuru, nüfusun 10 katı kadar!

Türkiye'de geçen yıl nüfusun yaklaşık 10 katı doktor başvurusu oldu. Bir kişi, bir yıl içinde ortalama 10 kez doktora gitti. Doktora başvuru geçen yıla göre yüzde 26 arttı. Peki neden bu kadar çok doktora gidiliyor? En çok başvurunun yapıldığı acil servis penceresinden bakalım...
Kaynak: NTV Haber - Melike Şahin
Türkiye'de doktora başvuru, nüfusun 10 katı kadar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

85 milyon nüfusa sahip Türkiye'de geçen yıl 854 milyondan fazla kez doktora başvuruldu.

Yani bir kişi ortalama 10 kez doktora gitti. 2022 istatistiklerini Sağlık Bakanlığı yayınladı.

NTV'den Melike Şahin'in haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayhan Özhasenekler, "Bizim sağlık sistemimiz maalesef tedavi edici sağlık hizmeti sunumuna daha yatkın. Aslında biz koruyucu sağlık hizmetini daha aktif hale getirerek insanlar hasta olmadan önlem alırsak hem bu tür fazla kalabalığı önlemiş oluruz hem de insanların sağlığı bozulmadan önlem almış oluruz. Sağlığı bozulduktan sonra yapılacak ekspertiz tetkikler, ekstra muayene ücretleri, ekstra muayene zamanlarından da kaçınmış oluruz." açıklamasında bulundu.

En sık acil servise gidiyoruz

En çok başvurunun yapıldığı birim acil servisler.

Özhasenekler, hastane başvurularının yaklaşık üçte biri ya da dörtte birinin acil servislere olduğunu söyleyerek, "Özellikle poliklinikte sıra bulamamak, randevu alamamak gibi veya tetkiklerin, randevu verilmesi gibi işler, acil servis başvurularını çok özellikle poliklinikten acil servise başvurursanız işleriniz daha hızlı hallolur anlayışı acil servis başvurularının en sık nedeni." dedi. 

2021 yılında doktora başvuru sayısı yaklaşık 675 milyondu. Yani bir yılda doktora başvuranların sayısı yüzde 26 arttı.

Özhasenekler, "Uygunsuz başvurular maalesef oluyor." diyerek sözlerine şunları ekledi:

"Aslında basit bir gribal enfeksiyon geçiren bir hasta evde kendisi sıcak içecekler, dinlenme, bol sıvı tüketimi, yiyeceklerine dikkat ederek geçireceği bir vakti maesef hastane başvurusu mutlaka bir ilaç mutlaka bir serum desteği ihtiyacı gibi kendi belirlediği ihtiyaçlarla bunu karşılamak istiyor ve bu yüzden acil başvurularını çok arttırıyor."

 

Türkiye Avrupa'da ikinci sıra

Türkiye bu istatistiklerle Avrupa'da Slovakya'nın ardından ikinci sırada. Başvuruların yaklaşık 333 milyonu aile hekimlerine, 496 milyonu hastanelere yapıldı.

 

doktor
nufus
turkiye
prof dr ayhan ozhasenekler
Yorum (9)
nevzat kulukçu
türk halkı doktora gidince ve ilaç içince mutlu oluyor. bunu bilen siyasi otorite gelir gelmez bu işi geliştirdi. doktora gidişi ve ilaç alışı kolay ve ucuz hale getirdi. 22 yıllık başarısının sırlarından birisi de bu.
20
Cevapla
Almanya Yolcusu
türkiye'de lokmacıda, düğün pilavında, mesir macunu dağıtımında ve acil serviste siye geldin diye sorulmaz, çok ayıp!
9
Cevapla
HALİT YAŞAR
yurdum insanı sosyalleşebilmek için ya avm ye ya da sağlık kuruluşlarına gider oldu buna belki bir de kahvehaneler eklenebilir geçenlerde hastalardan biri personele burada niye çay otomatı yok diye sitem etmiş...başka söylecek laf var mı,,,
15
Cevapla
koruyucu hekimlik
ayhan hocanın dediği gibi koruyucu hekimlik ön plana çıkarılacak.acile ve özellikle de hastanelere gidiş bir zapturapt altına alınacak.ipini koparan,canı sıkılan,aklına esen,gezmek için hastanelere gitmeyecek.vatandaş sağlığına ve kendine bakması konusunda bilinçlendirilecek.
15
Cevapla
Ergün Kaletaş
neydi koruyucu hekimlik; aşı, maske, mesafe, hijyen-sanitasyon....kaliteli-yeterli-dengeli beslenme.... eğitim....... sağlıklı meskenler... spor-egzersiz için zaman-malzeme-tesis... haftalık 40 saat insani şartlarda çalışmak; iş güvenliği, iş hijyeni, yeterli gelir.... hepsi bizim işimiz mi
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir